"Ficklamps-fixen i Battlefield 3 dröjer"

Medlem
Skrivet av Riporto:
Skrivet av Mockasin:
Skrivet av Riporto:
Skrivet av Mockasin:
Skrivet av Riporto:
Skrivet av Mockasin:

Jag tycker inte ficklampan är för stark. Dagens ficklampor med LED-diod är jävligt starka. Mina ficklampor är starkare än de i BF3 iallafall(i samma storleksklass, alltså tactical light). Ja, de bländar i dagsljus. De har ju ett kast på 200-250 meter också.

Problemet är snarare att det känns som att man inte ens behöver sikta på personen så blir han bländad, utan det blir en slags snap-on effekt som gör att ljuset hålls stilla i ens nylle. Detta är särskilt irriterande när en lagkamrat bländar en. Då räcker det nästan att man springer jämte honom så blir man bländad, vilket känns puckat.
Styrkan får gärna vara kvar då de annars likaväl kan ta bort skiten. Men snap-on is a no.

Här har fakta + verklighets uppfattning gått samman med fiktion och fantasi. När var det senast man såg något i verkligheten som bländade en som solen gör mitt i dagsljus då solen skiner klart? När var det senast man blev bländad av gatulampor?

Vad är det som är fantasi nu då? En diod av LED-typ (t.ex Cree XM-L U2) kan avge lika mycket ljus som en bilstrålkastare (av icke-xenon-typ då). Skillnaden, är att bilstrålkastaren ska sprida ljuset på vägen framför dig. Ficklampan däremot får en tydlig hotspot, där luxvärdet kommer upp i solens (beroende på reflektorn). Kom inte och påstå att du inte skulle bli bländad av en sådan - även i dagsljus.
Vad har gatulampor med saken att göra, att de har hög lumen? Eller du menar kanske att alla ljuskällor i BF3 bländar konstigt? Jag snackade bara om lampan nu och har inte nämnt några andra ljuskällor.

Cree XM-L U2 har en påstådd belysning på 1300 lumens, solen har, en klar högsommardag, en belysningsstyrka på 100 000 lumens på en area av 1 m2.
1 lumen på 1 m2 = 1 Lux .
Solen lyser med ca 100 000 = 100 0000 lumens per 1 m2.

Hur ska ditt svaga lampa blända folk när solen skiner? Hur kan ficklampans luxvärde komma upp till samma nivå som solens d v s 100 000 per 1 m2? Folk har aldrig gått omkring med sollar i fickan, om de gjorde det så skulle jordens energi problem eliminerats helt.

Med gatulampor menade jag att alla belysningskällor i spelet bländar en, t o m gatulampan, och att det var konstig att du tycker att ficklampan är inte för stark i BF3, och att du t o m har ficklampor som är starkare än den som finns i BF3.

Jag räknande inte när solen är som starkast eftersom den då är 120k+ lux. Solen är mellan 30k-120k lux. En ficklampa kan komma upp i den nedre delen av det intervallet. För även om solen är svag och du tittar i den - du kommer bli bländad. Även om så solen bara var 5000 lux eller mindre - du skulle bli bländad om du tittar rätt in i den.

Lux är som sagt lumen/m3. Grejen är att en ficklampas hotspot inte behöver vara större än 10 cm i diameter. Om det mesta av mängden ljus (lumen) är på en och samma lilla area så blir det såklart väldigt hög ljusintensitet. DÄRFÖR kommer en ficklampa upp i dessa värden och därför bländar!

Sen verkar det som om du tror att jag tror att en ficklampa bländar mer än solen, men nej, det gör den inte. Sen vidare, om solen lyser med 120k lux betyder det inte att du inte blir bländad av en ficklampa på 10k lux eller dylikt.
Det viktiga är hur ljusintensiteten är i omgivningen är - att mäta vad solen har för styrka är att gå fel väg då det inte är intressant . Såvida man inte tittar direkt in i solen, för att sen bli bländad mer(eller rättare sagt märka av kontrasterna - vilket är en av de största anledningarna till att bli bländad) så måste man ju ha en ljuskälla som är intensivare än solens.
Alltså räcker det med dagens ficklampor för att blända en fullständigt pga den höga skillnaden i ljusintensitet mellan lampan och omgivningen.

