Första intrycket: NHL 10

Medlem
Första intrycket: NHL 10

<img class="size-full wp-image-493 alignnone" title="NHL 10" src="http://trydling.wordpress.com/files/2009/07/nhl-10.jpg" alt="NHL 10" width="500" height="281" />

Nu har jag spelat en hel del <em>NHL 10 </em>(en nästan färdig version). Det här kommer bli grymt. Här är mina intryck.

<div class="mceTemp"><strong>Ny puckhantering</strong>
Den stora förändringen från <em>NHL 09 </em>är att man nu kan slå passar i valfri rikting, oavsett om det finns någon tilltänkt passningsmottagare. Det här betyder ett antal sköna saker:
* Man kan enkelt "passa" ut pucken ur egen zon om man får panik.
* Man kan slå en ledande pass på öppen yta för en tillrusande anfallare att åka på (likt genomskärarna man slår med Y/triangel i <em>Fifa</em>-spelen).
* Man kan använda sargen för att valla pucken.</div>
Det här är en stor omställning till det bättre. Till en början känns det väldigt ovant, eftersom passningarna alltid automatstyrdes till en medspelares klubba tidigare. Nu får man se upp så man verkligen slår passarna till rätt person, om det nu är det man vill göra, och inte bara lägger massor av slarvpuckar på värdelösa platser.

I och med denna förändring krävs det att spelarna nu är mer hungriga på att suga åt sig lösa puckar. Det är de verkligen. Nu räcker det att man hamnar i närheten av en puck för att spelaren ska använda klubban och dra pucken till sig. Skönt! Det var ju en av de jobbigaste grejerna i <em>NHL 09 </em>att alla verkade så ointresserade av skaffa ägandeskapet av pucken.

I samma stil är spelarna nu mer benägna att direkt drämma till skott på returer (i <em>NHL 09 </em>kändes det som att man var tvungen att först få pucken under kontroll på klubb-bladet, sedan skjuta) -- och några gånger har jag sett spelarna vifta till pucken på tennis. Otroligt schysst. Däremot har jag fortfarande inte sett någon spelare dämpa pucken med handen -- en feature som enligt EA ska implementeras i spelet.

<strong>Nytt sargspel</strong>
En annan stor nyhet är att man nu kan nagla fast spelare längs sargen. Genom att trycka Y/triangel håller man upp sin bevakade spelare mot sargen, varvid en kamp om pucken tar vid. Kommer en kamrat till hjälp kan man försöka sparka pucken till honom med passningsknappen. Hittar man ingen kan man använda poke-knappen för att försöka trassla lös pucken med klubban.

Det nya sargspelet var välbehövligt. I <em>NHL 09 </em>var det svårt att sätta stopp för sargglidande spelare annat än med våldsamma tacklingar. Nu har man fått ett nytt defensivt vapen som det går att sakta ner spelet med. Det känns fortfarande lite klumpigt och otydligt vem som går vinnande ur dessa sargdueller, men förhoppningsvis klarnar det med några fler spelade matcher (och finjusteringar av spelmotorn).

<strong>Proaktivt i mål</strong>
Det känns fantastiskt att målvakten i år visar tendenser till att vara en aning proaktiv. Några gånger har jag sett honom sticka ut klubban för att bryta de så förhatliga sidledspassarna som alltid brukar resultera i mål. Någon gång har han också gjort en liten utflykt utanför målgården för att stoppa omkringglidande puckar. Över lag känns det som att målvakterna kommer vara mer vakna än tidigare. Däremot har man sett det vanliga drället med lösa puckar längs isen som målvakten helt omotiverat lämnar retur på. Framtiden får utvisa om man kommer känna sig tryggare med målvakterna i <em>NHL 10</em> än i tidigare spel. Låt oss hoppas -- det behövs verkligen.

<strong>Sluta slåss!</strong>
Det finns orosmoment också i <em>NHL 10</em>. Utvecklarna har lagt ned stor möda på ett nytt fightingsystem. Det är onödigt ur många aspekter:
1) Att slåss är osportsligt.
2) Tiden man använt till att utveckla ett nytt förstapersons-slagsmålsläge hade säkerligen kunnat läggas på målvaktsbeteende, buggreducering eller annat. Vad som helst.
3) Det hackar upp tempot i matcherna. Som det är nu i previewkoden bryter det ut nävslagsmål kanske 4-5 gånger per match -- trots att varken jag eller min motspelare hade för avsikt att göra så. Ofta tryckte vi Y för att försöka köra det nya sargspelet. Då kastade spelarna handskarna och började slåss i stället. Störigt.

Den enkla lösningen på detta är förstås att helt stänga av slagsmålen. Det är enkelt gjort. Men fortfarande: störigt att någon på EA anser att det är vettig användning av utvecklingstid och marknadsföring att hajpa ett nytt sätt att nita sina motståndare på isen. Kommentatorerna verkar vara av samma inställning i år: "Kom igen! Varför mesar ni omkring? Drop the gloves already!"

Det är intressant att notera skillnaden jämfört med EA:s <em>Fifa</em>-spel. Där har organet FIFA uttryckt att dykningar inte hör hemma i fotboll. Alltså tillåter man inte EA att införa sådana i spelet. På samma sätt har FIFA-organet sett till att <em>Fifa 10 </em>inte innehåller några felaktiga domslut. Det skadar ju sporten, resonerar man. Märkligt nog verkar NHL-rörelsen anse att slagsmål är ett nödvändigt inslag i ishockey, fastän regelverket i övrigt tillämpas hårdare än någonsin (nolltolerans mot hakningar, till exempel).

<strong>Ett helt nytt spel</strong>
Summan av mina intryck efter sådär 10 spelade matcher är att <em>NHL 10 </em>ser lysande ut. Och det är ljusår ifrån EA-hatarnas "bara nya namn på tröjorna"-mantra. De två största nyheterna -- sargspel och fria passningar -- samverkar för att skapa ett spel som både ser ut och känns ännu mer som äkta vara än i förra årets upplaga. Och det vill inte säga lite. Sedan kan man förstås inte säga något om alla förmodade problem och idiotsituationer som kommer uppstå när man spelar några hundra matcher online. Men det viktiga just nu är att konstatera att tendensen känns helt klockren -- så länge man kommer ihåg att stänga av slagsmålen.

NHL 10 <em>släpps 15 september.</em>

Jag spelar hockey på wordpress också.

#blogg


signatur

Vincere vel mori.

Medlem
Första intrycket: NHL 10

Alldeles för dåligt spel - du vinner ju bara hela tiden!

Men nä, det är en helt annan känsla i passningsspelet än i NHL 09, mycket friare och roligare. Svårt att sätta fingret på det exakt, men spelarna positionerar sig bättre och tar emot pucken bättre, även om man kan passa lite vart man vill. Synd bara att det fortfarande händer att en back ställer sig och tittar på en fri puck i 10 sekunder, tills en motståndare sveper förbi, tar den och sätter ett mål...

Inaktiv

Precis vad jag tyckte efter att ha spelat det på E3!

Det blir en fin hockeyhöst. Pissigt att Viasat snott tv-rättigheterna bara


signatur
Inaktiv

Bra musik också! Till viss del i alla fall.

1
Skriv svar