Medlem
IPv6

Den sjätte Juni 2012 drar många stora aktörer igång det nya internetprotokollet IPv6 på allvar. Version 6 har närmre 340,3 sextiljoner unika IP-adresser och dela ut, vilket inte lär ta slut i första taget. Anledningen är helt enkelt att IPv4 bara har en 32-bitars adresslängd (IPv6 har 128-bitar), och möjliggör ca 4 miljarder unika IP-adresser. I början på Februari 2011 delades det sista blocket med IPv4-adresser ut till de fem regionala delarna av världen och är nu helt slut.
I och med att allt fler maskiner börjar bli uppkopplade mot internet, är det på tiden att version 6, som redan påbörjades år 1991, träder i kraft och ersätter IPv4.

Fotnot:
En IP-adress är det digitala ID som berättar vem som skickar och vem som tar emot ett datapaket. Dessa styrs av de fem skikt som ingår i IP (Internetprotokoll), som är det grundläggande kommunikationsprotokollet för att skicka information över Internet. Detta teknologiska vidunder uppfanns av Vint Cerf och Bob Kahn, 1974.

För att läsa mer om protokollen i sig, så finns det bra artiklar på Wikipedia. IPv6, IPv4

#blogg

Medlem
IPv6

Det lär väl räcka ett tag..


signatur

Motivator's Lifestyle. Athletic Martyr. Build your own foundation.

Medlem

Förhoppningsvis! Men även de adresserna kommer att ta slut

Medlem

Tror jag verkligen inte. Som människan håller på med att förstöra jorden just nu, så kommer vi inte att existera så mycket längre.


signatur

"No one will be left to prove that humans existed". - Dave Mustaine

Medlem

Mja, men i den takten som vi producerar maskiner som ska erhålla IP-adresser så är det inte omöjligt.

Medlem

Kommer aldrig ta slut när IPv6 kommer. En anledning till att det är slut nu är också därför att under Internets början så delades en gigantisk stor del av alla ip-adresser ut till en väldigt begränsad grupp.

Medlem

Trevlig och pedagogiskt formulerad liten sammanfattning. Det är säkert många där ute som skulle behöva bli informerade om det som pågår avseende IPv6.

Ett av, om inte det sista, av de absolut sista blocken IPv4-adresser gick förresten till Kina. Mindre än två dygn efter detta hade jag adresser ur serierna i mitt spambotfilter på en site. Välutnyttjade adresser där, minst sagt...


signatur

Cptn BaseballBatBoy!

Go Bob, go!


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem

Tack jonis! Det är en liten utmaning att vara pedagogisk när det gäller sånna teoretiska fasoner, men kul att det var uppskattat! Kan vara bra att veta vem man är, därute, ute på Internet

Bob went!

1
Skriv svar