Hårddiskskraschen från helvetet

Skägg.
10 Chambers
Hårddiskskraschen från helvetet

[fright]<img src="http://regmedia.co.uk/2007/05/24/7k1000_main.jpg" width="150"><br><br>[/fright]När jag kom till jobbet möttes jag av en smått förtvivlad arbetskamrat. En hårddisk hade kraschat på något sätt dött när han skulle installera ytterligare en i samma låda. Han hade testat byta chassi, jumpra om, olika operativ men disken dök inte ens upp i Bios.

Som företagets datornörd sa jag kaxigt "såklart vi fixar det, inga problem". Det skulle självklart straffa sig. Har suttit och felsökt i närmare tre timmar nu, kört den i usb-skal på två olika datorer. Testat varenda jumperinställning och Ide-kabel i en stationär dator, både ensam och med en annan disk. Jag har kört Dos-disketter, ställt in cylindrar, headers och sectors manuellt i Bios. Sökt och hittat tech sheets på nätet utan att hitta något vettigt. Samtidigt snurrar diskhelvetet sådär lagom retligt, den lever fast vägrar att hittas.

Nu har jag gett upp, vi får skicka den till it-avdelningen i Danmark och låta dem brottas med den en stund. Crapshit.

#blogg


signatur
Medlem
Hårddiskskraschen från helvetet

Allt mekaniskt slutar någon gång fungera. Det är en lag som verkligen gäller, framförallt datorer där mer ockulta och oförklarliga inslag även drabbar användaren.

Har själv slösat alltför många timmar av mitt liv sittandes och försöka göra hjärt-lung-räddning på en hårddisk som kastat in handduken. Det värsta är att, har en hårddisk väl en gång visat tecken på att ge upp -som något mystiskt ljud eller dylikt, kan man aldrig lita på den efter det. Datorer, dessa sublima skapelser är som kärlek. Det man älskar, det hatar man.

Lite rolig fakta också när jag nu likaså är på skrivarhumör (från wikipedia).
*Mean Time Between Failures är på dagens hårddiskar ca 1 miljon timmar.
*Om en hårddisk får ligga oanvänd för länge så försvinner sakta de data som har skivits på den, oftast handlar det om cirka 10 år. Denna process kallas ibland bitröta.
* En hårddisk som har ström och snurrar konstant har faktiskt en längre hållbarhet än en hårddisk där strömmen stängs av och på ofta!

Medlem

hade en gång en sån hdd...tror den reste längre än vad jag någonsin kommer göra.
Tror ni det hjälpte att låta folk titta på den? Nepp.

Medlem

Släng in den i frysen ett par timmar.

Medlem

Har haft en hårddiskkrasch innan, sen dess har jag svurit på att jag ska börja göra backup på allt. Tyvärr har jag inte tagit mig tiden att kicka igång det hela, har bara gjort backup på en extern hårddisk. Men nån dag snart måste det göras, innan nästa kraschar.

Medlem

Det är antagligen kontrollerkortet på den som har dött. Att slänga den i frysen kan hjälpa, men inte säkert.

Medlem

Att frysa den hjälper bara om det är fel på läsarmen eller skivan.

Medlem

Var det viktig info på disken så finns det ju företag som sysslar med datarecovery från diskar i de mest sorgsna skick. ^^


signatur

En demonstration: Demon.
Ett demonstrations-ex: Demot.

Skägg.
10 Chambers

Lägga den i frysen, det var nytt Nollställer den chipset då eller?


signatur
Medlem

Det finns väl någon djungelsägen som menar att om du lägger den i frysen ändrar det hårdheten på skivorna i hårddisken, varvid det blir lättare att läsa datan. Man får då någon timme på sig att ta backup på allt.

Detta är inget jag rekommenderar. Jag har faktiskt, som absolut sista utväg i desperationens timma provat detta, men utan någon som helst lycka.

1
Skriv svar