En supersoldat med massiva krafter på röjarhumör i centrala New York. Prototype är den destruktiva sadistens våta dröm. Eller sadisternas - vi snackar tokaction med co-op-möjligheter.

Grand Theft Auto-konceptet har spelvärlden i ett järngrepp. Det tog ett tag innan Rockstars mästerverk började kopieras på allvar, men numera ser vi allt oftare den lösa uppdragsstrukturen ligga till grund för actionspel. Så också i Prototype, Radical Entertainments våldsamma saga om Alex Mercer, en man som vaknar med minnesförlust och övermänskliga förmågor mitt i New York. Utan att själv veta om det är han resultatet av ett militärt experiment, en supersoldat med förmågan att absorbera krafter och egenskaper från folk i omgivningen.

   

Manhattan har digitaliserats in i minsta detalj, förklarar utvecklarna på visningen under Games Convention. Kända landmärken står alltså på kö för att fånga din uppmärksamhet. Fast i den tidiga prototyp (häpp!) jag får se är det svårt att avgöra om detaljrikedomen når samma nivå som i GTA IV. Det ser emellertid ganska bra ut, och imponerande är att alla de hundratals människor du möter verkligen reagerar på din närvaro. Radicals lir innehåller också en detalj som Rockstar inte kan konkurrera med - massiv förödelse.

Hulken på adrenalin

- ett röj av sällan skådad art

Alex krafter påminner om de i asiatisk kampsportsfilm. Han kan springa på väggar och göra jättehopp, och till detta kommer ständigt biffigare vapen och möjlighet att utnyttja diverse militärfordon (stridsvagnar, helikoptrar med mer). Och krafterna kommer väl till pass. Militären inser att ett odjur är lössläppt. De skickar ungefär allt de har, vår hjältes svar är lindrigt sagt våldsamt. På ett ögonblick förvandlas kvarteret till ett brinnande inferno av bilar, husrester och allsköns bråte.

   

I testbanan jag får se är kaoset enormt, men utvecklarna säger att valfrihet ska råda; föredrar du en lugnare spelstil är det fullt möjligt. Fast jag undrar hur många som väljer smygande på bakgator när närmast gudalik styrka finns till hands ...

Prototype för tankarna till en korsning av någon genomond superskurk från Stålmannen och Hulken på sitt allra sämsta humör. Jag anar att det kan bli lite för mycket av det goda, att du efter någon timmes totalröj på Manhattan tröttnar. Men det är en spekulation, det kan lika gärna bli tokroligt, inte minst med tanke på att det kommer gå att röja över nätet med en polare i spelläget co-op. Aktuella plattformar är pc, 360 och PS3 och premiär blir det gissningsvis i slutet av nästa år. Definitivt svar om spelets kvaliteter får vi då.

Skicka en rättelse