Medlem
Opera

För en massa år sen, innan Firefox ens fanns, använde jag mig av en webbläsare vid namn av Opera. Vid den tiden så var den reklamfinansierad så då fanns det en liten banner uppe till höger i läsaren, men det hade något unikt som jag aldrig stött på i Internet Explorer, flikar. Opera var min standard webbläsare i några år efter det men på grund av deras hårt följande av webbstandarderna blev jag irriterad på att en hel del hemsidor visades fel och jag bytte slutligen över till Firefox (som var nytt, fräsigt och hade ett intressant justerbart utseende).

Men nyligen, år senare, har jag återigen bytt tillbaka efter att ha sett nyheten om att 9.5 släppts och jag är extremt nöjd. Opera är inte längre reklamfinansierat utan är gratis och reklamfritt. Och antalet hemsidor som inte fungerar är mycket mindre än förut plus det har allt Firefox har och en massa till.

<a href="http://www.fz.se/medlem/bilder/?id=5305"><img src="http://www.fz.se/medlem/bilder/_imgu.php?m=0&i=5305" style="border: 1px solid black" width="250"></a>

Så nu efter att ha använt det i ett par veckor har jag kommit fram till Operas fördelar respektive nackdelar (vilka jag tänkt förklara):

+ Synkronisera mot konto
Skapa ett konto till Opera som innehåller dina bokmärken, snabbval, noteringar och bokmärkesfält som du kan komma åt ifrån vilken Opera webbläsare som helst.
+ Snabbvalsfunktion
När du öppnar en flik så visas 9 snabbval (bokmärken) i form av miniatyrer av hemsidorna så du snabbt kan komma åt de mest besökta sidorna.
+ Något snabbare än Firefox
Tycker att det går snabbare att bläddra fram och tillbaka i läsarhistorik, men annars är det svårt att bedöma.
+ Blockera innehåll
Det finns tillägg med reklamblockning i Firefox redan, men den inbyggda Block content kan man välja enkelt vad man vill blockera.
+ Musgester
Något som jag verkligen gillar, att kunna använda musrörelser till att bläddra framåt/bakåt/öppna flikar/kopiera flik/stänga flikar/ladda om sidan/sluta ladda/m fl.
+ Flikpapperskorg
När du stänger en flik så läggs den i flikpapperskorgen så om du ångrar dig senare kan du trycka på papperskorgen och sen välja sidan för att få fram den igen.
+ Stega framåt
Lite svår att förklara, om du väljer stega framåt i läsarhistorik men inte har något framåt i historiken så försöker Opera hoppa ett steg framåt. Låter lite konstigt? Om du är t ex i FZ'as bildalbum så kan man bläddra till nästa bild på det sättet, den går till nästa bild automatiskt när du trycker framåt.
+ Spara sessioner
Att kunna spara alla öppna flikar som en session och sen kunna öppna dom igen är riktigt skönt.

<a href="http://www.fz.se/medlem/bilder/?id=5307"><img src="http://www.fz.se/medlem/bilder/_imgu.php?m=0&i=5307" style="border: 1px solid black" width="250"></a>

- En del hemsidor har problem med läsaren
Går inte att komma ifrån detta och det är största problemet. Gmail får jag inte att funka och några få till sidor har inte fungerat som de ska, får då använda Firefox.
- Uppdateringar är onödigt krångliga
Firefox uppdaterar sig själv automatiskt (förutom när det gäller större release uppdateringar) men i Opera måste man ladda hem en installationsfil, starta, installera och starta om webbläsaren. På tok för krångligt i jämförelse.

Det har en hel del till funktionalitet som jag inte ens testat (noteringar, bittorrent client, trollspö, IRC). Det är väl värt att testa iaf om man har lite tid på händerna, jag kommer ha kvar det bra länge skulle jag gissa. Men med Firefox redo bredvid när Opera inte kan visa en sida.

Notering: jag använder mig av Mirage alpha-1 skinnet i bilderna, det är mycket snyggare än standard Opera utseendet.

#blogg

Medlem
Opera

Använder också Opera och 2 minuter efter jag läst ditt inlägg samma skin som dig och kan bara instämma på alla punkter. Var litet bökigt att stänga av den inbyggda torrentfunktionen bara.


signatur

<Raven> I tried setting my hotmail password to penis.
<Raven> It said my password wasn't long enough. :(

Medlem

Kör också Opera och det fungerar helt underbart. Konstigt att inte Gmail fungerar. För mig funkar det. Eller är det någon speciell funktion på Gmailen som krånglar?

Medlem

Härligt att se att det finns vettiga människor som använder Opera
Det är väldigt sällan jag skulle märka att Opera visar någon sajt fel, och Gmail kör på hur bra som helst.
Google docs har den lite bekymmer med dock.

Medlem

När jag loggar in på Gmail så laddar den om sidan så den visar bara inloggningssidan för mig.

Medlem

Opera är nytt för mig, men jag gillar det. Wii's internetläsare är ju också Opera, så jag tänkte pröva på min PC, och jag är nöjd. Alla sidor som jag är på dagligen funkar smärtfritt.

1
Skriv svar