Som vi redan krasst har konstaterat - Titanfall 3 är en högoddsare vid det här laget och Respawn fokuserar istället på att skapa nytt innehåll till Apex Legends som hunnit fylla två år. I och med den kommande nya säsongen, döpt till Legacy, får spelet dock ett nytt permanent spelläge som flörtar både med Titanfall och andra mer intima shooters som var poppis innan battle royale-vågen svepte över världen.

Från battle royale till battle intimité

Det nya spelsättet heter kort och gott Arena och sätter två lag om tre personer mot varandra i intensiva dueller på små kartor. Lootingen är skrotad och istället köper du vapen och resurser inför varje runda och det lag som först tar sig två vunna rundor före motståndet vinner.

Eftersom du börjar med relativt lite resurser inför den första drabbningen har du oftast inte råd med någon superfläskig bössa. Spenderar du trots detta alla pengar du har redan nu eller sparar du för att vara mer välutrustad inför nästkommande rundor? Alla som är bekanta med Counter-Strike känner igen detta taktiska rävspel och precis som i Valves tjuv- och polisklassiker får du mer resurser om du lyckas vinna samt om du dödar motståndare.

Du behöver också köpa laddningar till karaktärernas förmågor så att dessa inte missbrukas. Respawn ville vara tydliga med att Apex Legends främst är fokuserat på att du ska ta ner fiender med dina vapen, snarare än förmågorna.

Det gäller som sagt att få ett försprång om två rundor men under de matcher jag lirade blev det maximalt fem rundor. Skulle det gå längre är maxtaket 10, där den sista rundan är sudden death - vinnaren tar hem allt oavsett tidigare ställning.

Några av arenorna är specialdesignade medan andra är tagna från redan existerande miljöer

Eftersom man skalat bort lootandet handlar den första minuten ofta om att positionera sig och försöka scouta var fienderna befinner sig. Det är inte svårt att dra paralleller till den allra sista striden i en battle royale-match, utan risk för att en tredje part blandar sig i. Formatet med rundorna bidrar också till extra spänning, och som sagt, det taktiska i hur mycket du ska spendera.

Jag har själv inte lirat särskilt mycket Apex Legends efter det första året, då det var min dagliga dos action, men det nya formatet känns spontant lockande. Det kommer dock krävas att du hittar några kompisar att lira med, duktiga grupper som redan lirat tillsammans sedan lanseringen kommer utan problem att bli framgångsrika i Arena.