En annan sak som jag kan nämna är att det är lättare att bli bländad av en ficklampa än att bli bländad av solen. En ficklampa avger ljus från en enda liten punkt. Tänk dig att du har en ficklampa lika stark som solen (i intensitet) och börjar med att ha den utanför ditt synfält. Vrid sen huvudet så att ficklampsljuset hamnar i ögonen. Direkt när ficklampan kommer in i synfältet blir du bländad eftersom det sker så plötsligt(skillnad i intensitet).
Gör du sen samma sak mot solen så blir du inte lika bländad eftersom solen är större och inte har en hotspot på sama sätt som en ficklampa. Styrkan ökar gradvis ju närmre solen kommer till ditt synfält. Denna gradvisa ökning i styrka gör att ögonen hinner anpassa sig en smula innan man får hela solen i fejset = blir inte lika bländad. (dock jävligt bländad när man väl tittar in i solen pga dess sjuka ljusmängd och även intensitet). Man vet också var solen är hela tiden och ögonen är mer beredd på den, till skillnad från att få en ficklampa uppkörd i ens nylle.

Hela vår diskussion har BF3 ficklampa som start, det är med den i tanke som vi diskuterar. Det klart att en stark ficklampa bländar en om man kör den upp i ens nylle. Men hur realistisk är det att ficklampan bländar en i dags ljus låt oss säga på ett avstånd av 10 m?

Ditt ovanstående "experiment" med ficklampa ("Vrid sen huvudet..."), den behöver sig en förklaring: ska man lysa med ficklampan på dagen eller på natten? För på dagen då drar sig pupillerna ihop på grund av ljuset och på natten utvidgar sig pupillerna på grund av mörkret.
Om man gör ditt "experiment" med en ficklampa på dagen då solen skiner som startkast, en sommar dag, då blir man inte bländad av ficklampan för att den starka solljuset har redan fått dina pupiller att dra ihop sig samtidigt som lampans ljus har försvagats av solljuset. men lyser man på sina ögon på natten då blir man bländad för pupillerna har utvidgat sig så att man kan se bättre på natten. Och hur nära ska lampan hållas när den lyser mot dina ögon?

Allt du säger ovan är argument till någon som har påstått att ficklampor inte bländar, jag har inte påstått något sånt. Ficklampor bländar, men inte i dagsljus när solen skiner som det gör i BF3.

Jag påstår en ficklampa kan blända en i fullt dagsljus. På mer än 50 meters avstånd också, då man kan få hotspoten väldigt koncentrerad beroende på reflektorn. Liksom du kan bli bländad av en laser i fullt dagsljus.
Kan du bli bländad av solen i dagsljus så kan du bli bländad av en ficklampa i dagsljus - som sagt är luxvärderna väldigt höga då.
Jag överdriver inte när jag menar detta heller. När man blir fullt bländad av en ficklampa så ser man INGENTING mer än det vita ljuset i ögonblicket man blir bländad och man förlorar orienteringen en kort stund. På vänstra sidan på bilden i artikeln så ser man fortfarande omgivningen och är såldes inte helt fullt bländad, utan är i någonstans hotspoten. För att bli fullt bländad så krävs det att man tittar rakt in i dioden på ficklampan.

Med mitt "experiment" vill jag bara säga att det är LÄTTARE att bli bländad av en ficklampa än solen, som man hela tiden är medveten om när man är ute.
Ja, det finns ju en gräns på hur mycket pupillerna drar ihop sig, och då hjälper det inte så mycket när de redan är ihopdragna. Men man kan fortfarande bli bländad ändå - då ficklampan med sitt vita ljus gör att du inte kan se någonting annat då det är så intensivt i jämförelse med omgivningen.

Medlem

pc är skräp, bevisat återigen där man måste patcha och patcha och testa på tvåhundra olika system innan man kan implementera en sak. Mac borde egentligen vara den bästa spelkonsollen då det alltid är samma hårdvara, linuxbaserat och balanserad hårdvara....men det kommer aldrig ske.
Konsoll ftw

Medlem

Går fortfarande inte att ge order till sin squad på kartan, eller ens begära mortar strikes eller något annat. Man kutar runt och skjuter. Precis som vilken annan FPS som helst.

Har slutat lira det tills det är "battlefield" igen.

Om dom nu fixar det....

