Snabbt, tänk på ditt favoritspel i Call of Duty-serien! Det är ungefär 50 procents chans att du tänkte på någon av Black Ops-titlarna. Eller Modern Warfare. Sorry Ghosts, WW2 och ni andra. Vilken tur då att årets smak av Activisions ständiga krig tar oss tillbaka till 80-talets kärnvapenskräck och hemlighetsmakeri, denna gång med Raven Software i en mer aktiv utvecklarroll.

Vi har inte fått spela Cold War, som vi fortfarande inte vet hur vi ska skriva fulla namnet på, men efter en matig presentation med Raven- och Treyarch-folk finns det ändå ett par lovande punkter att diskutera. Och då menar jag inte de fem minuter som ägnades åt att beskriva designarbetet bakom en av huvudpersonernas pickup.

Allvarliga män i allvarligt ljus

Jag har gillat Raven Software sedan Hexen- och Heretic-tiden, och det som fångar mitt intresse nu är hur de långsamt, långsamt tycks bryta upp seriens välkända linjära utformning med sidouppdrag, banor du spelar flera gånger och multipla slut. Du får dessutom designa din egen karaktär denna gång. Inte för att det ska påverka storyn nämnvärt men personligen hoppas jag på en 80-talsmustasch i klass med Magnums.

Vi får bland annat se ett uppdrag i KGB-högkvarteret i Moskva där du kan välja fyra olika tillvägagångssätt. Som att muta dig fram, förgifta fiender eller såklart skjuta jättemycket. Det bjuds också på ett drömscenario från Vietnam-kriget som kräver att du utforskar det flera gånger för att låsa upp viktiga minnen. Det låter inte riktigt som korridorspangaren Call of Duty som vi känner till det, eller hur?

80-talet är Cold Wars arena men det gör även nedslag i Vietnam-kriget

När jag frågar Raven om de multipla sluten, om huruvida det finns “bra” och “dåliga”, svarar de att det inte är svart eller vitt, mer toner av grått, men att de har ett slut som är kanon. Samtidigt vill de att spelaren ska känna att handlingar får konsekvenser och har också infört olika förgrenar i till exempel dialogval under väl valda tillfällen. Det vore ju superintressant om man faktiskt kunde klanta till det så pass att ett tredje världskrig bryter ut.

Men misströsta ej, det utlovas också klassisk "skjut allt som rör sig" på platser som Asien, öst-Berlin och Sydamerika. Det blir också höjden av Call of Duty när vi får se ett infiltrationsuppdrag av en mystisk sovjetbyggnad i Ukraina, som visar sig vara en hemlig träningsanläggning för spetsnaz, byggd som en klassiska 80-talsförort i USA. Medan vi sprider blydemokrati bland diners och arkadhallar hör vi Pat Benatars "Hit me with your best shot" dåna ur högtalarna. Så medan Cold War ändå tycks ha ambitionen att ta serien i nya riktningar finns det ändå gott om kärnverksamhet kvar.