Warren Spector: "Ultravåldet måste få ett slut"

Medlem
Skrivet av klarahall:

Hade det funnits ett FPS spel där man kramar varran och ger blommor hade jag köpt det. Nu finns det ju inga alternativ till allt sjuka pangande. När kommer revolutionen i form av ett nytt koncept? Jag menar, FPS-skjut-hoppa-sikta-dö/frag upplägget har ju funnits sen Wolfenstein 3D. Dags att tänka nytt, kära spelutvecklare.

Ja det är besvärligt när det inte finns fredliga krigsspel. Man tvingas ju kriga då.


signatur

Har jag drabbats av PMA? Positiv Mental Attityd.

Medlem
Skrivet av KatOne:
Skrivet av Ender:
Skrivet av Securion:

Det är bra att Warren Spector talar om för oss vad vi måste gilla. Hur hade vi annars kunnat välja?

Känns som en returresa till 80-talet där sossetanterna grät ut i statlig TV över "ultravåldet" och "dödsnazismen" i Nintendospel, och hur hela världen snart skulle gå under pga det.

Gäsp.

Och det har ju verkligen inte spårat ur sedan dess.

Är kanske inte jätteivrig för förbud mot sånt som syns i spel idag (även om man gott kunde begränsa glorifieringen av det generellt), men ser att det skulle kunna behövas en gräns, laglig i värsta fall, i framtiden.

Den estetiska diskussionen i all ära, men... en laglig gräns?! How about no. Jag förstår att du inte uppskattar vad du ser som entartete kunst, men för den sakens skull bör den inte förbjudas.

Det hör till den grundläggande friheten som människa att få skapa och ta del av fiktion av valfri natur (jag kan visualisera precis exakt vad jag vill i mitt huvud, smidigt va?), även om man naturligtvis kan och bör ha en djupgående konstanalytisk diskussion om innehållet. Men att blanda in lagen? Nej tack, Bejerot.

Eller tycker du kanske också att manga är barnporr? Som om riktiga barn var involverade at any point?

Njae blir svaret på frågorna. Även om det finns vissa spel som jag tycker verkar töja på gränserna (som inte verkar finnas) idag så skulle jag vara försiktig med att skrika "förbjud!". Men som utvevklingen ser ut så tror jag personlingen att en lagstiftad gräns kan komma att behövas. Även om de flesta spel idag låter en mörda/döda till höger och vänster (vilket i verkliga livet är olagligt) så skulle jag inte vilja se ett spel där du tex kan våldta och mörda barn.
Många frågar sig naturligtvis varför det skulle dyka upp ett spel som går ut på det, men många skulle säkert ställa frågan för några år sedan varför många av de spel som redan finns idag skulle göras. Utvecklingen verkar gå mot att höja ribban hela tiden för vad som är OK, och jag tycker det är helt rätt att sätta en gräns för vad som är det och inte.

Angående Manga så ska det bli intressant till vad HD kommer fram till i rättegången i "manga-målet" idag. Tycker själv att det är helt jävla sjukt att en ritad bild skulle kunna klassas som barnpornografi, även om det samtidigt skulle kunna vara jävligt osmakligt. Jag har otroligt svårt att tro att han hade bilderna i "brottsligt" syfte. Men med det sagt är jag inte bekväm någosntans med pedofiler, oavsett om de skader barn genom att byta bilder på riktiga barn (och därigenom på olika sätt uppmuntra till riktiga brott, då nåt fanskap tar bilderna, eller utför vidriga handlingar) eller om dom sitter och dreglar över tecknade bilder.
Men eftersom det är en sexuell läggning i sig, och inte går att "bota" så skulle jag iallafall föredra att dom höll sig till tecknade bilder.

Sen kan man ju också diskutera argumentet att "men inga riktiga barn har ju kommit till skada". Är det någon som på allvar kan säga att dom inte är det minsta obekväma med att en pedofil sitter i ett buskage och tar bilder på dina barn när dom leker på stranden, för att sedan, utan din eller barnens vetskap, använder dom hur som helst? Är det någon som skulle säga "jaja, det är inte så farligt om han bara använder dom för "eget bruk", och inte sprider det tex på nätet, då mina barn skulle kunna ta skada"? Nej men jag trodde väl inte det.

Poängen jag försöker få fram är att det måste vara en otroligt snårig lagstiftning, men att den ändå behövs. Den skulle uppenbarligen bara behöva vara bättre utformad, modernare och mycket flexiblare än vad den är idag.

Inaktiv

jag är så "känslomässigt avtrubbad" att jag inte längre rör en min när utsätts för såntdär 'PK chockerande'-what'not'blaha - Och jag är förmodligen inte speciellt ensam om det.

