Spel jag minns: Emlyn Hughes International Soccer

Flakmonkey
Spel jag minns: Emlyn Hughes International Soccer

Sport har alltid varit en stor och viktig del i mitt liv både som aktiv under mina första år och den som roll besserwisser i TV-soffan som jag tycks ha tagit mig på senare år. Detta har givetvis även gjort ett avtryck i mitt TV- och datorspelande och många av mina bästa spelminnen kommer från spel som #Cup Final, #Microprose Soccer, #Wayne Gretzky Hockey, #Dr. J and Larry Bird Go One on One, #Leaderborad, etc etc. Det spel som står ut mest när jag tänker tillbaka är dock det som jag står mest när jag tänker tillbaka #Emlyn Hughes International Soccer.

<img src=http://www.lfchistory.net/images/hughes.emlyn/emlyn_hughes_1968.jpg width=200>
Emlyn Hughes själv i världens näst snyggaste fotbollströja

I ärlighetens namn vet jag inte om det är så många som känner till det, jag har aldrig hört det nämnas när folk talar om de bästa sportspelen genom tiderna, men för mig var det långt före sin tid och en fantastisk upplevelse. Rent visuellt är det väldigt likt det klassiska #Cup Final fast likheterna slutar också där. För sin tid var det väldigt likt riktig fotboll. Konkurrenter som #Microprose Soccer och #Kick-Off var snabba arkadaffärer vilket var någonting helt annorlunda än "EH Soccer" som var betydligt långsammare men samtidigt långt mer taktiskt. Du kunde nicka, klacka, glidtackla, finta och många andra saker och du kunde göra det på ett sätt som inte var "over the top".

Det var förmodligen det som fick mig och min bästa kompis och lagkamrat i IFK Täbys pojkar 80 Oscar, det och det faktum att man kunde vara två i samma lag. Coop i sportspel hörde verkligen inte vanligheterna (jag kan åtminstone inte komma ihåg att jag sett det någon annanstans) och något som gjorde det ännu roligare var att man kunde skräddarsy lagen och inte bara till namn utan även färdigheter. Självklart passade vi på att lägga in vårt lag och det var alltid lika kul att se att Markus var lika snabb och teknisk som i verkligheten (om än inte lika liten) och att Henrik var en lika stor stjärna på C64:an som i verkligen.

Det var dock inte bara vårt lag vi "simulerade". Vi var ju tvungna att få ihop till turneringar så då var det bara att lägga in både okända och kända lag. IFK Frej, Täby IS och Åkersberga fick tampas mot AIK, Djurgården, Arsenal och Liverpool - ja hade vi bara haft orken så hade vi nog haft fler "riktiga" spelare än PES-serien Oftast så var det ju såklart IFK Täby som vann, vi hade ju en tendens att överskatta våra egna färdigheter som spelare, men vägen till den ofta självskrivna vinsten var hur kul som helst ändå.

Mycket av det som man nu tar som självklarheter var något som jag för första gången upplevde i #Emlyn Hughes International Soccer och det gör i mina ögon till en riktig klassiker och ett av de bästa sportspelen som gjorts.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Y5ZF__T7_K4&hl=sv&fs=1&color1=0xcc25..."></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Y5ZF__T7_K4&hl=sv&fs=1&color1=0xcc25..." type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

#blogg

Medlem
Spel jag minns: Emlyn Hughes International Soccer

Jag har aldrig varit en sportfantast och kliar mig fortfarande förbryllat i kalufsen när jag ser hur vissa går in så helhjärtat i sina respektive favoritsporter.

Jag minns dock att när jag fick min första C64:a så följde det förutom golfspelet Leaderboard även med ett fotbollsspel. Titeln undgår mig just nu men det var mer åt managerhållet. Detta satt jag och spelade i timmar trots att jag inte hade en aning om hur det egentligen fungerade.

Genom åren har det blivit en del andra spel som också gått i sportens tecken men på senare tid har det inte längre kännts aktuellt. Jag tror det beror på att spelen blivit för realistiska. De har blivit för lika dess verkliga förebilder för min smak.

Hur som helst så måste jag säga att dessa spelhistoriska återblickar är mycket uppskattade. En liten nostalgikick är aldrig fel.

Flakmonkey

Fanns ju en hel del managerspel till C64. Min favorit var utan tvekan Footballer of the year eftersom man där fick styra lite själv också. Men fanns väl något som hette bara Manager (eller så var det det enda som brorsan orkade skriva i spelboken man hade till kasettbanden) som var mer likt dagens spel - om än på en väldigt låg nivå ^^

Kul att de uppskattas... det är riktigt kul att skriva dem också, men alltid lite roligare när man får kommentarer till det man skriver

Medlem

Footballer of the Year var det.

Medlem

Ser snyggt ut än idag...

1
Skriv svar