23. Tecknade serier, Travellers picks*.

23. Tecknade serier, Travellers picks*.

*i brist på bättre namn.

Jag blev ju förfrågad av Luftman om jag kunde avslöja mina Top fem tecknade serier.
Det kan jag inte!

Jag har tänkt på det här ordentligt, riktigt ordentligt. Det går bara inte att enbart välja ut fem av alla de serier jag följt under min uppväxt, det är helt enkelt för många serier och anledningarna till varför jag gillar de enskilda serierna är alla olika, och går bara inte att direkt jämföra. Så hur skulle jag göra?

Tillslut valde jag att först och främst INTE göra en Topplista och jag tänker inte bara ta fem exempel. En annan sak jag bestämde mig för var att dela upp serierna i "Moderna" och "Retro" och köra två blogginlägg. Först presenterar jag mina "moderna" val och en annan dag de lite äldre serierna. De moderna får som mest ha tio år på nacken medan Retro serierna inte har någon gräns. Låter det rättvist?

Så idag kör jag alltså de moderna "nya" serierna. Sju stycken har jag begränsat mig till.
De kommer presenteras utan rangordning och slåss helt enkelt inte om någon placering.

Dessa är mina val och jag tänker försöka förklara varför de är med på "listan", och nej, det går inte att försöka övertyga mig om att någon inte hör hemma där, för det är min lista och de som står med, står jag för.

Travellers lista med Tecknade serier: Moderna listan.

Jag blev förvånad, förundrad och positivt överraskad. Låt mig försöka förklara.
Förlagorna är kända som extremt flickig, prinsessor, magiska baler på slottet etc.
Med sådant grundmaterial och föreställningar hos oss som "skulle" ha explosioner och action och hela den där blå mot rosa kodningen som en avskiljande vägg. Hur kan denna show vara så bra?!

Svaret är för att den är bra, helt enkelt. Gjord med motiveringen att skapa en show som barn och vuxna kan se på tillsammans, föräldrar behöver inte sitta uttråkade när de ser på tv med barnen. Inte heller behöver man skämmas av att se showen. Humorn funkar och bjuder även på referenser som äldre och vuxna kan uppskatta, exempel: I en bowlinghall syns en ponyer som är en uppenbar referens till The Big Lebowski, nej helt seriöst, The Dude är med i MLP. Populärreferenser och mogen humor som passar in utan att bli påfrestande.

Karaktärsgalleriet är fantastiskt, antalet biroller och bifigurer hanteras på ett sätt som gör att de lätt kan bli återkommande karaktärer, så mycket jobb har lagts ned på små detaljer om varje enskild figur att de blir trovärdiga, och det är ingen lätt sak att göra, det kan alla som skriver för film/tv eller spel berätta.
Avsnitten i sig är välskrivna om något ibland kliché artade, men även då lyckas det vändas till något eget. Spänning, humor, hjärta och värme som inte känns nedtvingat i halsen, att lyckas med en sådan bedrift utifrån källmaterialet är riktigt beundransvärt.
Även när det fokuseras på magi så presenteras och hanteras det som en naturlig del av världen, det är inget konstigt med enhörningar, inget ovanligt med pegasus, de existerar och samarbetar tillsammans, helt vanligt folk alltså, vilket känns friskt i dagens tråkiga läge.

Jag skulle kalla den här showen för en "feel good" show, den är rolig, den är varm men även spännande på sina delar. Den river den gamla urtråkiga schlagern om att en show enbart är för flickor eller pojkar, den hittade en form som tilltalar nästan alla. Inte påtvingande, inte frånstötande inte heller nedsättande mot tittaren. Det är en show som bara är, och det ska den ha en eloge för. Rolig, varm och bryter gamla stereotyper. Solid och följsam samt egen animationsstil som är svår att mista.

Oavsett från vilket synhåll ni väljer att se det, den här showen förtjänar sitt beröm och har en definitiv plats på min lista över bra tecknade serier. Och om nu konceptet med Ponyer känns konstigt, så finns det ett program om en Tvättsvamp som bor i en ananas djupt ned i det blå, han jobbar på en hamburgerbar och en av hans bästa vänner är en ekorre i dykardräkt. tänk på det så är ponyer inte så konstigt.

"Woooooooooooo" En park, två slackers och ett persongalleri som är skruvat. Chefen för parken är en tuggummiautomat med anger issues, de andra parkskötarna är en odödlig yeti, en fet snubbe som heter muskelmannen som har en förkärlek för att ta av sig tröjan och ett spöke som alltid är redo att ge high-five, nämligen High-five spöket.

Den här showen är för lite äldre som diggar referenser av allt från Retro tv-spel, tv shower och bara flippade stunder. Regular show har sin egen still, känns jordnära fram tills vilket övernaturligt fenomen som nu ställer till det för våra hjältar. Egen skön stil på animationen, och hanteringen av referenser är något som Family Guy bara kan önska sig. Den är även lite lockande på sättet som de lever, de bor i huset på parkens ägor och spenderar mesta tiden på att bara laja runt eller slappa framför tv:n. Ett liv man själv önskar sig ibland.