Medlem

Själv tycker jag att nån bör resurrecta Manhunt 3 och göra det utan censur

Medlem

Kom igen! Spelvåld är och förblir barnsligt naivt och overkligt.

Kommer aldrig reagera så länge det rör sig om ettor och nollor, det finns inget jag skulle tycka var opassande... Inget.


signatur

Skippy R.I.P. 17/7 2006

Medlem
Skrivet av Anciegher:

Jag kan hålla med till viss del. Det hade varit väldigt intressant med ett äventyrsspel eller rollspel som inte nödvändigtvis byggde på att döda 1 miljon alver eller aliens. Men det finns naturligtvis en balans i det hela, ibland är det kul att stänga av hjärnan ett tag och bara panga på, men för en TV/data-spels publik som faktiskt är rätt vuxen numera så kan man nog sälja rätt många kopior av ett spel som faktiskt inte bara bygger på att hjälten är en massmördare (a'la Uncharted) utan faktiskt är mänsklig. Bygg spelet på banbrytande storyhantering, intriger, kärlek, hat osv men som har en mer verklighetsanknytning.

Tror det skulle kunna bli en storsäljare i dagens läge! Rätt många är less på skjuta skjuta spel.

Skulle kunna bli en fortsättning på Shen Mue. 1:an och 2:an är bland mina absolut bästa spelupplevelser!

Skrivet av Reize:
Skrivet av LoyalCrystalean:

Förstår honom faktiskt men hoppas bara Deus Ex fortsätter vara lika "våldigt", själv tyckte inte jag Deus Ex hade mycket våld i sig.

Att förvandla hemlösa 10-åringar till en hög rykande köttslamsor med ett raketgevär anser jag vara ganska våldsamt

Aah.. ok om man utesluter det då

Medlem

Våld och sexualitet blir mer och mer använda teman i spel, utan tvekan, och det kommer att bli mer i framtiden. Däremot tror jag inte att allt det kan påverka oss psykiskt friska individer negativt. 100 år sedan kunde barn ROA sig med att plåga djur, idag roar ungdomar sig med socialt umgänge, och t.ex. spelar dessa "skadliga" spel. Vi måste få perspektiv på saker och ting, det ända negativa med spelvåld är att mainstream media får mera ammunition när någon knäppgök som nånsin spelat ett våldsamt spel gör något hemskt.


signatur

Du vet att du vill gå med i Church of the Flying Spaghetti Monster o bli en Pastafarian du med.

Medlem

Så länge det är i spelet våldet är och att det stannar där så är jag pro-voilence. Själv älskar jag extremt våldsamma spel, men inte fan går jag ut och slår ner pensionärer...inte så ofta åtminstone

Nej men allvarligt talat så är det tramsigt att folk säger till oss vad vi kan hantera och inte hantera.


signatur

<allt jag skriver är mina åsikter och ni behöver varken hålla med eller säga emot>

Medlem

Naaaaaah. Våld är awesome om det backas upp av tight gameplay och/eller bra story.

Tråkigt att alla ska försöka härma CoD/Gears/Uncharted osv dock, men de spelstudios som gör samma fast en blekare kopia på originalet lär ju självdö ändå.

Våld i Multiplayer har inte så mycket med våldet att göra utan handlar mer om ett tävlingsmoment.

Medlem

"– Deus Ex hade sina våldsamma stunder men dessa designades för att – om de lyckades med det eller ej kan jag inte säga – de designades för att få dig att känna obehag, något jag inte ser händer idag."

Håller med. Våldet i dagens spel handlar ofta om att få spelaren känna sig badass. Hade varit kul med fler spel där det istället fick en att bli rädd...

Skrivet av DarkZide8:

"– Deus Ex hade sina våldsamma stunder men dessa designades för att – om de lyckades med det eller ej kan jag inte säga – de designades för att få dig att känna obehag, något jag inte ser händer idag."

Håller med. Våldet i dagens spel handlar ofta om att få spelaren känna sig badass. Hade varit kul med fler spel där det istället fick en att bli rädd...

Agree! igen.


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

Medlem

Det är väl upp till var och en vad man väljer att spela för spel. Ser ingen som klagar speciellt mycket på filmbranschen men inte fan är den bättre.

Uppskattar jag våldsamma spel så är det väl upp till mig om jag vill spela den typen av spel. Det är långt ifrån alla spel som använder sig av "ultravåld", kanske 20% men inte mycket mer än så, så det finns fortfarande gott om valmöjligheter vad man vill spela.

