Spel jag minns: Toejam & Earl

Flakmonkey
Spel jag minns: Toejam & Earl

Sega Megadrive var den första konsolen som jag köpte själv (även om det nu var tillsammans med min lillebror) och den första vi haft i hemmet sedan det glada 80-talet då vi hade både en Atari och någon underlig maskin från Philips. Under hela perioden däremellan var jag tvungen att spela TV-spel hos kompisar eller kräma in så mycket speltid som möjligt när mamma och pappa gick med på att hyra en NES eller SNES från videobutiken.

Jag hade därför en väldigt ljus syn på framtiden och jag kunde inte få nog av spelen som släpptes till Segas maskin - jag gillade i princip allt även om många av spelen inte var så bra nu när jag tänker tillbaka på dem. Vissa spel höjde sig dock som alltid över mängden och ett av dessa var det minst sagt speciella Toe Jam & Earl. Spelets huvudpersoner är de två rymdvarelserna Toe Jam och Earl (duh) som finner sig strandsatta på jorden efter att deras rymdskepp kört in i en meteorit. De längtar givetvis hem till sin planet Funkotron och nu måste du därför hjälpa dem att hitta alla delar till rymdskeppet så att de kan laga det skepp och resa hem igen.

<img src=http://www.fz.se/bilder/arkiv/j/jznh902evtrwg3fuya18scmpdlo4bkqi.jpg>
Toejam och Earl

Du gör detta genom att utforska "öar" som flyter fritt i luften ovanför varandra vilket gör det möjligt att hoppa ner till den underliggande banan om du tror att du missade något där. Öarna slumpas fram vid varje nytt spel så du vet aldrig riktigt vilka fiender du kommer stöta på och vilka presenter du kommer hitta. Presenterna innehåller power ups som raketförsedda rullskridskor och tomater men du kan även få negativa effekter så det gäller att lära sig att känna igen presenternas omslagspapper för att inte öppna fel. Självklart finns det även fiender och de är en brokig skara med hulaflickor, nördar och glassbilar i spetsen.

Spelet bjöd också på ett coop-läge som var rätt banbrytande för sin tid. Det bjöd nämligen på splitscreen vilket verkligen inte hörde till vanligheterna då när vi oftast var tvungna att följas åt på en "skärm"- har faktiskt svårt att komma på något annat spel som hade det. Att spela med en vän är ju något som nästan alltid höjer spelupplevelsen och i Toejam & Earl är det i det närmaste ett måste inte minst för att du då annars missar mycket underhållande dialog mellan Toejam och Earl som försvinner helt om du spelar själv.

Det som verkligen gjorde Toejam & Earl till ett så bra spel hade dock väldigt lite med spelmekanik att göra. Givetvis är den bra, det är ju en förutsättning för att det ska vara värt att spela, men det är "knäppheten" som får det att stå ut och gör det till en klassiker. Karaktärerna, grafiken, handlingen ja allt var olikt det som fanns på marknaden då - och förmodligen än idag. Jag kan såhär på rak arm inte komma på något som är likt Toejam & Earl . Det är unikt utan att konstigt och förvirrande vilket annars kan bli ett problem för "unika" spel som ofta låter helfestliga på pappret.

Har du lust att testa det så kan du numera faktiskt göra det utan att jaga rätt på en gammal Megadrive och en begagnad kopia av spelet (som är rätt svårt att hitta numera) - åtminstone om du har en Wii. Spelet finns nämligen i Virtual Console och kan bli ditt för 800 Wii Points. Jag kan verkligen rekommendera det om du har någon att spela det med då det har stått emot tiden riktigt bra och fortfarande bjuder på en god dos spelglädje.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swfla..." id="gtembed" width="480" height="392"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" /> <param name="allowFullScreen" value="true" /> <param name="movie" value="http://www.gametrailers.com/remote_wrap.php?mid=15849"/><param name="quality" value="high" /> <embed src="http://www.gametrailers.com/remote_wrap.php?mid=15849" swLiveConnect="true" name="gtembed" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" allowFullScreen="true" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="480" height="392"></embed> </object>

#blogg

Medlem
Spel jag minns: Toejam & Earl

Måste hålla med, har själv letat liknande spel många gånger men aldrig hittat något liknande. Toejam & Earl har man många goa minnen av

1
Skriv svar