minnes-uppgradering

Inaktiv
minnes-uppgradering

Hej.
Jag såg att DDR2-minnena sjunkt rejält i pris, och därför tänkt uppgradera datorns minnen rejält, men jag frågar helst runt lite innan jag bestämmer mig.

Datorn som den ser ut nu har detta i sig:

Intel Core 2 Duo E6600 2.4ghz
Geforce 8800GTS 320MB
4x1024 Corsair 5400 DDR2

Windows Vista Ultimate x64

Och det jag tänkt plocka i datorn är :

2x

Corsair TWIN2X 6400C5DHX DDR2, 4096MB Kit m/två CL5 2GB Dimm's, E.P.P and DHX
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=335239&s=sc

Kommer datorn kunna utnyttja minnena effektivt, och framförallt, kommer jag märka någon markant förbättring jämtemot den gamla konfigurationen (4x1024 5400ddr2)?

Tacksam för svar.

Inaktiv

Kommer inte märka nån större skillnad skulle jag tro, om du inte överklockar för då spelar ju minnenas frekvens större roll... 5400 sätter stopp tidigare än 6400... Nån annan får förklara närmare om du inte ser kopplingen.


signatur

CM Elite 340 | P5K-VM | E7200@3.4GHz | 4GB DDR2 | GTX 260+ OC | WD 640GB | Corsair 450w | ViewSonic vx2235wm

Inaktiv
Skrivet av PaddanL:

Kommer inte märka nån större skillnad skulle jag tro, om du inte överklockar för då spelar ju minnenas frekvens större roll... 5400 sätter stopp tidigare än 6400... Nån annan får förklara närmare om du inte ser kopplingen.

Huvudanledningen till uppgraderingen är ju att datorn skall bli mer långlivad, men jag antar att minnena är tillräckliga då? För jag sysslar inte så mycket med överklockning nämligen. Något annat jag kan göra? Annan processor etc?

nj
Medlem
Skrivet av gameness:

Huvudanledningen till uppgraderingen är ju att datorn skall bli mer långlivad, men jag antar att minnena är tillräckliga då? För jag sysslar inte så mycket med överklockning nämligen. Något annat jag kan göra? Annan processor etc?

I dagsläget så är det imo pengar i sjön att byta ut något i den där datorn. Visst, att köpa 2GB-stickor istället för dina nuvarande 1GB kan väl vara värt det om du tänkt kasta in mer än 4GB ram, men att byta PC5x00-minne mot PC6400 ger minimal prestandaökning, särskilt om du inte överklockar.
Det som kan vara är väl att ditt grafikkort "bara" har 320MB vilket kan dra ner prestandan lite i riktigt höga upplösningar och/eller med AA/AF aktiverat på höga värden. Dock inte riktigt värt det att köpa ett nytt grafikkort med mer minne just nu bara för den sakens skull om du nu inte tycker din nuvarande prestanda är dålig i mitt tycke.

Medlem

Håller med, burken du har nu räcker gott och väl. Jag skulle säga vänta ett halvår till ett år innan du uppgraderar grafikkortet då som NJ säger kan den inte köra allt för höga AA/AF effekter i högre upplösningar. Ifall du verkligen vill spendera pengar nu så skulle jag kanske föreslå nytt tangentbord, mus, skärm, kylning (för lägre ljudnivåer, något många struntar i), fler hårddiskar eller kanske en nytt chassi som är bättre?

Inaktiv

Jag håller med tidigare postares synpunkter. Jag skulle väntat lite med att uppgradera, du har redan ett mycket framtidssäkert system. Fyra gigabyte minne med ett 8800gt kort skulle jag gärna vilja "provköra". Ett enda sådant grafikkort sopar ju mattan med två SLI-kopplade 7950xt kort.

Om du har pengar som bränner i plånboken kanske du borde satsa på en förbättring på annat område? Snabbare hårddiskar (raid?), bättre kylning (om det behövs), eventuellt ytterligare ett 8800gt kort så att du kan SLI koppla korten. Då får du dubbla effekten och en av de mest kraftfullaste speldatorerna på marknaden idag.

