Polarisering och smygande hot

Medlem
Polarisering och smygande hot

Det talas jämt och ständigt om den japanska spelindustrins inkompetens, hur de japanska spelen är patetiska jämfört med de västerländska och att Japan måste anpassa sig - efter väst. Vi lever ju på en global marknad där alla frotteras med varandra.

Globaliseringen har fört med sig mycket positivt (man brukar börja skriva om det positiva innan man kommer till "MEN") som att spelare världen över nu kan spela med och mot varandra, eller att de flesta spelsläpp numera sker så gott som samtidigt över hela jorden.

MEN...

Det finns fler mörka baksidor med denna globalisering. Spelmarknaden har blivit väldigt polariserad. Idag är det i princip bara två typer av spel som når en försäljning på över 5 miljoner - stora, dyra Hollywood-produktioner och små, billiga mobilspel. Alla mellanproduktioner är sakta men säkert på väg att försvinna. Folk vill inte betala fullpris för ett spel som Monster Hunter när det ser ut som något katten släpat in och saknar en rejäl story, professionella röstskådespelare och ett sofistikerat onlineläge. Den nya standarden för fullprisspel har blivit Hollywood-produktioner, med sina imponerande presentation, djupa story och episka världar renderade med marknadens senaste grafikkort. Dagens konsumenter har helt enkelt blivit uppfostrade med denna prisbild i medvetandet. Förr i tiden betalade man 750 spänn (mer än 1000 kronor idag med hänsyn till inflationen) för ett SNES-spel, idag köper man bara spel till fullpris om de lever upp till Hollywood-standarden.

Mobilspelen är den nya marknaden för kreativitet och förnyelse, men här ser vi sällan spel som är lika avancerade som Monster Hunter, Vanquish eller Persona 4: Golden. Eftersom konsumenter, när det gäller mobilspel, inte accepterar priser över 20 kronor blir innehållet därefter. De kan för all del vara väldigt roliga spel, men djupet och livslängden från mellanproduktionerna saknas.

Och vilket land är det då som främst står för dessa mellanproduktioner? Jo, Japan. De flesta japanska utvecklare har helt enkelt inte råd att utveckla spel som Bioshock Infinite eller Mass Effect 3. Square Enix, en av de största i Japan, verkar inte få tillbaka pengarna man satsade i Tomb Raider, trots miljonförsäljning - spelet sålde inte tillräckligt många miljoner.

När man då som Keiji Inafune gång på gång kritiserar japansk spelindustri för att inte lära sig av väst undrar jag vad exakt det är man ska lära sig. Att tänka stort och satsa allt på ett kort? Att låta att spel utspela sig i New York eller andra amerikanska storstäder som den amerikanska publiken gillar? Att fokusera på Hollywood-upplägg med fotorealism, professionella röstskådespelare och en handling som konkurrerar med filmer? Japans spelkultur har inte särskilt mycket stöd för den inriktningen.

Det är här globaliseringens fula baksida sticker upp sitt tryne. Små kulturer äts upp av stora. Små företag äts upp av stora. Små länder äts upp av stora. Pressen ökar på Japan att överge sin egen spelkultur för att slå igenom i väst där de stora pengarna finns pga befolkningsskillnader. Västutvecklarna har fler än en gång kallat japanska spel för pinsamma och usla eftersom de inte följer Hollywood-mallen. Det handlar om olika kulturer och vanor, inte om bra och dåliga spel.

Vi i väst har alltid älskat realism. Förr i tiden tillät inte tekniken spelen att se realistiska ut, men västerländska utvecklare var redan då på hugget med spel som Another World och Flashback där man ville låta realismen lysa igenom, eller diverse filmlicensspel där grafiken ofta var snygg men spelet var tråkigt. Men ny teknik har gjort att realismen fått ett nytt ansikte, och det är anledningen till att japanska spel säljer allt sämre i väst. Vi vill inte ha deras surrealistiska fantasi och ologiska berättarkonst. Vi har egentligen aldrig velat haft den, men ändå köpt den i brist på bättre.

