Optik och fokus m.m.

Medlem
Optik och fokus m.m.

Går det att se ett föremål skarpt på nära håll (0-50mm)?
Skulle till exempelt ett par solglasögon kunna innehålla en LCD-display med information?
Kan man få fokus på nära håll med hjälp av att stänga ute allt ljus som kommer från längre avstånd?

Medlem

Hmm på svar till den första frågan, vet att det finns (fanns?) glasögon som man kopplade in i sin PS1 och fick bilden i dem. Vet att de finns, men har ingen konkret info på det just nu.


signatur

Videomupp

Medlem

Vet att det finns VRhjälmar men antar att skälet till att dom är så "långa" är för att få bilden på ca 12cm avstånd där man ser skarpt.
Jag skickade en fråga till toms tits
Tappade bort vad jag frågade men i stort sätt:
Är "små" föremål (lysdioid med D: 0.5mm) lättare att se skarpt än "störe" föremål (lysdiod med D: 5mm)?
Syns olika färger olika skarpt framför allt på nära avstånd.
Alla frågor är i förhållande till människans öga. Ej någon kamera eller dylikt.

Inaktiv

Det är ganska enkelt att med papper och penna visa att oavsett var du placerar en skärm framför ögonen så kan du presentera informationen så att dina ögon tolkar att det finns en bild bakom skärmen. Istället för att låta ögonen fokusera på en skärm fem centimeter från ögonen, så kan du låta skärmen lura dina ögon att tro att det finns text placerad en meter från ögonen.

Ni som är kortsynta kan testa en VR-hjälm utan glasögon. Ni kommer att ha samma synfel i den "virtuella" världen som i verkligheten. Era ögon behandlar bilden precis på samma sätt som om den fanns i verkligenheten tio meter bort.

Medlem

Men kan du se det skarpt? Skulle du kunna ha solglasögon med LCD-display t.ex.?
Och fattar inte heller hur du menar.. Det går att lura hjärnan om man kollar med ett öga på >5m ungefär. Har man två ögon behöver man ännu längre. För att lura hjärnan om man har en bild på 1cm avstånd så behöver man lura hjärnan på något speciellt sätt t.ex. så som man gör med "3d-glasögon". (visar en bild för vardera öga)

Inaktiv

som sagt, du behöver inte fokusera 2cm framför ögonen. man kan lika gärna förvränga bildvisningen på ett sätt som gör att fokus ligger mycket längre fram.

ögat ser ju inte avstånd. det handlar bara om att kunna bryta infallande ljus så att det träffar näthinnan med rätt fokus. det kan man ju ge lite hjälp till, genom intelligant utformning av bildvisaren.

det är mao inte hjärnan som ska luras, uan ögats lins som ska få lite hjälp.


signatur

Time wounds all heels. /Nick Lowe
#komsi - the Quiet life.

1
Skriv svar