Dystopier finns det gott om och de flesta utspelas i en sönderbombad värld. Det är dock inte fallet för Enslaved, som går mot strömmen och erbjuder en helt annan framtidsvision. Här berättar vi vad som hittills läckt ut om Ninja Theorys nästa.

150 år in i framtiden blir muskelklumpen Monkey förslavad av den trinda tjejen Trip. Det handlar inte om någon sorts sadomasochism, anledningen till att Trip förslavar Monkey har enbart med överlevnad att göra. Enslaved är ett äventyr där du ska guida denna dynamiska duo tvärs över ett ödelagt, livsfarligt USA.

Karate Kid lyckades lära fler att använda "Tranan".

När historien tar sin början början har Monkey precis vaknat och han upptäcker att han har ett nytt, fint pannband på sig – som dessvärre inte går att ta av. Genom pannbandet kontrolleras han av Trip, men hans mardrömmar slutar inte där. Det visar sig att vår hjälte måste se till att Trip överlever. Om hon dör – tja, då dör han också.

Du sköna gröna värld

Spelet utspelar sig i en grön, skön värld som skulle få Miljöpartiet att baxna av vällust. Naturen har återtagit herraväldet över jorden och människorna har minst sagt dragit sig tillbaka efter en lång period av krigande. Vad vi har kunnat luska fram finns det mindre än 50 000 människor kvar i USA. Resten av jordens yta är förstås ointressant eftersom det även i framtiden är USA som är viktigast...

Trots frånvaron av människor skulle det kunna vara en rätt trevlig plats, tankarna vandrar lätt iväg till Eden och historierna om paradiset. Vem vet, de kvarvarande människorna kanske till och med skulle kunna sluta fred, käka äpplen (de tillåtna modellerna) och ränna runt nakna sånär som på fikonlöv runt familjeklenoderna – om det nu inte hade varit för alla mordlystna robotar.

Visst, miljöförstöringen är inget problem längre, men är det inte bättre med lite avgaser än att behöva bråka med de här killarna?

Striderna mot robotarna bygger på enkla kontroller, utan särskilt särskilt många kombinationsattacker. Det handlar mer om att lära sig robotarnas svagheter. Robotarna är i själva verket en kvarlämning efter de krig som var orsak till att världen förändrades till den nya, naturistvänliga miljön. De ersatte soldater efter att regeringarna insett att robotar är bättre krigare än människor. Vilket inte hindrar vår vän Monkey från att krossa dem med sin metallstav.

Komplicerat förhållande

Förhållandet mellan Trip och Monkey är mer komplicerat än vad det först verkar. Trip har intelligensen medan Monkey har musklerna. Trip har dock inte särskilt mycket muskler och allt som hindrar henne från undergång i den hårda världen är hennes intelligens – men hon behöver Monkey för att ta sig förbi alla faror. Samma sak gäller Monkey; han har rätt mycket råstyrka men det är tydligt att hos honom snurrar hjulen, men hamstern är inte hemma.

Något som är lite roligt är att Enslaved baseras löst på den kinesiska folkberättelsen Journey to the West - Färden till västern – som skrevs på 1500-talet, förmodligen av Wu Cheng'en. Vi som växte upp under åttiotalet och var fullständigt svältfödda på tecknad film minns säkerligen Kung Markatta, vilken också baseras på samma bok. Om man får någon nytta av att ha sett den tecknade filmen när man spelar Enslaved har vi ingen aning om, men det kan förstås tjäna som lite trevlig bakgrundshistoria.

Muskler och hjärna i två separata emballage.

Storyn har #Ninja Theory arbetat en hel del med och även om den baseras på Färden till västern har utvecklarna enligt gällande rykten använt sig av författaren Alex Garland för att förbättra den. Garland, som är mannen bakom 28 dagar senare, kanske kan ge lite djup åt både karaktärer och berättelse – men det återstår att se.

Spelet väntas inte komma ut förrän mot slutet av det här året, vilket i värsta fall betyder att vi inte får se Monkey och Trip förrän 2011. Men vi håller tummarna, Enslaved har en möjlig chans att förnya genren – dels med en intressant spelvärld och dels genom att låta karaktärerna ta mycket plats.

Skicka en rättelse