Pyssligt skräckäventyr i ny, fräsch kostym. Mycket pekar på att nya Alone in the Dark lever upp till de hyllade föregångarna.

Alone in the Dark var med och skapade genrecombon action-äventyr-skräck för 15 år sedan. När den femte upplagan - Near Death Investigation - landar framåt mars månad nästa år är det med en hel del nyheter i bagaget. Huvudrollsinnehavare är Edward Carnby, deckaren från seriens första del. Men denna gång jagar han otrevligheter i ett nutida New York, alltså inte i de Lovecraft-inspirerade 20-talsmiljöer det hela började i.

Varde ljus!

- Bli din egen vapensmed

Utvecklingen sköts av Eden Studios (Test Drive: Unlimited) och en egenutvecklad spelmotor driver kalaset. Under Games Convention-visningen var det motorn, inte storyn, som stod i centrum. Och det är en imponerande pjäs de fått ihop.

Interaktiva miljöer må vara slagordet i varannan pressrelease, men här ser det ut som att utvecklaren faktiskt bygger spelet kring dem. Prylarna i omgivningen inte bara påverkas av ditt agerande, de spelar en avgörande roll för din överlevnad.

   

Ett lika vackert som tydligt exempel är eld. En utmärkt ljuskälla, likaså ett förträffligt vapen - sätt fyr på en träpåk och du har ett utmärkt försvar mot närgångna varelser. Eller fjutta eld på en trästruktur, se hur den sprider sig fullt dynamiskt och till slut får det förkolnade virket att braka samman. Vill du inte gå så långt hämtar du en brandsläckare och stoppar dess framfart. Vidare: få tag på en sprayflaska och du har en eldkastare modell högstadieunderhållning. Användningsområdena är som synes många.

   

Uppfinningsrikt

- Innnovation och interaktivitet belönas

Uppfinningsrikedom står högt på utvecklaragendan; du ställs inför problem och lösningen återfinns i omgivningen. Fast framför en becksvart tunnel? Montera ner ett lysrör och rikta det mot mörkret. Du attackeras av varelser som dras till bloddoft - skjut en av dem, smyg iväg ett par meter och se deras hunger förflyttas från dig till sin artfrändes köttsår. Eller varför inte fånga en, tejpa fast en flaska brännbar vätska på den och med ett välriktat skott ordna en sjusärdeles spektakulär grillfest när den ansluter till polarna?

Utifrån den tidiga upplaga jag fick se går det inte att avgöra om Eden kommer lyckas knyta ihop den stora säck finesser de utlovat. Men chansen är stor - de sitter på en ursnygg och till synes ytterst kompetent spelmotor. Rätt använd gör den utan tvivel Alone in the Dark 5 till en värdig fortsättning, en på flera sätt modern version av ett stilbildande skräckäventyr från svunna tider.

Skicka en rättelse