Är den inhemska, japanska spelmarknaden död? De stationära konsolerna är nästan döda, men å andra sidan kan man säga att de bärbara konsolen är nästan döda i väst. I Japan är det bärbart som säljer, och Animal Crossing: New Leaf passerar snart 3 miljoner sålda exemplar. Det skulle motsvarande vara 7-8 miljoner i USA om man tar hänsyn till skillnaden i befolkningsmängd. Inte illa, särskilt inte då smarta telefoner har slagit igenom i Japan lika hårt som i väst. Även PS Vita har imponerat de senaste veckorna, men ett typiskt japanskt snuskspel (Senran Kagura) som sålde fler än 100k till en konsol som bara sålt drygt en miljon. Hur bra tror ni Senran Kagura hade sålt i väst? Förmodligen lika "bra" som Gears of War säljer i Japan, dvs runt 50k.

Den japanska spelmarknaden är alltså inte död. Men i Japan, till skillnad från oss i Sverige, är man extremt mån och rädd om sin egen kultur. Där vi i Sverige skäms för att sjunga vår egen nationalsång eller vifta med svenska flaggor köper man i Japan hellre spel som är utvecklade av japanska utvecklare snarare än västerländska. Försäljning och hantering i butiker har tydligt visat att många japaner medvetet bojkottar västerländska spel till fördel för japanska. Call of Duty säljer hundratusentals exemplar i Japan, men det är mycket för att Square Enix står som utgivare.

Japanska spelutvecklare kommer aldrig försöka bli västerlänningar bara för att ta del av den stora, amerikanska kakan. Fler och fler drar sig tillbaka och väljer att endast släppa sina spel i Japan och struntar helt enkelt i väst. Detta samtidigt som mindre länder i väst gör precis tvärtom - man skiter i vad man brinner för och fokuserar endast på att tillfredsställa krigs- och sportkulturerna USA och Storbritannien. Battlefield är ingen "svenskt" spel, det är ett typiskt amerikanskt spel som utvecklats av svenskar.

Jag finner det skrämmande hur globaliseringen brer ut sig och äter upp mindre kulturer och språk. Varje år får vi i Sverige vår beskärda del av nya ord från engelskan, trots att vi redan har ord som duger alldeles utmärkt. Till exempel har folk börjat använda "konfirmera" (från engelskans confirm) istället för bekräfta, trots att orden har exakt samma innebörd. Denna smygimport av nya ord sker genom stora, internationella företag vars verksamhet breder ut sig från USA över hela världen och påverkar allt i dess väg. Och jag säger smygimport eftersom det sker med några ord varje år - folk märker inte ens av det utan vänjer sig utan att tänka på vad som faktiskt händer.

Vill vi ha en amerikansk framtid över hela spelvärlden är det bara att fortsätta köpa CoD och FIFA varje år och ignorera mellanproduktionerna eller vänta tills de säljs på rea. Vill vi att Hollywood-produktioner ska bli synonymt med spelglädje ska vi fortsätta bry oss mer om storyn, fotorealismen och röstskådespelarna än om innehållet och speldesignen. I Japan har man fattat, och där sätter man upp en sköld utåt för att inte sugas med i amerikaniseringen. I Sverige verkar vi sedan länge gett upp tanken på att vara unika, utan vill inget hellre än att gå med i den stora, globala massan och blandas med alla andra under ledaren USA.

#blogg

Medlem
Polarisering och smygande hot

Redan 1526 hade amerikaniseringen smugit sig inpå svenskarna: G1R 3: 154 1526. Medh bref och segel stadfästa och confirmera förbe:te våre faderlige gåfvor och förläninger.

Inaktiv

Det är ju för globaliseringen som Japan har kunnat exporterat sin kultur. Så länge det finns en marknad för något så kommer spelen att komma, framförallt med dagens distributions teknik. Titta bara på alla kickstarters.

Sen så är det ju nya tider med nya konsumentnationsmönster. Det får vi leva med. Kanske miljoner casual gamers blir hardcore gamers inom ett årtionde.

Att Sverige ska ha en "nisch" tycker jag bara är löjligt.


signatur

The definition of insanity?

Medlem

Förstår inte riktigt vad det är som du försöker säga. Vad är ett japanskt spel? Hur hade ett svenskt spel sett ut?

Det gör ju inte saken bättre att Nintendo medvetet regionslåser sina spel så man måste köpa en dubbel uppsättning konsoler om man vill spela japanska 3DS-spel.

Medlem
Skrivet av cm0s:

Förstår inte riktigt vad det är som du försöker säga. Vad är ett japanskt spel? Hur hade ett svenskt spel sett ut?

