Tennis på Wii: kul för de minsta

Medlem
Tennis på Wii: kul för de minsta

<img class="alignnone size-full wp-image-366" title="Virtua Tennis 2009" src="http://trydling.wordpress.com/files/2009/07/tennis.png" alt="Virtua Tennis 2009" width="570" height="316" />

Jag är arg.

Spelade <em>Virtua Tennis 2009 </em>på Wii igår. Med Wii Motion Plus. Ni vet, det där tillbehöret som ska göra att kontrollen funkar som utlovat.

Problemet är bara att det fortfarande inte fungerar tillförlitligt. Visst, långa stunder känns det helt okej. Och hela grundgrejen med att vifta för att slå känns ganska rolig på ett fysiskt involverande vis.

Men. Det är fortfarande för många idiotsaker som händer för att man ska kunna slappna av och spela bra tennis. Det går att ha rimligt kul, men man får som vanligt då det gäller Wii-spel inte kräva att spelet lyder snällt i alla lägen.

Här är några saker som hände alldeles för ofta igår när jag spelade ett gäng matcher:

* Spelaren misstolkar min förberedande baksving som ett slag.
* Spelaren märker inte att jag skiftar från forehand till backhand.
* Spelaren slår bollen diagonalt trots att jag stannar slaget kort.
* Spelaren slår bollen rakt trots att jag följer igenom slaget.

Nu tävlar jag i och för sig inte om pengar eller så, så jag skulle ju kunna tänka att det inte är hela världen med några missade bollar. Å andra sidan är det vansinnigt frustrerande att vi drunknar i spel som skalar av precision till förmån för lite vift -- även när vi har köpt extra hårdvara för 300 kronor som ska fixa skiten.

Det som är riktigt sjukt är att spelet blir <em>mer</em> tillförlitligt när man kopplar <em>ur</em> Motion Plus. Då ersätts en bit av det oprecisa systemet med en mätare som helt enkelt visar åt vilket håll man siktar (vänster/mitten/höger) baserat på tajming.

Jag misstänker att minst hälften av problemen jag upplever med <em>Virtua Tennis 2009</em> och <em>Grand Slam Tennis</em> på Wii går att spåra tillbaka till själva programmeringen. Hur utvecklarna har valt att tolka alla de signaler som Wiimoten och Motion Plus faktiskt kan registrera. Exakt var går gränsen mellan att byta från forehand till backhand och att slå ett löst forehandslag, till exempel?

Ett sätt att få bättre kontroll kanske skulle vara att inkludera något slags personlig kalibreringsfunktion i spelen. "Om jag inte viftar hårdare än X så ska du inte tro att jag just försökte slå till bollen", typ.

Känslan jag har av de första försöken till seriösa tennisspel på Wii är fortfarande oförändrad: kul för de minsta och de icke tävlingsinriktade. Fortfarande långt utanför banan vad gäller tillförlitlighet och mina krav på precision. Kontrollen är farligare än Nadals forehand. Nu hade jag privilegiet att låna hem Super PLAYs recensionsexemplar av <em>Virtua Tennis 2009</em>. Hade jag betalat pengar för det tillsammans med Motion Plus hade jag returnerat bägge två till butiken och krävt att få häva köpet.

Förresten: vad är grejen med att släppa ett tillbehör som plötsligt gör att man måste omkalibrera kontrollen var femte minut? På det viset känner man sig ju <em>mindre</em> trygg med Motion Plus inkopplad. Hur ska man veta från boll till boll (om det nu är tennis man spelar) om det var tillräckligt nyligen man lade Wiimoten uppochned på bordet i fem sekunder för att den ska fatta hur horisonten ligger? Vågar man hoppas på en Motion Plus-Plus till våren? Tillägget som fixar Motion Plus!

Men okej. Visst finns det ljus i Wii-mörkret. Nedan har jag sammanställt de fem Wii-spel där kontrollen funkar bäst. Märkligt nog är tre utan Motion Plus-stöd. Vilket torde bevisa min poäng att hälften av magin ligger i hur spelutvecklarna programmerar sina kontroller snarare än hur många tillägg man köpt till sin Wiimote.

<strong>5 spel där Wii-kontrollen funkar(!):
</strong>5
<em>Boom Blox Smash Party</em> (ej Motion Plus)
All fysisk förstörelse man kan önska sig, med näst intill perfekt kontroll.

4
<em>Wii Sports Resort</em> (Motion Plus)
Blandar högt och lågt -- men i minispelet pingis får man äntligen känna hur grym kontroll man kan ha över ett racket med hjälp av Motion Plus. Härma och vidareutveckla, Sega!

3
<em>Resident Evil 4</em> (ej Motion Plus)
Underbart smidig, responsiv och precis kontroll som gör skräcken lättare att uthärda.

2
<em>Tiger Woods PGA Tour 10</em> (Motion Plus)
Det är knappast exakt som golf. Men nu kan man svinga, fejda och slajsa med oerhörd precision. Övriga EA-team kanske borde gå i Motion Plus-skola hos Tiburion-studion?

1
<em>Metroid Prime 3</em> (ej Motion Plus)
Världens skönaste och tajtaste fps-styrning.

#blogg


signatur

Vincere vel mori.

Medlem
Tennis på Wii: kul för de minsta

Vad menar du med omkalibrering? För om det är mellan varje boll i just ett spel är det ju lätt att undvika det spelet. Men om det är varje spel med WiiMotion+ är det en skam!

Så klagar folk på att 360n stressades ut. Den fungerar åtminstone när man skickat iväg den till Tyskland. Ja. En stund iaf. Men längre än tre set tennis.

Ang. programmering/kalibrering: Det kommer aldrig fungera bra med rörelser på det sätt som du vill. Stundens hetta kommer göra spelaren till ett nervrak och svinga någotsånärvilt (typ som Killzone 2s underbara sniper) och vare sig en egen kalibrering eller en programmerare bestämmer vad som är vad kommer det inte hålla i längden. Tror jag.


signatur

- Ät mig levande.

Medlem

Alla spel med Motion Plus påminner titt som tätt om att det är dags att kalibrera om Wiimoten genom att lägga den uppochned i några sekunder.

Kanske inte var femte minut, men tillräckligt ofta för att det blir jobbiga avbrott -- och framför allt känns det inte betryggande. Är den kalibrerad nu? nu? Nu då? Kanske borde kalibrera?


signatur

Vincere vel mori.

Medlem

Jo, förresten. Var femte minut.

Spelade pingisen i Sports Resort mot Högberg nyss. Matcherna är försten till 6 poäng, vilket gör att ingen match är längre än 5 minuter.

Halvvägs igenom matcherna kan man se på ikonen över kontrollerna att de virvlar omkring utan större kontroll och man måste kalibrera om dem.

Så typ efter var femte boll i en runda pingis eller så. Ju mer jag tänker på det, desto mer rasande blir jag.


signatur

Vincere vel mori.

1
Skriv svar