Gran Turismo 5 närmar sig sitt släppdatum. Det har ett släppdatum. Men är det allt det som de ständiga förseningarna implicit utlovat: världens bästa racingsimulator? En sak är säker, ligger ett sådant avgörande i detaljerna så har Polyphony Digital knipit titeln redan på förhand.

Kazunori Yamauchi står som i givakt och tittar med skarp blick ut över rummet. Munnen är ett smalt streck, händerna befinner sig bakom ryggen. Mannen bakom Gran Turismo-serien är arketypen av en liten, ganska beskedlig och väldigt typisk japansk affärsman.

Men så börjar han prata. Fortfarande strikt, återhållsamt – men om bilar. Och nördar loss totalt. Han berättar om de nya modellerna som letat sig in i #Gran Turismo 5 och delger varje bil sin egen historia. Pagani Zonda R 09 slog nytt rekord i ett lopp på Nürburgring circuit för bara några månader sen. Ford Mark IV Race Car 67 var tydligen bäst i världen 1967. Lexus ISF Racing Concept är en av Yamauchis personliga favoriter. Jaguar XJ 13 Race Car (av typen röd Batmobil) producerades aldrig kommersiellt men Yamauchi och hans team har hälsat på hos Jaguar och modellerat av den enda existerande bilen.

Och så fortsätter det. Länge och väl. Bilar, bilar, bilar. Tills det tar slut. Yamauchi röjer inte en min. Istället börjar han diskutera det nya racingsystemet så analt han bara kan.

Kör med chauffören istället för bilen

Gran Turismo 5 handlar om två separata system: Red A-spec och Blue B-spec. Förstnämnda är den vanliga GT-racern vi alla känner sen barnsben. Den andra är ny för serien även om Yamauchi avslöjar att han redan 2001 hade tänkt göra två versioner av #Gran Turismo 3 (som mycket riktigt har undertiteln A-spec). Så blev det dock som bekant inte – och av förklarliga skäl. För hur skulle man motivera ett helt racingspel där man inte styr bilen – utan agerar coach till föraren?

Gamla bilar är för det mesta mycket tuffare än nya.

B-spec är alltså ett mer strategiskt läge och en förhållandevis frisk fläkt i racingsammanhang. Föraren styr bilen, oberoende av dig. Istället ges du möjligheten att påverka hans attityd och handlingar. Du kan ge honom kommandon, som att öka eller sänka hastigheten men om föraren är ”het” kanske han struntar i dig. En rad parametrar fyller skärmen så att spelaren ska kunna hålla koll på alla eventualiteter.

Just det, glöm inte däcken

Yamauchi kommer av sig i sitt anförande. Däcken! Han har glömt nämna däcken. De är uppenbarligen mer realistiskt formgivna vilket gör att bilarna rör sig mer, just det, realistiskt. Så nu vet ni det.

I B-spec kan man till en början bara kontrollera en förare åt gången men allt eftersom tillkommer fler förare och till slut har man ett stall på sex stycken. Alla race som tar plats i B-spec är längre än de man själv kör i A-spec eftersom man ska hinna marionettstyra sin förare till förstaplatsen. Man kan välja mellan en rad kameralägen och ska jag vara ärlig känns det hela bara som en ursäkt för den riktigt kromkåte (läs: ni vet vem) att få sitta ner och dregla i lugn och ro.

Skapa typ dina egna banor

Yamauchi tycks komma på sig själv. Helt plötsligt börjar han prata om folk som inte är så nere med bilsport att de skulle kunna dö för den. Anledningen till det är den bangenerator som Gran Turismo 5 är välsignad med. Det är inte en detaljerad banskapare à la #Little Big Planet, istället slumpas banor fram som i Worms med tillskottet att man kan ställa in vissa parametrar.

Gillar du att dominera raksträckor kan du alltså ställa ner frekvensen kurvor till ett minimum och tvärtom om du älskar en snårig, omedgörlig bana. Det ser uppfriskande användarvänligt ut och man ser direkt effekterna av att pilla med reglagen på den lilla kartan som ändras dynamiskt.

