Fotosidan Magasin

Medlem
Fotosidan Magasin

Jag höll på att glömma det viktigaste på länge! Ytterligare en bild har ju blivit publicerad i tidning
Denna gången är det novembernumret av Fotosidan Magasin (finns i butik nu) som valt att trycka en av mina bilder och extra roligt är att få kritik från ett proffs inom den kategorin bilden hör hemma i. I mitt fall blev det under rubriken "Mode" och kritikern och proffset gav både ris och ros. Skön känsla och stilrent tyckte han, idé och känsla bättre än tekniken osv... han gillade inte den gula tonen, tyckte bilden såg smutsig ut och även att pallen gärna hade fått vara mindre utmärkande. Såklart älskade han strumporna

<a href="http://www.flickr.com/photos/29699099@N02/2987975684/" title="Fosco in chair showing socks by manuel ek, on Flickr"><img src="http://farm4.static.flickr.com/3203/2987975684_0b1e93e1ea_z.j..." width="425" height="640" alt="Fosco in chair showing socks" /></a>

Bilden är från en studiofotografering med modell under en porträttkurs. Det var otroligt kul att få jobba med en riktig modell och även möjligheten att använda riktigt bra ljus! Vi hade en octabox som var säkert 1.8m i diameter och gav ett otroligt läckert ljus.
Just den här bilden är tagen utan blixt i vad som kallas modelleringsljus, det är det konstanta ljuset som blixtarna ger ifrån sig, en slags extralampa för att det inte ska vara becksvart när man inte använder själva blixten. Den är inte särskilt stark och därför blev slutartiden ganska lång, det ser man på att det är lite rörelseoskärpa i bilden. Samtidigt hade jag vitbalansen ställd efter blixtljus och därav är den lite gulaktig i tonen. Jag har alltid gillat den här bilden skarpt och det är extra roligt nu när den får uppmärksamhet!

Jag läste också några rader av positiva tankar om min blogg vilket gjorde mig mycket glad Fortsätt skriva kommentarer och lämna era åsikter, feedback är underbart roligt och givande och ger mig mer inspiration till att skriva!

Ha det bäst där ute i avlånga landet and beyond... i morgon torsdag ska jag plåta solnedgång vid brofästet... om vädret vill

#blogg

Fotosidan Magasin

Snygg bild, men deras "tidning" är menlös och intetsägande, de har tagit hemsidans koncept (som inte funkar bra), och försökt att göra en tidning. Hoppas du kan få bli publicerad på bättre ställen.


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem

Hur tänker du menlös och intetsägande? På vilket sätt skiljer den sig från andra fototidningar?

Jag har ju blivit publicerad tidigare och jag vill nog mena att all publicitet är bra publicitet, särskilt för någon med så liten verksamhet som jag.

Blir lite fundersam också på vad du menar med att hemsidans koncept inte fungerar bra. De har ju en sjuhelsikes massa medlemmar och deras köp/sälj-sida är riktigt bra. Men det är ju min åsikt.

Sajten och tidningen ser imponerande ut till en början, men när man tittar efter ordentligt ser man att många saker inte funkar som det ska; men jag ska inte gå in på det.

Om man ska syssla med seriös bildkritik räcker det inte med att plocka in fotografer från höger till vänster och sedan ge dem 4 rader i tidningen att uttrycka en åsikt:

"Jag skulle ha valt röd fond istället för vit", "Du har beskurit för snävt", etc... - sådana slags kommentarer ger dig inte mycket kritik utan påpekar snarare olika slags tillvägagångssätt, och det är just genom sådana egna val som man hittar sin stil.

Fotokritik liksom konstkritik bör var baserad på emperi, och i de flesta fall är det det, men Fotosidan lider av förstå-sig-påare som inte är särskilt intresserade av att hjälpa andra utan vill hellre sätta spotlight på sig själva; det vet man om man har besökt sidan många gånger och varit medlem där, vilket jag är...

Visst är publicitet bra, men en sådan tidning som FM - kommer man inte långt med; och min kommentar är skriven i det syfte att du bör sikta mot stjärnorna, inte knapra på smulorna, men det beror helt och hållet på din ambitionsnivå. Lycka till i vilket fall som helst


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem

Jag förstår hur du menar, men tidningen i sig är väl inte så mycket förstörd av förstå-sig-påare? Det är ju seriösa fotografer som ger dig kritik på bilderna som blir publicerade, inte andra medlemmar. Det kan jag helt hålla med dig om att kritikflödet i övrigt på hemsidan kan vara sisådär och gärna lite förpubertalt om någon har fått "elak" kritik... då blir det ofta sandlåde-krig vilket jag håller mig så långt borta från som möjligt.

Man kan väl inte heller räkna med att få bilder publicerade i mer etablerade tidningar som National Geographic sådär på en höft. Gissar att man behöver ha skaffat sig ett namn redan för att platsa hos dem och där kan ju FM komma in som ett av många steg på vägen.

Sen vet jag inte om det egentligen är hemsidan eller för den delen Fotosidans fel att det är många förstå-sig-påare.. dessa människor hittar vi nog i alla forum dessvärre.

1
Skriv svar