Köp Fallout 4:s Season Pass i dag – blir dyrare i morgon

Medlem
Skrivet av Wookiee:

Fast börjar du prenumerera på en tidning eller ett TV abonnemang utan vidare? I tidningar har du (förhoppningsvis) ett hum av vad innehållet är och hur upplägget ser ut. Ex. genom att du läst några hos frisören eller någon vän. Med TV abonnemang gör du en koll och jämför vilket som har bäst utbud och väljer den som faller dig mest i smaken. Hur som, poängen är att i bägge dessa fall är det en fortlöpande tjänst där innehållet är konsekvent och därmed vet du vad du får. Uppehålls inte detta avslutar kunderna sina prenumerationer. Det är en alternativ betalmodell till en engångskostnad.

Season pass har du inte en aning om vad och hur bra det blir. Ju längre tills respektive DLC släpps, desto mindre konkreta är deras idéer. Själva driften bakom att göra bra DLCs konsekvent är att de ska sälja bra, inte eftersom kunderna har varit "så snälla". Då överlåter du makten från kunden till företaget utan tillstymmelse till gentjänst. Hearthfire för Skyrim är ett ypperligt exempel. Det nådde inte upp till kundernas förväntningar så det sålde sämre än Dawnguard och Dragonborn. Genom ett system som season pass finns det ingen som helst konsekvens av att släppa fler DLCs i stil med Hearthfire eftersom kunden redan betalat rubbet. Ja, en "prenumeration" av DLCs hade varit mer rättvist, men eftersom det finns ett tydligt slut inom en synbar framtid är inte den betalmodellen praktisk i detta fall. Släpps de regelbundet blir Bethesdas de facto inkomster desamma som en prenumeration ändå.

Det finns inte en enda positiv aspekt för kunden med ett system som season pass. Maximalt kan de negativa sidorna minimeras, men aldrig tas bort.

"Season pass har du inte en aning om vad och hur bra det blir."? Precis som när du beställer en tidning och vet vad den handlar om men inte vet exakt på förhand vad varje nummer behandlar, så har du ju köpt spelet (eller i alla fall läst på om) och vet vad spelet handlar om men inte vet exakt på förhand vad varje DLC handlar om.

Exempel:
Du prenumererar på "Gör det själv" för att du är intresserad av att fixa hemma. Sedan får du 2 tidningar som handlar om bygga altan och uterum som du inte alls har planer på att göra. Efter det får 2 nummer med "så skapar du en fin uteplats" och "bästa sättet att anlägga ett grönsaksland" som är mycket intresserad av.

Exempel2:
Du "prenumerar" på uppdateringar genom att köpa Season Pass. Du får 2 DLC med sidouppdrag och en extra bana med täta stadsmiljöer som du inte alls brukar spela speciellt mycket. Sedan får du 2 st DLC med öppna banor, mer story till huvudkaraktärerna och fler MP-lägen som du är mycket intresserad av.

Ser du inte likheten?
- Precis som du inte skulle köpa "Allt om mat" om du har noll intresse av matlagning så skulle du inte köpa Season Pass till BF4 om du inte gillar action FPS.
- Och precis som du inte kan hoppa över ett tråkigt nummer av "hänt i veckan" som bara behandlar Lena PHs tuttproblem så kan du inte hoppa över en tråkig DLC, utan får glatt ta den trista utgåvan och hoppas på nästa.
- Om du nu inte vill riskera att få ett nummer om konungaparets fisketur i finska lappland så kan du istället för att prenumerera köpa lösnummer, men då blir det dyrare per nummer. Precis som att du kan avstå från att köpa Season Pass och köpa DLC separat istället, fast då med ett dyrare enhetspris.

Du skriver "en "prenumeration" av DLCs hade varit mer rättvist", men vad vill du med det? Friheten att välja DLC fast med samma rabatt som Season Pass? Du har ju redan 2 alternativ:

1) Köp bara de DLC som du vill ha, efter att läst om dem och vet vad du får
2) Köp Season Pass och få allt billigare, men riskera att få ett DLC som inte faller i smaken.

Svårare än så är det inte.


signatur

Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.

We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.

12
Skriv svar