När EA på tisdagen flög över en producent från Maxis till Sverige för att hålla hov var det en sparsam skara spelmedier som dök upp. FZ var såklart på plats och fick veta hur man i spelens värld går till väga för att starta eget.

Den utländske besökaren hette Tim LeTorneau och bär hos utvecklarföretaget Maxis, som ligger bakom många spel med ”Sim” i namnet, titeln senior producer. En äldre producent, om man så vill och engelskan inte är vad den borde. LeTorneau var förstås på plats av flera anledningar. Kanske är en av dem att han älskar svensk vinter och en annan att det är kul att resa gratis men den största var tveklöst för att visa upp det tredje expansionspaketet till The Sims 2 – ett paket som på engelska heter Open For Business men på svenska fått namnet Arbetsliv, som uppföljare till expansionerna Nattliv och Studentliv.

I Sims 2: Arbetsliv är det främst livet som småföretagare som du som spelare får prova på. Men ditt företag behöver inte vara litet, berättar Tim för oss när vi intervjuar honom, istället är det din hårdvara som sätter gränserna för hur många besökare du kan ha i din butik. För butiker är du fast vid, det är dessa expansionen berör och andra potentiella yrken såsom yrkessoldat, clown eller börsmäklare lämnas åt framtiden. Fast inget hindrar dig förstås att ha din butik i hemmet.

Vad man med expansionen Arbetsliv gjort är att möjliggöra för spelaren att markera föremål som köpbara, samtidigt som man inkluderat arbetsstationer där simmarna kan skapa fler föremål. Handarbete är ett centralt tema och i Tims demonstration visas hur hans sim Patty driver en leksaksbutik till vilken hon själv i ett rum bakom butiken tillverkar de leksaker hon säljer. Föredrar du att slippa att åka till jobbet på morgonen kan du inreda ett rum i ditt hus till butik och sälja föremål där, till exempel dina tavlor som du målat på hustaket om du är konstnär, eller robotarna du byggt i sovrummet om du är lagd åt det hållet. Vad du vill tjäna pengar på är helt upp till dig, men på något konstigt sätt får du ändå alltid kunder. ”Det är lite tjusningen med Sims 2”, säger Tim. ”Det finns på något sätt alltid besökare som kommer när du slår upp dörrarna”, fortsätter han.

Allt eftersom tiden går blir både din sim och dina anställda bättre på sina sysslor. Det gäller att ha bra säljsinne för att bli framgångsrik, något du förstås kan träna på. Med lite övning kan även en dyr och till synes oanvändbar leksak säljas in hos en oförstående kund. Ocker är förstås tillåtet i spelens värld. Men du behöver inte oroa dig för att livet i butiken blir slentrian och långtråkigt. När du känner att din personal är så vältrimmad att du litar på dem nog att ta om hand om butiken själva så kan du träna upp någon annan till manager och själv öppna en ny butik på en annan plats. Som butikskedjeägare kan du sedan ringa runt eller besöka dina butiker för att se så att allt går bra.

Din kunskap, bland annat i säljteknik, styrs av vad som i den engelska versionen kallades för badges. Dessa finns i tre valörer (brons, silver, guld) och i många olika varianter för olika discipliner som du förtjänar efter hand. Till din hjälp för att se vilken kunskap din sim och dina anställda besitter får du en ny gränssnittsdel uppe i skärmens högra hörn, vilken du använder till alla affärsrelaterade saker.

Sköter du inte din firma bra nog så kommer förr eller senare kronofogden och lägger beslag på dina tillgångar. Å andra sidan slipper du oroa dig för snatteri, så några kostnader för butiksvakter behöver du inte budgetera.

Expansionspaketet Arbetsliv är ett förhållandevis stort paket som innehåller mycket nytt. För inbitna Sims 2-spelare är det ett givet tillägg, inte minst för att det kan kombineras med tidigare expansioner (tillsammans med Nattliv kan du starta egen nattklubb och ta betalt för inträde och i baren) men även för att det för första gången behandlar vad simmarna gör under tiden de är på arbetet. Även om du inte prövat Sims 2 tidigare kan det här mycket väl vara ett bra tillfälle att göra det. Kanske finns det pengar att tjäna?

Skicka en rättelse