Efter att ha demat klart bangeneratorn tar Yamauchi på sig sin allra bästa ”det här ska väl ändå tillfredsställa pöbeln”-blick och vänder sig mot den andra, lite mindre tv-apparaten i rummet. Han lyser upp igen och manar alla speljournalister att komma fram.

When in Rome – varför inte ta en sväng med en hypersnabb racingbil?

3D-glasögon delas ut. En och en får vi gå fram och kika närmare på fotoläget som alltså stödjer 3D. Det är läckert att se hur den stillastående bilen tycks röra på sig när jag cirklar runt den (konstigt nog försvinner den helt när jag går bakom tv:n men dyker som tur är strax upp igen) men så särskilt speciellt känns det inte.

Handsken är kastad, Mario

Yamauchi har sparat det ”speciella” till sist. Och jösses, något mer flippat än det här lär den lille japanen aldrig bjuda på igen – han har inkluderat ett gokart-läge i spelet!

Ursprungligen var det här ett skämt från Yamauchis sida, något han funderat på till #Gran Turismo 6 men som letat sig in i femman. Uppenbarligen ska det vara ett ganska komplext läge där fysiken hos föraren påverkar fart och kurvtagning. Om det här innebär att man kan kontrollera både karten och föraren oberoende av varandra återstår att se – blir det så kan det här vara det coolaste som hänt racinggenren sen man hittade gaspedalen.

Och kanske, bara kanske, kan det ge Kazunori Yamauchi lite status bland kidsen.

Håller med, denna artikeln var väl inte mycket att hänga i granen. Jag är ingen bilspelsfantast, men sarkasmen kan man väl ändå försöka lämna utanför artiklar. Fast å andra sidan är det väl ingen lönebaserad journalistik (jag hoppas åtminstone inte det... 14/09 har förhandsbeställt Gran Turismo 5 - Collectors Edition och fyfasen vad jag längtar efter detta spel. det som har tagit sådan tid är just det att dom anpassat varje klass för sig till att bli så bra som möjligt. kör man nascar så beter sig bilarna som... 05/09 Har man inte kunnat modda bilarna sedan 1an ? typ köpa nytt blås, ny växellåda etc etc. I fyran har jag även för mig att man kunde köpa stickers till sin bil, kan ha fel, var ett tag sedan jag lirade. forum med bilder (http://forums.gametrailers.com/thr... 30/08 Trevligt o läsa något som håller sig kvar på jorden och inte lyfter upp spelet till skyarna. :up: 30/08 På svenska är det inte alls lika vanligt i dagligt språk att använda "analt" på det viset men på engelska är det jämförelsevis vanligt att använda "anal" om en person i betydelsen "extremt noggrann"/"kontrollfreak" ungefär. (Begreppet har sina rötter i... 29/08 Underbar förtitt, var ju störtskön , kommer def köpa spelet är ju typ det spel jag har väntat på sen jag köpte ps3an. Får hoppas det blir lika bra som dom tidigare spelet, borde bli det men lite negativ bör man vara :) 29/08 "Istället börjar han diskutera det nya racingsystemet så analt han bara kan." Jag är inte den som gillar att märka ord, och jag förstår väl vad som avses, men 'analt' finns inte i SAOL. Inte heller 'annalt'. Vilket ord var det som avsågs egentligen? 29/08 Jag trodde ni skämta först om att han var oengagerad. När jag läste, så tyckte jag det verkade som om han diggade skiten som fan. 29/08 Äh gå och lägg dig, please. Är jag ensam om att inte alls uppfatta artikeln som spydig och oengagerad? Förstår ärligt talat inte vad ni klagar på. :\ 29/08 Sämsta artikeln på länge från FZ. Skribenten borde skämmas. Visst att man inte gillar han som presenterar spelet.... Men vad F har det med själva spelet att göra? Fokusera på det som är viktigt för oss läsare istället! 29/08
Skicka en rättelse