Att se på Regular Show är lite av en upplevelse, om du inte sett avsnittet tidigare så knockas man säkert av twisten eller hur flippat det kan bli att jobba i en park. Vad som helst kan hända och det kommer garanterat få en att garva. Sköna karaktärer, skön flippad humor och en tillbakalutad attityd. Och musiken äger!
En av de bättre moderna serierna. Se klippet nedan, för jag känner att jag inte kan beskriva den rättfärdigt.
Regular Show

Vrickad, nästan påfrestande, ibland enerverande. Men alltid underhållande. Denna show är av typen "Du vet aldrig vad som kommer hända". Själva poängen är att bli överraskad, humorn kan komma från vilket håll som helst och karaktärerna är lika flippade som humorn, någon form av symbios?

Två skolbarn som klär sig som superhjältar är klasskompisar med bland annat en trollkarl och skolvaktmästaren är en parodi på The Emperor från Star Wars. Riktad till en yngre publik uppenbarligen, men det är just det flippade som får mig att le. Animationen är även den solid men plastig, den funkar. Designen och humorn och den barnsliga lekfulheten är uppfriskande (ibland), lite för mycket prutt och snor humor för min smak.
Men denna serie tar ändå fram minnen av alla upptåg jag och mina vänner gjorde när vi var små.

Kan helt enkelt inte låta bli att gilla denna serie och trots att den inte är en riktig favorit, så vill jag nämna den. Detta är ändå min lista och lite diversitet behövs för försöka nå hela spektrumet av de olika serier jag ibland ser på, fast denna är nog mer som en backup ifall inget annat finns för stunden.

The Amazing world of Gumball

Gumball Tar det vardagliga och vänder det upp och ned, sen bak och fram, sen trehundra sextio grader åt alla håll samtidigt. I alla fall känns det så i huvudet om man försöker få ordning på den egensinniga designen. Den grafiska stilen och karaktärsdesignen är otroligt fantasirik, allt kan vara en karaktär, en katt, en kanin, en ballong, en T-rex, eller en blomma i kruka. Jag kan tycka att röstskådespelet är lite skrikit ibland, men det är en fröjd att försöka hänga med i tankegångarna som Gumball och Darwin motiverar inför vilket självförvållat missförstånd eller problem de står inför.

Slapstick blandas med dialog och turerna skaparna av showen bjuder på får min fantasi att bäva, att hitta en form där det galna känns som passande ibland motiverat. Hur lyckas man med den bedriften?! Jag känner mig underhållen och upplyft samtidigt och skrattar gärna högt, om jag skulle jämföra denna serie med ett spel så skulle det ligga väldigt nära Rayman legends i sina framtvingande drag på mungiporna.

Det känns som att, precis som my little pony:fim, har serien skapats med vuxna i åtanke lika mycket som för barnen och sensmoralen får även den ta plats. Jag har aldrig varit uttråkad av Gumball, hur kan jag bli det, när det är så mycket glädje och fantastiska idéer som tillåts packas in i en show.

Animationen känns fräsch men lite plottrig, de blandar friskt klassisk 2d animation med autentiska fotografier och 3d modeller. Och det bara funkar, men som sagt lite plottrig ibland men de kommer undan med det i scensättningen. Bravo!
Gumball

Dan VS The World

En show om en totalt asocial person med nästan inget tålamod och ilska som han riktar mot nästan vad som helst, endast hans bästa och enda vän Chris följer med på hanns galna hämndresor. Och jag menar hämnd i lättare fall egentligen vill han bara ha upprättelse i principens namn, men vägen dit så tar han sig inte för att göra saker som att råna en bank för att få tillbaka sina $2.5 som de har i uttagsavgift. Eller Jaga The Wolfman natten igen bara för att vargmannen repade lacken på hans redan risiga ruckel till bil.

Seriöst, ilska kan ibland få oss att skratta, speciellt om reaktionen inte stämmer mot vad anledningen nu är. Dan är så övertygad om sin egen excellens att alla är under honom och ingen är smartare. Ändå är det denna snubbe som förklarar hämnd mot vad som helst för vad som helst. Banken, Vargmannen, Monstret under sängen, trollkarlar, sin chef, burgarhaket, Konsten, TV, Chris svärföräldrar, CANADA! Allt är en anledning för Dan att skrika ut sin hämnd mot skyn. Och resultatet är djävligt kul.

Det är synd att showen blev nedlagd, men det är svårt att charma en vuxen som ung publik samtidigt, själv tycker jag att Dan vs' riktar sig mot college grabben, eller den sura unga vuxna som vägrar släppa tonårens illusion om att "jag vet bäst och alla andra fattar inte". Själv är jag college grabben som vägrar låta barnet inom sig att växa upp.

