Var är alla fula människor?

Medlem
Var är alla fula människor?

<img src="http://trydling.wordpress.com/files/2009/08/bioshock.jpg" width=500>

Spelkaraktärer är aldrig fula. Visst, Guybrush 2009 ser lite störd ut, men det är mest en effekt av grovhuggen 3D-grafik. Och skurkar i rollspel har gärna röda ögon och stora ärr tvärs över ansiktet, men det är bara för att hedra den väletablerade traditionen att onda fantasyfigurer <em>ska</em> ha röda ögon och ärr. Det är fortfarande inte en ful människa -- bara ett prov på ful karaktärsdesign.

Det jag saknar är den mänskliga vardagsfulheten. Människorna som inte har helt symmetriska ansikten. Människorna med olika stora ögon, en lite sned näsa eller ett buskigt unibrow. I spelsammanhang existerar de inte. Där har alla karaktärer perfekt hy och matematiskt exakta proportioner. Det blir aldrig särskilt spännande.

När alla spelkaraktärer är så fysiskt problemfria blir de paradoxalt nog bara fula och overkliga. Det finns någonting artificiellt med ett ansikte där man inte skönjer några avvikande linjer -- inga små personliga skönhetsmissar. Spelutvecklarna försvarar ofta sina karaktärslösa karaktärer med uttalanden om hur viktigt det är att spelaren ska kunna identifiera sig med huvudpersonen. För mig har det där alltid låtit som lathet och brist på ambitioner.

Sanningen är att spelutvecklarna är gudar. De kan skapa vad de vill. Precis som doktor Steinman i <em>Bioshock</em>, som till slut blev galen av att inte kunna realisera sina visioner av Den Vackra Människan. Han började skära hejdlöst i sina patienter med skalpell. Säga vad man vill om resultatet, men han hade i alla fall ambitioner.

Jag letar fulfolk på wordpress också.

#blogg


signatur

Vincere vel mori.

Var är alla fula människor?

True dat. Varför gör spelutvecklarna bara en halv modell och spegelvänder resten? Stentråkigt.


signatur

Kittens are for real!

Medlem

Oblivion. Alla i Oblivion ser helt efterblivna ut, för att inte tala om skitfula.

Medlem

Haha! Du missar ju min poäng. Oblivionfolket är fula på grund av tekniska begränsnngar (likt Guybrush) -- inte för att Bethesda tänkte: i det här landet är folk lite lagom snygga.


signatur

Vincere vel mori.

Medlem

Ska jag behöva ta upp Heavy Rain eller löser det sig själv igen? Det känns som att den behöver tas upp igen.

Men i befintliga spel ska man nämna den brandgula prinsessan i Castle Crashers, folk i S.T.A.L.K.E.R. i allmänhet och tjockisMedusa i GoW II. Hmm... Du har en poäng.


signatur

- Ät mig levande.

Medlem

Huvudet på spiken, Tommy.

Medlem

Ja, det är nog lättare att skapa perfekta människor än sådana som är lite smådefekta, helt enkelt...

1
Skriv svar