Hårdvaruåret 2012

Medlem
Hårdvaruåret 2012

År tjugohundratolv blir ett år att räkna med för oss teknikhungriga själar. Nya grafikkort, processorer och andra komponenter släpps som vanligt och slåss om våra, konsumenternas, pengar. Det är självklart mycket mer som händer bakom ridån, men jag tänkte upplysa de oupplysta om några höjdpunkter i år.

Southern Islands vs. Kepler
Det årliga grafikkortskriget fortsätter mellan Nvidia och AMD, men den här gången heter de två kämparna Kepler-serien (okända modellnamn) respektive HD7000-serien. HD7000-serien har redan lanserats, dock en så kallad "papperslansering", då de fysiska korten ännu inte nått butikerna. De riktiga korten förväntas i slutet av månaden, och i början på Februari. Kepler väntar tålmodigt likt ett fint vin, och låter AMD ta ett betydande försäljningsförsprång, vilket kan bli surt för Nvidia, då flaggskeppet HD7970 visat sig prestera mycket väl.

Ivy Bridge vs. Bulldozer
Även det årliga processor-kriget är runt hörnet, men fortsätter egentligen sen i höstas då AMD lanserade den efterlängtade och tillika försenade processorarkitekturen Bulldozer. Man kan säga att Bulldozer fick en dålig start, helt enkelt tack vare undermåligt presterande modeller. Intels framgångssaga med Sandy Bridge fortsätter, och snart nalkas Ivy Bridge. Detta är en inte en vanlig release i Intels "tick-tock"-tåg, utan presenterar en hel del nyheter. Bland annat Tri-gate-transistorer som med sin 3-D design utlovar upp till 50% lägre strömförbrukning mot befintliga transistorer. Vidare så ser vi PCI Express 3.0 support, HD Graphics 4000, 22 nm arkitektur och stöd för 4K upplösning. AMD måste lansera ett par riktigt bra modeller för att kunna knipa åt sig marknadsandelar från Intel, och det väldigt snart.

OLED och 4K
LED är passé, nu hägrar den nya ljustekniken OLED, som kommer att ta oss "till nästa nivå" när det gäller kontrast, betraktningsvinklar och såklart själva storleken på panelerna. Istället för att använda sig av bakgrundsbelysning, så består varje individuell bildpunkt av en ljuskälla. Detta kombinerat med den nya superupplösningen 4K, så kan det bli ett intressant år för TV entusiasterna. LG planerar att visa upp färdiga apparater på årets CES-mässa nu i Januari.

Smarta telefoner och pekvänliga plattor
Trenden från 2011 fortsätter, och ser ut att växa stadigt i år. Det är smartphones och Tablets som gäller. På telefonmarknaden så finns nu en ny utmanare, Windows Phone 7, som kämpar för att knipa mer än sina få procent andelar på marknaden. Giganterna iOS och Android rullar på som förut, och stämmer varandra som aldrig förr. Hör och häpna så planerar alla tillverkare att släppa nya modeller i år också, så att vi får ännu smartare telefoner att välja mellan - w00t! Pekplattorna blir hela tiden populärare, då fler och fler företag ersätter sina bärbara datorer med dessa leksaker (varning: subjektiv åsikt) och apparna bara sprutar ut i den ännu blomstrande appmarknaden. Microsoft stapplandes efter de andra aktörerna planerar att lansera sina modeller i samband med lanseringen av deras nya operativsystem Windows 8. Med andra ord så kommer vi att se ännu mer leksaker ute på marknaden, och man kan finurligt fråga sig själv om vi någonsin kommer att bli trötta att peta på gorillaglas. Trenden säger nej.

Vi har ett spännande år framför oss på hårdvarusidan vill jag påstå, våra kreditkort svettas redan efter Steams julrea, och det blir inte svårt för pengarna att flyga all världens väg. Själv så planeras ett totalt nybygge av en stationär dator, som ska få Crysis att verka lika lättkört som My Horse And Me.

#blogg

Medlem
Hårdvaruåret 2012

Det jag personligen ser mest fram emot i år är att se OLED äntligen gå in i nästa fas. Fantastisk teknik som måste ses med egna ögon.


signatur

Cptn BaseballBatBoy!

Medlem

Skulle gärna sett LGs alster på CES, men det hinner jag inte. Ser fram emot ett par modeller senare i år att lägga ögonen på. Väldigt smart teknik för övrigt, synd att den inte fått fart tidigare

1
Skriv svar