Det gör ju inte saken bättre att Nintendo medvetet regionslåser sina spel så man måste köpa en dubbel uppsättning konsoler om man vill spela japanska 3DS-spel.

Att stora, amerikanska företag sätter en standard som genom produkter efterlevs över hela världen, mycket pga att USA är den största marknaden och platsen där alla företag vill lyckas - och då måste man anpassa sig och göra det amerikanarna vill.

Mindre företag och kulturer urholkas tills de anpassat sig till väst. Det enda land som har en befolkningsmängd stor nog att överträffa USA är Kina (och Indien), men Kina är så kommunistiskt att det inte kommer hända.

Japan har, istället för att anpassa sig och bli västerlänningar, stängd dörren utåt och behållit sin egna kultur. Vi i Sverige har gjort precis tvärtom. Vi är uppfostrade med av myndigheter att vi inte kan klara oss själva, utan är beroende av alla andra på den globala marknaden. Det är rent skitsnack. Kolla på Norge som inte ens är med i EU, de har minst lika god ekonomi och levnadsstandard som Sverige.

Medlem
Skrivet av Kouhei:

Att stora, amerikanska företag sätter en standard som genom produkter efterlevs över hela världen, mycket pga att USA är den största marknaden och platsen där alla företag vill lyckas - och då måste man anpassa sig och göra det amerikanarna vill.

Mindre företag och kulturer urholkas tills de anpassat sig till väst. Det enda land som har en befolkningsmängd stor nog att överträffa USA är Kina (och Indien), men Kina är så kommunistiskt att det inte kommer hända.

Japan har, istället för att anpassa sig och bli västerlänningar, stängd dörren utåt och behållit sin egna kultur. Vi i Sverige har gjort precis tvärtom. Vi är uppfostrade med av myndigheter att vi inte kan klara oss själva, utan är beroende av alla andra på den globala marknaden. Det är rent skitsnack. Kolla på Norge som inte ens är med i EU, de har minst lika god ekonomi och levnadsstandard som Sverige.

Det är ju så marknadsekonomi fungerar. Anpassar man inte sin produkt till marknaden så är det svårt att sälja något. Japanska spel har ju så pass låga produktionskostnader så att de ändå kan gå runt även om de bara säljs inom landets gränser.

Kritiken har väl snarare gått ut på att Japan måste anpassa sina spel om de vill lyckas internationellt (i väst). Du erkänner ju själv att den västerländska marknaden har en annan smak än den japanska marknaden, så jag ser inget fel i det.

Norge har väl knappast ett starkare kulturarv än vad Sverige har, och jag har aldrig sett något spel som är "typiskt norskt".

Medlem

Fast marknadsekonomi fungerade inte så här då världen inte var i kontakt 24/7. När hela världen smälter samman är det den största kulturen som tar över allting och de mindre försvinner. USA vill ju såklart att hela världen ska spela Hollywood-spel och att spelbranschen ska bli som filmbranschen har varit sedan ett halvt sekel tillbaka - helt dominerad av amerikanska Hollywood. När de delar ut Oscars köar folk från hela världen för att få vara med.

Det är det här som är det obehagliga med globalisering. Det blir mer och mer som att en enda kultur får större och större inflytande över hela världen, och alla som inte hoppar på tåget kallas dumma eller inkompetenta. För att inte tala om alla politiska påtryckningar USA har utför på Sverige och Europa: gör som vi säger, annars blir det ingen handel. Inför obligatoriska fingeravtryck på flyg, stämpla folk med andra värderingar som terrorister. Det är äckligt!

USA kan skita i att anpassa sig efter små länder, men små länder måste anpassa sig efter USA om de vill få något sålt. Tänk om Kina bara kunde lägga ned sin jävla kommunism, då hade vi fått en motvikt som kunde ställa krav och sätta press på USA, så att det inte bara är USA som gör upp alla villkor och krav på den globala spelplanen.

Inaktiv

1. Om Kina la ner sin kommunism kollapsar landet.
2. EU existerar ju redan som motvikt mot supermakterna.
3. Globalisering fungerar åt båda hållen.
4. Globalisering ÄR en huvudkultur vilket alla kommer att adoptera medan alla har sin subkultur kvar. Japan som du tycker så mycket om är ett perfekt exempel på detta. En anledning att vi svenskar verkar vara mer "amerikaniserade" tror jag har att göra med att vi redan är i deras kulturgrupp.

