Den 25 mars släpps Nintendo 3DS. FZ åkte till Amsterdam och testade en tidig version, läs vår rapport från den tredimensionella framtiden.

Framtiden är aldrig så vacker som i våra drömmar. När Nintendo 3DS presenterades på förra årets E3 myntades (det redan utnötta) försäljningsargumentet ”3D utan glasögon”. Det räckte för att jag, för första gången på den här sidan 2000-talet, skulle välja att se världen ur ett fanboy-perspektiv. Man skulle kunna säga att jag blev blind utan mina 3D-glasögon vilande på nästippen.

I efterhand är det märkligt hur jag kunde dras med i hyllningskörerna, utan att för den sakens skull veta ett smack om hur konsolen skulle kännas. För det var en unik – för att inte säga vansklig – situation som #Nintendo hade satt sig i. Att argumentera för 3D-funktionen var som att lova guld och gröna skogar samtidigt som det inte gick att se skogen för alla träd. På E3 löste man det genom att skicka ut en hord av leende flickor, samtliga sammankopplade med det bärbara underverket. Det gjorde att hundratals journalister kunde få en smygtitt på morgondagens teknik, och budskapet kunde gå som en löpeld runt vårt runda klot.

Problemet var bara att inga djupodlande analyser i världen slår ens egna intryck. 300 speljournalister är, hur vi än ser på det, betydligt färre än 135 miljoner DS-spelare. I slutändan är det dessa som Nintendo vill kränga sin heliga graal till.

Konsoler har alltid kunnat marknadsföras med pompösa filmklipp där den nydanande tekniken har förfinats och näst intill överexploaterats. Den här gången har vi fått se Nintendos maskotar i videosnuttar som ser ut som en aningen svagare Gamecube-yta, men i realiteten ska vara ”början på en ny era”.

Ner i skärmen

Det är hög tid att omsätta drömmarna till erfarenheter. Drygt ett halvår efter mässan i Los Angeles har jag till sist fått min alldeles egen 3DS-flicka. Det är många löften som ska införlivas när jag för första gången tittar ner i skärmen.

Jag säger ”ner i skärmen” eftersom jag alltid har föreställt mig 3DS-skärmen som en djup brunn. Och mina första intryck med racingspelet #Asphalt 3D gör sitt bästa med att spä på min vision. Djupet i skärmen är påtagligt och får mig på allvar att ta till uttryck som ”grafik 2.0”. Det är lätt att glömma att jag spelar, på sin höjd, medioker racing när den nya dimensionen gör underverk med fartkänslan. Jag glider förbi andra fartdårar, ser hur byggnader i grälla färger dyker upp i horisonten för att sedan försvinna och det känns som att hela förloppet inträffar på riktigt mellan mina två händer.

Första intrycket är allt annat än nyanserat och på allvar börjar jag fundera på om 3DS kan få mig att konvertera till genrer som racing, fotboll och beat ’em ups. Men det är innan mina ögon slår knut på sig själva.

Föregående Nästa
Priserna i USA blir alltid högre än vad de ser ut. Det läggs på en så kallad "sales tax" när man handlar, hur mycket varierar från delstat till delstat, men den syns aldrig när priset redovisat. Visst är det ofta billigare i USA, men skillnaden är mindr... 28/01 Kommer högst troligen att avboka mitt exemplar då jag inte tycker det är okej att ta 2795kr för en bärbar konsol som kostar 1700kr i USA. Visst är det transportkostnader och inköpspris skillnader men kom igen!! 1000kr är inte ok. Luktar pris konspiratio... 28/01 Väntar med förhandsbokning tills jag sett vilka spel som lanseras första dagen. Jag köper en ny konsol för spelen, inte för tekniken. 27/01 Well, det var ju Nintendo (http://www.clevescene.com/images/blogimages/2010/09/02/1283447366-mario-mushroom.jpg) som arrangerade eventet. ;) 27/01 Vad gör man annars i Amsterdam? 8) 27/01 resa till Amsterdam för att testa spel? Good one! 27/01 Finns ju en hel del fräna spel på gång till 3DS men mig har Nintendo skrämt bort med den katastrofala batteritiden och regionslåsningen. 27/01 Blir lätt ett köp av en 3DS (kanske ej i realese dagarna) men det kommer ske. Då blir det att köpa Zelda: Ocarina of Time med, det ska ju släppas i Mars det med! Ser inte om det är på släppes dagen den 25, står bara "Mars 2011" på Game.se 26/01 Är rätt sugen sedan min gamla DS gick sönder. Får se om man skaffar den, det lär ju dyka upp en R4 eller M3 till den *HOST HOST*! 26/01 Har beställt en 3DS sedan några veckor tillbaka och är fortfarande säker på ett köp trots den korta batteri tiden, kommer dock spela mina 3ds spel hemma vid ett närliggande eluttag, så batteritid kommer inte vara ett problem alls. Det som motiverar mig... 26/01
Skicka en rättelse