Lite som en överraskning, i väntan på att det skulle beredas väg i nätverket för #Duke Nukem Forever#2K Games kontor i Windsor, London, fick jag se en kort demonstration av #The Darkness 2, #Digital Extremes uppföljare till #Starbreezes serietidningsspel #The Darkness. Jackie Estacado och hans hungriga tentakler är tillbaka.

I det första spelet tog det tid för dig att bekanta dig med de mörka krafter som tagit din kropp i besittning, men i The Darkness 2 är ni gamla bekanta redan från start. Förmågorna finns alltså där direkt, men det är inte alla som är nöjda med er nära vänskap. Trots att det i Moseboken, 5:21, står att ”Du skall icke heller hava begärelse till din nästas hustru” kommer avundsjuka bli en central del i storyn. Det är inte många andra känslor som kan få någon att hamra in grova spikar i dina händer, och som korsfäster dig för att stjäla dina krafter. Ta det som är ditt. Ändå hänger du där och det är svårt att nynna på Monty Pythons ”Always look at the bright side of life”. Särskilt när dina demoniska vänner hatar ljus.

Någon kommer att få hångla i afton.

Spelet inleds med att du sitter till bords och konverserar med två yppiga damer, till synes mycket imponerade av din etablerade status som skurkboss. Innan förrätten ens har serverats kraschar en bil rakt igenom fönstret vilket får ditt middagssällskap att blodiga segla genom luften i slow motion. Med ett sargat ben och alldeles för mycket lampor tända hamnar du blödande och hjälplös på golvet. Din högra hand (inte den du tänker på) langar över en pistol och börjar långsamt dra dig genom restaurangen medan du försöker hålla de invällande motståndarna i schack med välriktade skott.

Ny stil, mer kladd

För att inte avslöja för mycket av handlingen bryter vi där, precis när du släpas in i ett kök där någon glömt att stänga av gasen. Lite senare står vi istället i en gränd och våra tentakelvänner myser i den dämpade belysningen. Den mest uppenbara förändringen sedan det första spelet är designen, som i The Darkness 2 lutar mer åt serietidningshållet med cel-shading och välmarkerade konturlinjer. Grabby och Slashy, som demonerna heter, får direkt göra skäl för sina namn. Du kan slita loss parkeringsautomater och använda dem som spjut eller satsa på trubbigt våld genom att lobba soptunnor. Vill du vara mer personlig klyver du oliktänkarna på valfritt sätt, redo för sommarens kannibalistiska grillfester. Kladdigt och kul för hela familjen, så länge de är över 18. Mängden blod som spills skulle ge en hel flock vampyrer (eller emokids) orgasm.

Senaste modet hos skurkar - skottmarkering i pannan?

Smådemonerna Darklings återkommer också, fast i singular. Det första spelets gäng med olika illvilliga typer har kokats ner till en enda. Klädd i den engelska flaggan ränner han runt och tuggar på folks ansikten, helt utan din inblandning. En lättare komisk avlastning, särskilt när han drar sig med en skön cockney-dialekt.

Medan Jackie slafsar sig genom gränder, tunnelbanestationer och tillhörande spår plågas han också regelbundet av syner av sin mördade flickvän Jennie. Det har också blivit tydligare att han, eller snarare den mörka kraften, inte alls trivs i ljuset. Under lampors sken blir allt vitt och kontrasterna löses upp till ljudet av någon som fräts sönder. Det är förmodligen din kropp så jag är glad att usb-kopplade luktgeneratorer ännu inte blivit standard.

Typiskt engelskt beteende klockan 02:43 en lördagmorgon.

Den korta titten bjöd inte på så mycket mer intryck än så men den sår ett frö av nyfikenhet. Actionsekvenserna var underhållande men om Digital Extremes lyckas sy ihop dem till en fungerande enhet får vi se i slutet av året. The Darkness 2 släpps till pc, Xbox 360 och Playstation 3 den 4 oktober.