5. Va inte så ängslig över USA, tänk dig bara om Ryssland eller Kina hade samma inflytande i världen. Fy faaaannn...... Eller hur mycket hade vi inte behövt ett interventionistiskt USA under 30-talet? Visst har USA & framförallt CIA gjort korkade saker under dem senaste 60åren men det kunde varit så mycket värre. Finns hundra gånger värre länder att oroa sig över.

"Ta det lugnt grabben, sätt dig ner, käka äpple och röka cigaretten." - Rysk sjöman.


signatur

The definition of insanity?

Medlem
Skrivet av Kouhei:

Fast marknadsekonomi fungerade inte så här då världen inte var i kontakt 24/7. När hela världen smälter samman är det den största kulturen som tar över allting och de mindre försvinner. USA vill ju såklart att hela världen ska spela Hollywood-spel och att spelbranschen ska bli som filmbranschen har varit sedan ett halvt sekel tillbaka - helt dominerad av amerikanska Hollywood. När de delar ut Oscars köar folk från hela världen för att få vara med.

Det är det här som är det obehagliga med globalisering. Det blir mer och mer som att en enda kultur får större och större inflytande över hela världen, och alla som inte hoppar på tåget kallas dumma eller inkompetenta. För att inte tala om alla politiska påtryckningar USA har utför på Sverige och Europa: gör som vi säger, annars blir det ingen handel. Inför obligatoriska fingeravtryck på flyg, stämpla folk med andra värderingar som terrorister. Det är äckligt!

USA kan skita i att anpassa sig efter små länder, men små länder måste anpassa sig efter USA om de vill få något sålt. Tänk om Kina bara kunde lägga ned sin jävla kommunism, då hade vi fått en motvikt som kunde ställa krav och sätta press på USA, så att det inte bara är USA som gör upp alla villkor och krav på den globala spelplanen.

Känns som om du kommer med en massa påståenden som inte är förankrade i verkligheten.

Medlem
Skrivet av cm0s:
Skrivet av Kouhei:

Fast marknadsekonomi fungerade inte så här då världen inte var i kontakt 24/7. När hela världen smälter samman är det den största kulturen som tar över allting och de mindre försvinner. USA vill ju såklart att hela världen ska spela Hollywood-spel och att spelbranschen ska bli som filmbranschen har varit sedan ett halvt sekel tillbaka - helt dominerad av amerikanska Hollywood. När de delar ut Oscars köar folk från hela världen för att få vara med.

Det är det här som är det obehagliga med globalisering. Det blir mer och mer som att en enda kultur får större och större inflytande över hela världen, och alla som inte hoppar på tåget kallas dumma eller inkompetenta. För att inte tala om alla politiska påtryckningar USA har utför på Sverige och Europa: gör som vi säger, annars blir det ingen handel. Inför obligatoriska fingeravtryck på flyg, stämpla folk med andra värderingar som terrorister. Det är äckligt!

USA kan skita i att anpassa sig efter små länder, men små länder måste anpassa sig efter USA om de vill få något sålt. Tänk om Kina bara kunde lägga ned sin jävla kommunism, då hade vi fått en motvikt som kunde ställa krav och sätta press på USA, så att det inte bara är USA som gör upp alla villkor och krav på den globala spelplanen.

Känns som om du kommer med en massa påståenden som inte är förankrade i verkligheten.

Nästa gång du kritiserar får du gärna förklara varför. Hur är de inte förankrade i verkligheten?

Medlem
Skrivet av Kouhei:

Nästa gång du kritiserar får du gärna förklara varför. Hur är de inte förankrade i verkligheten?

Du kommer med en massa påståenden utan att ge några konkreta exempel:

  • När hela världen smälter samman är det den största kulturen som tar över allting och de mindre försvinner.

  • Det blir mer och mer som att en enda kultur får större och större inflytande över hela världen

  • Alla som inte hoppar på tåget kallas dumma eller inkompetenta

  • Politiska påtryckningar USA har utför på Sverige och Europa: gör som vi säger, annars blir det ingen handel. Inför obligatoriska fingeravtryck på flyg, stämpla folk med andra värderingar som terrorister. Det är äckligt!

  • Små länder måste anpassa sig efter USA om de vill få något sålt

Jag tror att vi i väst konsumerar betydligt mer Japansk kultur än vad vi gjorde för 20 år sedan.

1
Skriv svar