Är dagens konsoler skräp?

Medlem
Är dagens konsoler skräp?

Ursäkta den barska tonen i topicen, men på 1 vecka har både min 360 fått RROD och nu även familjens PS3 med YLOD.

Xboxen har jag dock själv lagat med ett sk. x-clamp fix. Den köptes 2007 så de vart något man bara gick och väntade på. De vart dock relativt enkelt att få den att fungera igen(även om det är kanske på lånad tid) med lite bultar, metalbrickor, nylonbrickor, kylpasta, kylkuddar och mini kylflänsar för NAND & southbridge så fungerar den korrekt igen. Fläktarna verkar inte få slita lika mycket heller då de inte varvar upp lika snabbt som förr.

Men Playstation 3 är en något dyrare media maskin som jag inte vill gå in och röra runt i. Det tragiska med de hela är att vårt Playstation 3 har stått på en bra ventilerad plats med mycket luft runt omkring sig åt alla håll och kanter från dagen den köptes in.
Nu när man kör igång valfritt spel så tar de ca, 2min så stängs konsolen av och lamporna blinkar samt ett litet *bip* hörs.

Sony har som bekant bara 1års garanti på Playstation 3. Så frågan är om man kan använda sig utav den Allmänna reklamations rätten(3år) då det verkar vara många av de äldre konsolerna som går sönder. Min köptes in för dryga 2år sedan och längre än så bör väl ändå en maskin som då kostade över 4000kr hålla?

Titta bara på alla äldre konsoler ifrån 80- 90- talet som fortfarande fungerar kanon efter alla år.
Inte enns min första 486:a hade så kass ventilering som Xbox360 har. Och då vart det ändå så man kunde ställa en skärm ovanpå(eller ha inbyggd också för den delen om man hade en compaq).

Vad är era tankar kring detta? Och är de fler där ute som råkat ut för att eran PS3a krånglar efter garanti tiden gått ut. Och fick ni den utbytt eller reparerad ändå? Share your thoughts!


signatur

"It aint about power, it's about balance!" InitialD

Medlem

Ja min launch 60gb dog efter garantin gick ut, orkade inte bråka så jag köpte en ny efter dess som funkar.. det är surt när dom första maskinerna går sönder precis efter garantin gått ut, var ju omöjligt att få rätt mot butiken hur man skulle visa att en maskin skulle gå sönder efter att garantin gick ut och att det inte var mitt fel.

Medlem

YLOD eller inte YLOD, får du den gula lampan?
Finns en del guider för hur man fixar det själv men de verkar lite småriskabla, leka med värmepistol på moderkortet och så...lite som towel-trick för 360 men mer direkt.
Tänkte ta isär min ps3a och göra rent samt byta kylpasta nån gång, förhoppningsvis hinner jag ta tag i det INNAN problem uppstår

Men ja, moderna saker dör lättare än de gamla och förklaringen ligger självklart i att de är VÄLDIGT mycket komplexare än forna tiders prylar.
Fler möjliga felkällor och känsligare elektronik i dem.

Medlem

Om den fungerar en stund så är det troligen problem med att den blir för varm.

Kanske har den dragit i sig för mycket damm? Jag har för mig att jag tidigare läst en tråd här med diverse tips om hur man får bort damm ur en PS3:a - kanske finns det tips där?

Medlem

4 Xbox 360 har dött för mig, och 2 st ps3 har pajat, en av ps3 orna dog redan första dagen.

Så tror nog både den gammla Xboxen och ps2 var bättre byggda, ingen av dom pajade eller strulade nånting.

Medlem
Skrivet av Margy:

Om den fungerar en stund så är det troligen problem med att den blir för varm.

Kanske har den dragit i sig för mycket damm? Jag har för mig att jag tidigare läst en tråd här med diverse tips om hur man får bort damm ur en PS3:a - kanske finns det tips där?

Tack, ska genast söka runt efter tips här på forumet.
Fick igår mail svar ifrån webbutiken där den inköptes för drygt 2år sedan. De kan ta in den och reparera eller byta ut den OM det inte beror på "slitage" eller att man förstört den på annat vis.
För då åker man på att betala hela kostnaden + felsökningsavgift samt frakt själv.
Känns lite väl riskabelt och hur ska man kunna definiera vad "slitage" på en spel konsol av denna typ är? Jag menar den är byggd för att vara en spelkonsol och media maskin, jag har nog allt som allt spelat igenom kanske 6 spel på den sedan den inhandlades. Är detta för mycket begärt på 2år av konsolen som då kostade 4500kr?

Känns som sagt rätt omöjligt att kunna bevisa att det inte är slitage. Men man tycker ju att man borde kunna hänvisa till tex, youtube's alla videos på PS3or med YLOD m.m, de känns ju mer eller mindre som att det rör sig om värmeproblem precis som på Xbox 360. Och Microsoft har ju förlängd garanti tid just pga detta.


signatur

"It aint about power, it's about balance!" InitialD

Medlem

Det kan ju även vara en kylare som släppt lite och inte gör sitt jobb riktigt.

Här är tråden jag tänkte på:

http://www.fz.se/forum/thread.php?id=77691

Medlem

Jag fick en helt ny 60gbare då min gick sönder förra sommaren genom Allmänna reklamationsrätten. Jag kontaktade både nordisk film och där jag köpte det ifrån (discshop). Antar att det var nordisk film jag skickade den till.

Sen så står det i manualen att du kan dammsuga med en svag dammsugare då ps3an är av för att ta bort damm. Vet inte i vilken men det står i någon, kan ju alltid kolla i onlinemanualen.

Medlem

Min drabbades av en värmesläckning i förrgår, har gått och väntat på att det skulle hända iaf så nu plockade jag isär den och gjorde rent samt bytte kylpastan.. Nu är den lika tyst som när den var ny och går stabilt igen

Medlem

Nej, de är inte skäp.

däremot har xbox varit ganska korkat byggt, vilket ledat till överhettning och RROD.
Detta byggfelet ska de dock ha försökt fixat nu, med de nya moderkort.

vad det gäller ps3an så har jag hatt ett ps3 i 4år och det fungerar som nytt.

anledning till att det är mer "ömtåligt" än på 70-90 talet är på grund utav att grejerna är så pass mycket snabbare, och blir mycket varmare.

exempelvis ett SNES blir inte varmt som ett xbox därav höll de mycket bättre.

däremot hade även de gamla konsolerna med sina brister, läsarna hade en tendens att paja.


signatur

Survivor of Earthquake Skåne 2008 |PSN: Rolle90 |Live: Rolle90
Cinemaworld.se

1
Skriv svar