Animationerna kan ibland kännas lite stela, men det är vad som animeras som gör det, små detaljer gömda i det stora. Dialogen är vad som riktigt lyfter Dan VS The world, rappa svar och bitska kommentarer som bemöter önskningar om reson från omgivningen, I Dans värld är Dan det viktigaste, och ve den som stör eller sätter sig emot honom. jag menar...se bara
Dan vs the wolfman

Åh underbara setting, fantastiska mysiga Arkiv X, Twin Peaks och Twilight Zone känslor.
Jag älskar stämningen som lånar friskt från serierna jag just nämnde, jag gillar de mysteriös doftande intrigerna. Allt inramat i en omgivning som lätt skulle kunna vara skådeplatsen för Stephen King eller Alan Wake.

Dipper och hanns tvillingsyster Mabel flyttar under sommaren till sin farbror som bor i den sömniga hålan Gravity Falls. Stan är en riktig skojare som nästan enbart tänker på hur han kan lura av turisterna deras pengar. En avstickare från vägen ligger hans hus/shop/museum över traktens konstigheter, många som han har hittat på själv, där får nu ungarna bo under sommaren. Andra iblandade är Wendy som är en uttråkad tonåring som jobbar i presentshoppen, fast jobbar är väll att ta i, tonåringar är riktiga slackers. Sen finns vaktmästaren Zeus, en godhjärtad och tillbakalutad snubbe som kallar alla för "snubbar", även djuren.

Dipper hittar en gammal bok, en journal som någon okänd skrivit, den listar många av traktens fenomen och väsen, något som kommer till hand för det är just dessa som Dipper och Mabel stöter på under tidens gång. Tomtar, Minotaurer, sjöodjur, zombies och spöken.

Denna serie lockar mig med sin mysiga miljö, sina galna varelser och sin roliga dialog. Den här serien tillåter sig själv att vara spännande och samtidigt varm i sin humor, den barnsliga förväntan av det oväntade som gömmer sig i de mörka skogarna får en att tänka på alla spökhistorier och väsen man hört om.

Animationen är riktigt trevlig, och de får till de där stämningshöjande detaljerna, ibland känns det som när man var liten och kollade på Scooby Doo...är detta den nya tidens Scooby? med influenser av sommar lägerelds historier och skrock? Hursomhelst är det mysigt och spännande och roligt på en och samma gång. And i Love it!

Candy monster

Det är Futurama, det är karaktärerna! Zoidberg! Proffesorn!
och ja det är väll lite av hur galet framtiden kan se ut men kom igen, det är Futurama!

Så! Det var min "lista" Jag står som sagt för dem som är med och jag bannar Luftman och BBB(scooby) för att de föreslog att jag skulle göra det här. Det har varit ett helvete att gå igenom och försöka välja ut så få från alla de serier jag gillar. Jag menar det! att motivera varför om något man gillar är svårt, speciellt när man konstant velar på om jag inte borde ta med den serien också.

Men nu är det gjort, den är klar!, jag är nöjd? Nej för jag har mer att säga om var och en av serierna men jag måste hålla det kort.
Va? måste jag göra en lista till med "Retro" serierna?!

#blogg


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

Medlem
23. Tecknade serier, Travellers picks*.

Vad roligt med mycket udda serier jag knappt hade hört talas om, diggar folk som vågar gilla sånt som andra inte tycker om!

Det är ju min lista, vad andra tycker spelar ingen roll

Men vilka serier gillar du Luftman, några favoriter att dela med dig av?

Och jag tycker inte att de är så udda, jag bestämde mig för att vara någorlunda säker på att dessa serier var något som andra lätt kunde hitta, Cartoon Network, Nickelodeon, Boomerang etc.


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

Medlem

När det kommer till mig och tecknat så är det nog Svampbob, Batman TAS och Futurama som är favoriterna. Sen om du räknar Hellbenders som en "serie" så ta med den också.

Jag tror att du skulle gilla Dan Vs the world, Luftman.


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

Skrivet av Luftman:

När det kommer till mig och tecknat så är det nog Svampbob, Batman TAS och Futurama som är favoriterna. Sen om du räknar Hellbenders som en "serie" så ta med den också.

Nice inget fel med dem tycker jag. Måste bara säga det igen: djävlar vad svårt det är att försöka göra listor, inte för vad som ska med utan för allt som måste väljas bort.


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

KoP
Medlem

Mitt tips får bli den tecknade serien Samurai Jack som jag håller på och kollar igenom igen via Netflix.

Väldigt stämningsfull art work och sköna små historier i varje episod.

åh Samurai Jack! Håller helt med dig KoP, den serien är fantastisk och stillsamheten är lika intressant som action scenerna.


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

1
Skriv svar