Det är ju likadant med filmval, vill jag se en splatterfilm så gör jag det, men det är en minoritet av alla filmer som släpps.

Man har ALLTID valmöjligheter när det gäller media.


signatur

Acer Predator Helios 300 PH315-54 | i7 11800H | Geforce RTX 3070 | 32GB RAM | 1TB SSD
PlayStation 4 | Nintendo Switch OLED | Samsung Galaxy S21

Medlem

Det är ju så i de flesta spel, att man ska döda nåt. Vare sig det är i Mario, pac-man eller battlefield.

Det är väl ingen som ser ned på nån, eller tycker det är konstig, när nån spelar CoD eller BF? Men om det är ett spel man gillar som har sexuella inslag, då kallas man "foreveralone".
Att mörda i spel är underhållning, tydligen. Sex i spel är nåt skamligt, som bara får ske i riktiga livet. Är det inte så?

Får hellre stake av en brud av polygoner, än att få det av att skjuta folk i spel.


signatur

Spelar mest: State of Decay 2

Medlem

Ju mer slutet och mindre tolerant samhället blir desto mer provocerande blir avvikelserna och i form av våldsskildringar och sex som behövs för att skapa debatt och öka tolerans och öppenhet i vår allt mörkare värld.

Medlem
Skrivet av Typhor:

för x antal år sedan (runt 04 tror jag) hörde jag rykten om ett spel som skulle varit under utveckling. (ett dankst MMO tror jag) Som gick ut på att spelaren iklädde sig rollen av en Politiker/företags Chef och att man utan direkt våld skulle ta sig upp i världen. någon som hört något om det/ vet vad det blev av det?

Jag tror att du menar Seed, som släpptes (och tyvärr stängdes ner) 2006. Minns att jag själv tyckte att det lät som en väldigt spännande idé och provade på den öppna betan, men det blev aldrig mycket mer än så för min del.

Länk till artikel om studions avskedsbrev:
http://www.escapistmagazine.com/articles/view/issues/issue_70...

Medlem
Skrivet av Yozorama:
Skrivet av Typhor:

för x antal år sedan (runt 04 tror jag) hörde jag rykten om ett spel som skulle varit under utveckling. (ett dankst MMO tror jag) Som gick ut på att spelaren iklädde sig rollen av en Politiker/företags Chef och att man utan direkt våld skulle ta sig upp i världen. någon som hört något om det/ vet vad det blev av det?

Jag tror att du menar Seed, som släpptes (och tyvärr stängdes ner) 2006. Minns att jag själv tyckte att det lät som en väldigt spännande idé och provade på den öppna betan, men det blev aldrig mycket mer än så för min del.

Länk till artikel om studions avskedsbrev:
http://www.escapistmagazine.com/articles/view/issues/issue_70...

Du har så rätt, kan nog inte vara något annat än Seed. tack för infon

KoP
Medlem

Tyvärr så säljer våld och sex innehåll i princip sig själv. Så det är inte konstigt att många utvecklare utav spel väljer denna smala väg.

Visst finns det guldkorn att finna om man letar lite utanför ramarna, men dessa spel är tyvärr idag en försvinnande liten minoritet och har oftast svårt att göra sig hörda.

Branschen skulle behöva en injektion mångsidighet men så länge ingen vågar satsa kommer det nog dröja innan vi får se några motsvarigheter till filmbranschens mästerverk inom spelbranschen (iaf inom större skala).

Medlem

Jag håller med, spelen har ballat ur totalt, från att vara roliga, underhållande med innehåll utav action, problemlösning, humor, romantik mm till att bli 2a klassens köttkvarn

Skitspel med andra ord

Motorsågsklubban = Dynga, flåt, JAPANSK DYNGA!
Negersamurajen = Dynga
Spökspejaren = Framtidssoldatern
Mörkret 2
Max Payne 3, haha fy fan vad B, är detta ett spel?
Prototyp 2, äh fy sjutton vilket kasst spel

Nej tillverka spel med, känsla, eftertänksamhet samt snille och smak!

inte "kött" proddar med neopsykedelisk pornografisk våldsbenägenhet!

det som kommit i spelväg under 2012 är skäp, får se hur resten utav året ter sig.


signatur

Denon / Pioneer

Medlem

Om man ska ha realism i spel så är det svårt att inte ha våldsinslag med. Sedan kan man ju diskutera om hur mycket extra /ultra våld man behöver. Ta tex Sniper Elite v2 och Sniper Ghost Warrior De är väldigt lika i animeringar vid FI träffar.
Men tycker nog att SGW som visar headshott animering räcker
Lite fånigt att se kulans väg i SEv2 gå igenom kroppen och vilka organ den förstörs.
Där känns ultra våldet onödigt. Men de ska nog vara så att köparna ska bestämma vilka spel vi gillar. Så fjollor i velor dressar ska inte sätta min norm det klarar jag själv.
Tex kill cam är ju oftast bort tagen på många servrar i FPS så visst begränsas vålds animeringar av spelarna själva och ofta finns valet att ställa in visat våldet i spel.
Misstänker att han vill ha lite sympati och reklam för våld o sex säljer bättre än gose spel...


signatur

Online 92 and still online!
PC the real thing for gamers.

