Tysklands skuld från första världskriget är äntligen betald!

Medlem
Tysklands skuld från första världskriget är äntligen betald!

Förvisså så sker detta på söndag men jag hade ändå tänkt göra en tråd om det så... varför inte göra det på en fredag?

Tysklands skuld var bara en av många skäl till att det blev en fortsättning på det krig som skulle vara kriget som skulle avsluta alla krig. Att det även var en enorm depression under 30talet var knappast något som hjälpte till, men det var likväl ett av skälen till varför judarna blev dom skyldiga för det tyska folket.

Det finns såklart mycket att diskutera kring det första världskriget, det fanns ingen ensam brottsling för det första världskriget då alla var minst lika skyldiga till att en fjärdedel av europas män dog av gas, svält, gevärskulor eller sjukdom.

Fick ni lära er mycket om det första världskriget i skolan? Vi fick lära oss att det var tyskarnas fel och sen var det inte mer med det, utan det handlade mer om hur den industriella revolutionen och gammalt tänk gjorde det möjligt att så många dog i skyttegravarna, vilket är alldeles för simpelt och svart/vitt för att ens kunna förklara varför det blev som det blev.

Man skulle kunna skriva separata böcker om dom olika ländernas skäl till att slänga sig in i det krig som skulle förändra europa i grundvallarna tillochmed.

Nåväl, nu har jag skrivit tillräckligt mycket själv och skulle vilja rekomendera en dokumentär som finns tillgänglig på youtube, och är ett av skälen till att jag startade tråden.

Det är kul att lära sig något och förhoppningsvis så kan en trend av dokumentärtittande (och diskussion efter dokumentärtittandet) sprida sig på detta eminenta forum.

här är länken.

Det är en playlist så det är bara att sitta och kolla. Mycket nöje!


signatur

Morning Glory, the revival!
An "It's so easy" to be social, "It's so easy" to be cool

Medlem

Tack för bra tips på dokumentär! Håller med om att skolan endast summariskt hanterade 1:a världskriget. Detsamma gäller att det endast sänds ett fåtal dokumentärer om detta världskrig.


signatur

Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy its inherent virtue is the equal sharing of misery
"Winston C"

Medlem

Måste säga att vi fick en mer objektiv syn på första världskriget i skolan:D Så pass objektiv att vi faktiskt drog slutsatsen att det inte var tysklands fel:O

btw så tycker jag det är snålt av europa att inte ha avskrivit tysklands skuld för längesen...

Medlem

Vi fick en väldigt kortfattad genomgång av första världskriget i skolan, minns knappt vad de sa faktiskt.

Andra världskriget däremot gick de igenom från alla vinklar man kan tänka sig ^^


signatur

Vila i frid, Mikael "The_Maxx" Löfgren
Tack för den tid du var med oss, även om den var alltför kort

Medlem

Vi hade en väldigt bra lärare, han sa aldrig vems fel kriget var utan formulerade det på ett sätt så att man förstod att alla parter bar ett visst ansvar över att kriget inträffade.


signatur

Metal is best served heavy.

Medlem

samma här,


signatur

quod similis saporem blandeque coruscant

Medlem

signatur

(batsman) Det enda som är större än njutningen av ett avklarat arbete, är att skjuta upp det till morgondagen.

Medlem

http://www.youtube.com/watch?v=2bmRklF7Mvg <-- första delen utav ett avsnitt ur serien "Young Indiana Jones Chronicles", tar upp fredsförhandlingarna.


signatur

(batsman) Det enda som är större än njutningen av ett avklarat arbete, är att skjuta upp det till morgondagen.

MFC
Medlem

Ok, WW1 avklarat... vidare till WW2


signatur

I believe that if life gives you lemons you should make lemonade & try to find somebody whose life has given them vodka & have a party - Ron White

Medlem

Vi fick knappt läsa något om ww1 alls i skolan.
Vår lärare nämnde bakgrunden till det i korthet, men det lät fortfarande mest som att det va Tysklands fel.
Informativ tråd, alltid kul att lära sig något nytt


signatur

HELL BOB! DU DEN ALLSMÄKTIGE! DU ÄR EN!
Tjock nörd i Dublin

Medlem

Jag har inte lärt mig att det var Tysklands fel. Jag lärde mig att det var Österikes "fel". Det var deras kejsare som letade efter en bra anledning att förklara krig mot något land som jag har glömt vilket det var. Men sen drogs fler länder in, så håller väl med om att det inte finns någon ensam brottsling. (Vi hade en väldigt bra SO-lärare)


signatur

Lär dig av andras misstag, du hinner inte göra alla själv.

1
Skriv svar