Efter ett antal år med det framgångsrika spelet Championship Manager var det förstås bara en tidsfråga innan Sports Interactive skulle ge sig på andra sporter. Det var med stor glädje jag tog emot beskedet om att Eastside Hockey Manager var under utveckling och eftersom jag är inbiten hockey-fantast och stort fan av Championship Manager-spelen måste väl detta ändå falla mig i smaken?

Den betaversion jag fick lägga vantarna på lät mig spela en hel säsong i antingen NHL eller den brittiska ligan UK Elite Icehockey League. Cirka två och en halv sekund sedan jag ställts inför detta val är jag i nordamerika i rollen som General Manager för mitt favoritlag Philadelphia Flyers. Storbritannien i all ära, men när valet står mellan - låt oss säga - Philadelphia Flyers och Nottingham Panthers är mitt val ganska solklart.

Dejá vú..

Om du, precis som jag, har spelat CM-spelen tidigare kommer du känna igen dig på en gång. Menyerna, känslan och upplägget är i princip kopierat rakt från CM-serien. Detta är förstås välkommet för oss som är gamla i gemet, men för nya spelare kan alla menyerna bäst liknas vid en stor labyrint. Dock är detta inget problem när man väl kommit in i det hela.

Någon grafik utöver det du ser i meyerna finns det inte att tala om i överhuvudtaget, men det är å andra sidan inte det spelet är till för. Även här har man kopierat det mesta från CM-serien. Matcherna kan ses på ett antal olika sätt: först har vi kommentator-versionen som helt enkelt refererar matchen för dig via text och därtill har vi ett par 2D-varianter som visar vart på rinken spelet är just nu. Den populära 2D-planen med rörliga ”gubbar” som visar spelsituationer och mål i CM-serien finns tyvärr inte med i Eastside Hockey Manager. Sports Interactive säger dock att detta är på gång för en framtida version, men tills vidare får vi nöja oss med en 2D-bild som visar vart spelarna befann sig på isen när ett mål gjordes – tråkigt, men så är det.

Management var det ja

I EHM kan du ändra på i princip allt i ditt lag. Du kan röra om i femmorna, sänka en spelares lön, precisera exakt vad spelarna ska träna på, sälja och köpa spelare och så vidare. Självklart kan du även byta och modifiera ditt lags taktik. Tycker du att det är för dålig fart framåt är det kanske dags att gå ner på 3 femmor och öka trycket i anfallszon, eller om du helt enkelt vill bevaka din 1-0 ledning kan du backa hem hela laget och spela på resultatet. Här finns det absolut inget att klaga på – du har total och fullständig kontroll över ditt lag.

Skulle du känna dig osäker – eller lat – kan du helt enkelt klicka på den magiska lilla knappen ”Ask Headcoach” som då automatiskt fixar till dina femmor och väljer en taktik. Om du sedan skulle få mersmak för latheten kan du helt enkelt säga åt din coach hur han ska hantera bytesförslag från andra lag och sticka på en längre semester.

Tala är silver, tiga är.. tråkigt?

Tyst. Så kan man med ett enda ord beskriva det ljud som EHM (inte) ger ifrån sig. Ingen bakgrundsmusik och inga ljud när du navigerar runt i menyerna – det enda du får höra är publikens rop när du gör mål. Detta är förstås tråkigt och jag kan bara hålla tummarna för att Sports Interactive stoppar in ett par bakgrundsslingor i den färdiga versionen, men tills dess är det bara att dra igång favorit-cd:n i bakgrunden och bita ihop.

Det ser lovande ut

Eastside Hockey Manager har all potential att bli lika populär som storebror Championship Manager och jag är oerhört glad över att Sports Interactive har valt att satsa på hockeyn. I den fullständiga versionen kommer förhoppningsvis alla buggar vara bortrensade och vi kommer ha stora valmöjligheter när det gäller ligor, länder och lag. Även om SEGA, som är utgivare av spelet, ännu inte vill gå ut med vilka ligor som kommer vara spelbara kan vi nog anta att de flesta, stora som små, kommer finnas med. Ta allt det där och släng på lite musik så har Sports Interactive fått fram ett spel som åtminstone jag kommer köpa.

Skicka en rättelse