Ish
Medlem
Skrivet av warh0g:
Skrivet av KrejzY:

En sak jag tycker är sjuk det är att ficklampan lyckas förblinda mig även fast jag siktar på honom med IR-siktet :S
Irriterande...

Hoppas du trollar. Vad tror du händer om man lyser med en ficklampa in i en nattkikare? Illa nog att de fungerar utomhus i fullt jävla dagsljus ^^

Jag hoppas DU trollar. Det är ett IR (infrarött = värme) sikte, inte ljusförstärkande.


signatur

"If the road ahead is long, don't turn back"

Medlem

Slutar med bf3 nu, årets jävla flopp......

Medlem

Nej din kommentar är årets flop, vad tycker du att den tillför?

För övrigt så tycker jag att dom borde fixa ficklamporna asap, finns inget störigare än när folk i det egna laget inte fattar att dom bländar sina teammates...

Medlem

BTW så borde ficklampan bli täckt av "krutslagg" efter ett halvt skjutet magasin...


signatur

Squeeze the trigger...

Medlem
Skrivet av Ish:
Skrivet av warh0g:
Skrivet av KrejzY:

En sak jag tycker är sjuk det är att ficklampan lyckas förblinda mig även fast jag siktar på honom med IR-siktet :S
Irriterande...

Hoppas du trollar. Vad tror du händer om man lyser med en ficklampa in i en nattkikare? Illa nog att de fungerar utomhus i fullt jävla dagsljus ^^

Jag hoppas DU trollar. Det är ett IR (infrarött = värme) sikte, inte ljusförstärkande.

Problemet är väl att den är mer som en bildförstärkare kombinerad med FLIR.


signatur

Welcome to the Manglerdome

Medlem
Skrivet av jettemakaron:

Nej din kommentar är årets flop, vad tycker du att den tillför?

För övrigt så tycker jag att dom borde fixa ficklamporna asap, finns inget störigare än när folk i det egna laget inte fattar att dom bländar sina teammates...

Lär dig att citera /facepalm.....

Medlem

Lär dig att ingen tycker du är tuff når du trollar på nätet.

Ish
Medlem
Skrivet av warh0g:
Skrivet av Ish:
Skrivet av warh0g:
Skrivet av KrejzY:

En sak jag tycker är sjuk det är att ficklampan lyckas förblinda mig även fast jag siktar på honom med IR-siktet :S
Irriterande...

Hoppas du trollar. Vad tror du händer om man lyser med en ficklampa in i en nattkikare? Illa nog att de fungerar utomhus i fullt jävla dagsljus ^^

Jag hoppas DU trollar. Det är ett IR (infrarött = värme) sikte, inte ljusförstärkande.

Problemet är väl att den är mer som en bildförstärkare kombinerad med FLIR.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Passivhaus...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Nightvisio...

Ptja, det heter ju Infra Red Night Vision. Det kan man ju tolka på några sett. Men ska man tro spelet så verkar det ju helt klart vara någon slags blandning mellan bildförstärkare och IR kamera.


signatur

"If the road ahead is long, don't turn back"

Medlem

3+ år i utveckling och de har inte kunnat balansera en sådan irriterande sak?
De kan inte ens spela sitt eget jävla spel ens.
begärt pengarna tillbaka på mitt Bf3 då det inte håller måttet.

Medlem
Skrivet av flopper:

3+ år i utveckling och de har inte kunnat balansera en sådan irriterande sak?
De kan inte ens spela sitt eget jävla spel ens.
begärt pengarna tillbaka på mitt Bf3 då det inte håller måttet.

+1

Medlem

IR i IRNV sammanhang är endast en ljuskälla som hjälper NV att se där inga andra ljuskällor finns.

Det fungerar inte alls som i BF3. Även med en IRNV så ser man grönt som i bilden ovan som någon postat.

IR står för enbart infrarött ljus, INTE värmekamera.


signatur
Medlem

Som Sniper är det enbart positivt när fienden springer runt med ficklampa och lasersikte, man ser dem ju direkt över hela banan. Tappat räkningen på hur många kills jag fått enbart tack vare att fienden visar sin position så tydligt med ficklampa/lasersikte, rena barnleken att sikta på det som lyser och få ett headshot.


signatur

Spraetter's Guide to Empire: Total War - http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/48849

123
Skriv svar