Lite om Elder Scrolls casualifiering

Pansarknekt
Lite om Elder Scrolls casualifiering

<img alt="" src="http://gamesareevil.com/wp-content/uploads/2011/06/Elder_Scro..." title="sd" class="aligncenter" width="620" height="350" />

<em>Elder Scrolls - Skyrim. Ett nytt alster från Bethesda, en av de mer prominenta rollspelsutvecklarna idag, har meddelat anledningen till varför man strömlinjeformat karaktärsutvecklingen.</em>
I Skyrim kommer man inte ha en klass utan man blir bra på det man gör när man spelar. Så har det även varit förr, i Oblivion började man med vissa primary skills beroende på sitt klassval men kunde ändå träna upp minor skills med tiden. Detta fungerade faktiskt bra, man högg med sin yxa då gick skillen axe up (dock resulterade det att man hoppade runt hela tiden för att öka på acrobatics).
Detta kommer vara försvunnet i Skyrim, man har casualifierat spelet och lagt klasserna åt sidan så man kan kontrollera handlingen samt slussa in noobs i gameplay utan förvirrning. En annan anledning dom nämnde var att de inte vill spelaren skulle behöva <em>"göra om sin gubbe"</em> efter att ha insett att det var fel val. Denna senare anledning är den man hypat i media och min reaktion lät inte vänta på sig.

Det är för mig svinigt att man inom spelbranschen inte kan förmå sig att vara ärlig och rak mot sina kunder. Hypen är inte vad alla företag tror men de ska ändå förhålla sig till reglerna och sedan skiner sanningen igenom det dom sagt vilket gör mig heligt förbannad. För jag förstår varför man som företag vill sälja fler exemplar av sitt spel och därmed tar utvecklingen därthän men för satans helvetes jävla belzebubz fittskägg, var ärliga.

Alltså, inga klasser i Skyrim, detta är tråkigt men helt ok för mig. Det är dock dåligt underbyggt med förklarningen att det ska förhindra att spelare måste börja om spelet om de inte är nöjda med sin karaktär!
Lägg då in recusomization på en npc någonstans i spelet eller menyn. Visst gear och sånt kanske inte passar längre men det går säkerligen fixa med default gear som skalar med klassen. För allt annat i Bethesdas spel gör ju just det, skalar efter leveln på karaktären.

Det här händer överallt i spelbranschen och det är förvånansvärt få spelutvecklare som är ärliga med att dom gör spelen för att maximera vinst vilket innebär generalisering överlag i spelupplägg och gameplay. Visst kan man polera på spelmekanik och nämnda spelupplägg för att göra ett bra spel men det som verkar vara den klämmande delen på skon är att man lägger ribban lågt, på fel saker som gör att de som verkligen gillar spel i mer än benämningen fet interaktiv rollecoaster film-upplevelse, jävligt upprörda.
Själv tycker jag att man börjar närma sig speltrenden som kom med CD-romspelarens intåg, FMV där man också skulle trycka på lite knappar i rätt läge när protagonisten gjorde någonting på egen hand i "spelet". Detta dömdes ut snabbt och även idag väcker det kritik hos fans när det förklätt återfinnes i spel idag, kallat actionsekvenser.

Själv så förstår jag var det kommer ifrån, idag har de flesta tillräckligt kraftfull hårdvara för att köra spelen då man vill utveckla till så många plattformar som möjligt. Dessutom spelar fler spel, även om de inte dedikerar all sin fria tid till att lira. Allt detta skapar en för utvecklarna logisk väg när det gäller utvecklingen av sina produkter för att maximera företagets vinster.
Detta leder till de lir idag; som passar de flesta men samtidigt får ett stort antal gamers känna sig svikna. Personligen känner jag att spelen är för enkla men jag anser inte att denna utveckling måste stoppas. Utvecklingen av spel styrs även av tekniken som används för att göra spel och under den breda kommersiella ytan ligger det en hel del framtida potential för grymma spel.

Ett tecken på detta är att PC-n återigen är på frammarsch. En frammarsch som förhoppningsvis inte beror på att konsolerna föråldrats, utan en mer långsiktig trend. För om PC-n återerövrar de förlorade marknadsandelar vi såg den tappa stenhårt till konsolerna, så kommer garanterat de spel som man fett gillade, tillbaks. Utveckling av PC-spel är en helt annan och om PC:n leder denna utveckling så slipper man casualifieringen. Kanske kan branschen dela sig, <strong>de som verkligen vill spela tar en riktning</strong> och de som vill stå och runka framför Wii eller Kinect kan ta en annan väg.
Peace

#blogg


signatur

Ooooh the drama!

Lite om Elder Scrolls casualifiering

Mm, tvivlat länge på PC'n men det kommer några riktigt starka titlar snart.
För övrigt så håller FZ inte Html, kommer inte riktigt ihåg men tror det ska vara Eos code i editering. Typ [b] = <strong>.


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

Medlem

Otroligt bra skrivet, håller med dig till fullo.

Om industrin ser att "vi" köper deras antagande av hur spel ska vara, kommer de att fortsätta samma väg, om vi däremot "vågar vägra spel" som vi anser vara mediokra, då kommer försäljningssiffrorna tala högre än vad vi gör, och då, möjligtvis kommer det förändras mer till bättre.


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

1
Skriv svar