Monkey Island-remake gör allt rätt

Medlem
Monkey Island-remake gör allt rätt

<img class="alignnone size-full wp-image-237" title="Melee Island" src="http://trydling.wordpress.com/files/2009/07/melee-liten.png" alt="melee liten" width="570" height="98" />

Vintage-vågen som sveper genom Lucasarts fortsätter. Igår släpptes specialutgåvan av <em>The Secret of Monkey Island</em> -- företagets tveklöst mest älskade äventyrsspel. Det är en udda remake som gör alla rätt.

Introt med den mysbelysta ön Melee Island och Michael Lands härliga reggaetoner börjar i originalutförande men går över till remake-läget i samma stund som musiken tar fart och titeln visas på skärmen. Därefter står det spelaren fritt att när som helst, i realtid, byta mellan original och remake med en knapptryckning.

I nästan varje ny scen byter jag fram och tillbaka. Jämför och minns. Det är fascinerande att man kan byta mitt i en dialog och gå från dåtidens text till remakens nyinspelade röster. Ett lysande påhitt som förhoppningsvis sprider sig till företagets övriga remakes och till branschen i stort.

Vad glor du på?

Röstskådespelarna är till stor del originalcasten, som vi nyss hörde i <em>Tales of Monkey Island</em>. Framför allt Dominic Armato (Guybrush) gör sitt jobb med stor glädje, energi och med perfekt tajming. Jag tror aldrig jag hört honom så rapp och på tårna. Han hjälps förstås på vägen av Lucasarts kanske grymmaste dialog någonsin. Den är genomgående brutalt välskriven, med en skarpslipad humor som får nyskrivna <em>Tales of Monkey Island</em> att framstå som det lite ringrostiga spel det är. Talet gör mycket för helhetsupplevelsen, och det enda jag saknar är en feature där man kan kombinera originalgrafiken med talet. Det vore drömmen.

Nygrafiken är utförd med delikat hand. En omgörning var nödvändig, för även om man minns spelet som vackert så sticker de stora originalpixlarna i ögonen idag. Särskilt kul är det att medan man lagt till detaljer, framför allt i bakgrundsmiljöerna, så har man inte lagt till fler animationsrutor. Piraten som sitter i ett gathörn och gungar på en tunna gungar lika charmigt ryckigt i nyversionen som i originalet, även om grafiken är mer högupplöst.

Samtidigt som nygrafiken gör att debutanter kan stå ut med spelet så bibehålls på det här viset en retrotrogen känsla som är väldigt charmig. Till och med i närbilderna man ibland får se har remaken behållt upplägget med ett par stillbilder för att visa hur karaktärerna byter sinnesstämning. Det är lysande. Det är bara att konstatera att producenten för remaken, Craig Derrick, har klarat av den svåra balansgången att uppdatera spelet för 2000-talet utan att avtända de gamla, förändringsrädda fansen.

"Yes. I can see this is going to take a lot of work."

Har man som jag växt ifrån äventyrsgenren en smula så är <em>The Secret of Monkey Island</em> säkert hopplöst frustrerande i omgångar om man inte spelat det tidigare. Logik stod liksom aldrig på agendan när dream teamet Ron Gilbert, Tim Schafer och Dave Grossman jobbade på Lucasarts (alltså, herreGUD att de tre mästarna satt och jobbade på samma spel!). Men den som står ut med äventyrsskogar (går endast att navigera igenom om man löser ett semi-obskyrt pussel) belönas med det mest underhållande karaktärsgalleri och den mest skrattframkallande dialog som någonsin lämnat Skywalker-ranchen. Det kan vara värt lite huvudbry.

Till skillnad från <em>Loom </em>håller alltså <em>The Secret of Monkey Island</em> än idag. Det mer än håller. Det pulserar fortfarande av liv och energi, och de nya röstinsatserna gör att det kan avnjutas på ett nytt sätt. Jag ser inte hur remaken skulle kunna vara bättre. Jag ser inte heller hur <em>Tales of Monkey Island</em> ska kunna komma i närheten av denna briljans. Det är -- än så länge -- klasskillnad.

Roligast igår:
Voodootanten gissar att man heter Guybrush innan man hunnit presentera sig.
Guybrush: "Lucky guess. Half the people I know are named Guybrush."

Mest spännande igår:
Guybrush frågar en pirat varför han pratar så lustigt.
Piraten: "Pirate-Lingo. It´s how everybody talked back then. Come on Guybrush, play along." *

* Det här är alltså en ledtråd till det oerhört gåtfulla och fantasieggande slutet i <em>Monkey Island 2: LeChuck´s Revenge</em>. Mer om det senare. Förhoppningsvis när det spelet får en lika lysande remake som det här.

FOTNOT:
Jag spelar <em>The Secret of Monkey Island: Special Edition</em> på Xbox 360. Man använder BACK för att växla mellan klassiskt/nytt läge; LT tar upp verben; RT tar upp inventoryt. Det funkar bra. Man kan också försöka använda styrkorset för att välja rätt verb direkt, men som bekant är styrkorset på 360-handkontrollen helt oanvändbart. Och just ja: alla achievements till spelet är passande nog "secret".

#blogg


signatur

Vincere vel mori.

Monkey Island-remake gör allt rätt

Hur var det med Ron Gilbert, är han konsult för de nya spelen TellTale gör? Eller gjorde han ett eget spel?


signatur

Kittens are for real!

Medlem

Ron gör sitt Deathspank men åkte ner till Telltale och brainstormade med dem i några dagar. Han listas i creditsen som Professor of Monkeyology.


signatur

Vincere vel mori.

Ha ha!


signatur

Kittens are for real!

Inaktiv

Jag sitter med 2:an just nu, så tack för tipset!

Medlem

Grattis @ största bilderna i ett blogginlägg på länge.


signatur

- Ät mig levande.

Medlem

Designen gillar jag inte så mycket, hade gärna sett mer smooth animation. Men men! Rösterna är awesome, men dang, när det var text så blev det inte samma awkward-silencepause mellan varje ordväxling.

Hoppas att de gör 2:an, absolut bäst.

Sedan så tycker jag att Day of the Tentacle verkar ha mer hyllning än Secret, men bara liten. Grim Fandango med, men det är mest bland undergroundgänget.


signatur

How do I get out of this chicken s**t outfit?

Inaktiv

Spelade just genom första halvan. Jag håller med om precis allting Tommy skrivit. Jag bjuder på en bild också som jag plockade till recensionen: http://img34.imageshack.us/img34/9716/001zpc.jpg

Halva poängen med den är hur spökskelettet accentuerar orden.

Medlem

Hihi! Classic!


signatur

Vincere vel mori.

1
Skriv svar