Ta och fundera en stund om du verkligen behöver uppgradera. Kan du köra de senaste spelen utan lagg? Har datorn några problem med att spela upp hd-filmer så som .ts filer?
Fundera på sådana frågor och bestäm dig sedan för om du vill lägga ut pengar på uppgraderingar i dagsläget.

Inaktiv

Tack för alla bra svar! Jag tar åt mig all information jag fått.

Filmer i HD fungerar felfritt än så länge, men jag har bara kört .mkv-filer hittintills.

Spelmässigt fungerar den bra med vissa undantag, t.e.x Stalker och Colin McRae DiRT får den problem med frameraten även fast jag passerar både minimum & required systemkraven med goda marginal. Kan det vara en drivrutinsfråga, eller är skulle det kunna vara något annat?

Hårddiskmässigt kör jag med en SATA2disk partitionerad i 2 delar, en för windows och en för spel/övrigt. Så där skulle jag kanske kunna uppdatera lite, tipsa gärna, en snabb disk för OS:et har jag hört ska vara bra.

Inaktiv

Det där om frameraten i Stalker kan mycket väl vara en drivrutinfråga, eftersom du kör på vista. Du bör dock komma ihåg att det är ett relativt nytt spel som kan kräva mycket (jag vet inte specifikationerna), men å andra sidan har du ju som sagt en stark maskin så jag tror nog mer på drivisarna eller - du får ursäkta mig om jag har fel - du som ställer för höga krav på ditt system. Visst är det ett kraftfullt system, men du säger att rekommenderad gräns passeras med god marginal, så du borde inte bli för nervös om frameraten inte ligger på max

Ang hårddisken finns det två val: Antingen skaffar du helt enkelt en snabbare disk, SATA2 är ju snabb, men om du har en 7200rpm disk kanske du kan titta på en 10000rpm disk?
Det andra alternativet är att köra raid. Det finns flera olika sådana konfigurationer, raid0, raid1, raid5 mm.
Jag vill inte gå in i för mycket detalj på ämnet (om du inte är intresserad då förstås), men vissa raidtyper är specialiserade på olika saker.

Raid0 - Detta är den absolut enklaste formen utav Raid och går helt enkelt ut på att två fysiska hårddiskar jobbar tillsammans som en logisk partition. En sparad fil sprids ut jämnt fördelad över diskarna. Detta ger betydligt höjd prestanda jämfört med en vanlig hårddisk, eftersom mer än en disk jobbar samtidigt. Nackdelen med raid0 är om en av diskarna kraschar så förlorar du datan från alla diskar, eftersom ingen fil då är komplett.

En variant av raid0 är JBOD (Just a Bunch of Disks), som helt enkelt slår ihop flera fysiska partitioner till en logisk, men inte sprider ut dem jämnt fördelade på diskarna. Detta minskar risken för förlorad data om en av diskarna crashar.

Raid1 - Det här ska du inte använda dig av om du vil ha en snabbare dator, eftersom du får exakt samma kapacitet som om du skulle kört med en disk. Raid1 innebär att varje hårddisk som ingår (oftast två) innehåller exakt samma innehåll. Varje gång du sparar en fil till hårddisken sparas den på exakt samma ställe på den andra disken. Detta höjer ju som sagt var inte prestandan, men säkerheten betydligt. Så länge en disk inte har kraschat finns ju datan fortfarande kvar på de(n) andra disken(diskarna).

Övriga raid-varianter kan jag också förklara men jag vill undvika att posta för mycket information i samma medellande.

Hoppas det var till någon hjälp!

Inaktiv

Din dator är en monstermaskin - du behöver inte uppgradera något så länge du inte kör på feta upplösningar och med hög AA/AF som dom andra säger.


signatur

"Nothing is more intolerable than to have to admit to yourself your own errors"

1
Skriv svar