Spel jag minns: Decathlon

Flakmonkey
Spel jag minns: Decathlon

Dags för ännu ett spel som jag minns och även denna gång är det ett spel till Commodore 64 som står på tapeten - Activisions Decathlon. Frågan är om något spel har kostat mig mer än Decathlon och detta trots att själva spelet var "gratis" (jo jag var en hemsk pirat på den tiden, ung och dum). Du som kan din sport vet att decathlon är det engelska ordet för tiokamp och har du själv lirat något av de sportspel som släpptes på 80-talet så kan du nog lista ut vad det var som kostade så mycket. Ja självklart är det joystickarna som är bovarna i det här dramat - eller snarare misshandeln av dem.

För dig som kanske inte var med under den här perioden och inte förstår varför joystickskostnaderna steg i höjden så kan jag förklara det lite kort. Kontrollen var begränsad till en spak och en knapp så för att få upp fart på gubbarnas löpning var du tvungen att "jucka" (jo jag vet hur det låter) spaken till höger och vänster fort som fan. Helt enkelt en tidig variant av det snabba knapptryckande som användes till arkadmaskiner och konsoler. Hur som helst så slet det här "juckandet" väldigt hårt på joystickarna och det var inte alls ovanligt att de gick av mitt i ett 400 meterslopp. Inte ens de annars robusta TAC-2 stod emot den behandling och jag (med mina bröder) tvingades köpa ett gäng exemplar pga detta.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/G8htYH7h998&hl=sv&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/G8htYH7h998&hl=sv&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Här kan ni se en polack (tror jag) "jucka" till Summer Games

Decathlon var i sig ett väldigt enkelt spel, du kunde om jag inte minns helt fel, vara fyra spelare. Grenarna var trogna sportens namn och bjöd således på tio grenar (100m, längd, kula, 110m häck, höjdhopp, stavhopp, 400m, diskus, spjut och 1500m) som satte både din snabbhet, timing och uthållighet på spel. Som alltid när det gäller sportspel så var det kampen mot vänner som gjorde det till något alldeles extra och jag kan minnas många hårda duster mot mina bröder och kompisar. Faktum är att ett av mina stoltaste ögonblick som ung var när jag lyckades slå min i äldre bror i totalen tack vare ett stenhårt 1500 som fick min taniga arm att värka ordentligt. Det var ju så det kändes efter spelets sista gren. Under loppets sista 100 meter så var aldrig krampen långt borta och det handlade mest om den som kunde tåla smärtan bäst. Precis som det är i verkligheten.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/HXWFu6qs5jM&hl=sv&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/HXWFu6qs5jM&hl=sv&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Hela spelet på drygt nio minuter

#blogg

Medlem
Spel jag minns: Decathlon

När det gällde löpningen i sportspelen då så fanns det en nästan mygligt bra joystick, wico redball(och övriga varianter på samma sticka). Fjäderbrytarna gjorde att man bara behövde knäppa den åt ena hållet så fjädrade den automatiskt tillbaka och tog andra riktningen.
Återkommer med demonstration av tricket senare, har ett firande av far att närvara vid först.

Flakmonkey

Äsch sånt där fusk har jag aldrig förstått mig på... som de som spelade track n field till Nintendo och tyckte de var jätteduktiga när de hade en handkontroll med autofire... jag menar då försvinner ju tävlingselementet direkt... så lamt som det kan bli

KoP
Medlem

1500 meters loppet i Decathlon var verkligen en pina.. tror inte det fanns någon som inte hade mjölksyra i armen efter det. Tur vi spelade med Tac-2 stickor.. allt annat hade gått sönder el. blivit utslutet rätt fort.

Medlem

Inte fusk, man KUNDE ju göra det på det traditionella sättet om man ville
Edit: Dessutom hade/har jag självfallet TVÅ likadana stickor inkopplade, har även två tac-2 för de situationer då den var bättre.

Flakmonkey

hahah nice kan tänka mig att det vara lite lättare att få upp bra fart med den där

Medlem

En smula, när sen båda körde med en sådan så var spelfältet jämnt igen

KoP
Medlem
Skrivet av Rainbearer:

Inte fusk, man KUNDE ju göra det på det traditionella sättet om man ville
Edit: Dessutom hade/har jag självfallet TVÅ likadana stickor inkopplade, har även två tac-2 för de situationer då den var bättre.

https://www.youtube.com/embed/Rr4d_jIi40I

Naah.. det där måste anses som fusk imo. Decathlon är förövrigt till för att skilja pojkarna ifrån männen.

1
Skriv svar