Medlem
Skrivet av sparriskrigaren:

Tvärtom, det behövs mer våld. Det finns nästan inga spel som har tillräckligt mycket våld, alla fegar ur.

Här har vi en som har blivit våldskadad av spel. Lås in dig på ett vårdhem innan det är för sent


signatur

CPU: AMD FX-8350 @ 4.7GHz Mobo: Asus Crosshair V Formula-Z GFX: Zotac GF560Ti 448 Core RAM: 8GB RAM HD: 1 x WD Black 500GB + 1 x WD Green 1TB

Medlem
Skrivet av LordOfTerror:
Skrivet av sparriskrigaren:

Tvärtom, det behövs mer våld. Det finns nästan inga spel som har tillräckligt mycket våld, alla fegar ur.

Här har vi en som har blivit våldskadad av spel. Lås in dig på ett vårdhem innan det är för sent

Det behöver man inte vara. Man kan skilja på det verkliga och det overkliga dessutom så tror jag att man generellt bara är ute efter att klara av ett spel, att få motstånd o sedan vinna.

Och mer realistiskt våld behöver inte innebära att man blir avtrubbed heller, effekten kan vara den motsatta att man får direkt avsmak.

Inaktiv

Ju äldre man blir ju mer förstår man och ju mindre blir man intresserad av våld i spel, film etc. Förhoppningsvis iallafall om det går åt rätt håll i utvecklingen. Är du en kåkfarare m.fl. kommer du troligen inte på det under din livstid. Då sitter du troligen där vid 60 oxå och tycker det är skitkul med actionfilmer och spel där det sprängs och skjuts hela tiden. Det som förvånar mig är att Spector är i femtioårsåldern och kommer på det här först nu? Tar det till man fyller 30 kan jag förstå det. Sedan börjar det likna sen i utvecklingen, tycker jag.

Medlem
Skrivet av Paddington:
Skrivet av klarahall:

Hade det funnits ett FPS spel där man kramar varran och ger blommor hade jag köpt det. Nu finns det ju inga alternativ till allt sjuka pangande. När kommer revolutionen i form av ett nytt koncept? Jag menar, FPS-skjut-hoppa-sikta-dö/frag upplägget har ju funnits sen Wolfenstein 3D. Dags att tänka nytt, kära spelutvecklare.

Ja det är besvärligt när det inte finns fredliga krigsspel. Man tvingas ju kriga då.

Du förstår vad jag menar och du behöver inte trolla. Bättre att komma med en reflektion på det jag sa. Håller du inte med om att det behövs nytänk i det smala datorspelsutbudet? Krig, plattform, rts eller pussel. Vad hände med Outcast till exempel?

Medlem
Skrivet av klarahall:
Skrivet av Paddington:
Skrivet av klarahall:

Hade det funnits ett FPS spel där man kramar varran och ger blommor hade jag köpt det. Nu finns det ju inga alternativ till allt sjuka pangande. När kommer revolutionen i form av ett nytt koncept? Jag menar, FPS-skjut-hoppa-sikta-dö/frag upplägget har ju funnits sen Wolfenstein 3D. Dags att tänka nytt, kära spelutvecklare.

Ja det är besvärligt när det inte finns fredliga krigsspel. Man tvingas ju kriga då.

Du förstår vad jag menar och du behöver inte trolla. Bättre att komma med en reflektion på det jag sa. Håller du inte med om att det behövs nytänk i det smala datorspelsutbudet? Krig, plattform, rts eller pussel. Vad hände med Outcast till exempel?

Men i ditt första inlägg så skrev du bara att du gärna spelat fredliga spel så länge det funnits något bra i den kategorin. Det finns det ju. Portal 2 var ju uppe som GOTY kandidat förra året t ex. Snart kommer Sim City och det ser ju lovande ut för de som gillar sånt. Men nu omformade du probelmatiken till att handla om färska speledéer snarare än övervåld som var topic.


signatur

Har jag drabbats av PMA? Positiv Mental Attityd.

12
Skriv svar