Det var svårare förr

Medlem
Det var svårare förr

Nu senast har jag spelat en del äldre spel (alltså från slutet av 80-talet/början av 90-talet), och det har slagit mig hur oförlåtande vissa spel var. I princip alla spel, eller i alla fall shooters och plattformsspel som utgjorde 90% av spelen jag spelade då, så instadör man alltid av minsta träff. Möjligen kan man ha lite bonusar så man överlever längre (svampen i Mario, ringarna i Sonic). Många gånger stöter man på dödliga fällor som inte alls varnar på något sätt innan. När man gör spel nu för tiden så är en grundprincip att alltid hinta till spelaren om att nu tänker fienden attackera, om det så kan vara ett ljud, lite blinkande lampor eller att fienden viftar på handen lite innan du får näven i nyllet. Men många spel då hade ingen förvarning, utan rätt som det är sitter man med huvudet i dinosauriens huvud.

Gameplay då byggde i mångt och mycket på trial-and-error-principen, vilket de flesta anser vara frustrerande nu för tiden, och man försöker undvika den sortens design. Samtidigt finns det definitivt något som lockar i sådana spel. T.ex. hyllas ju #Ninja Gaiden: Black för just sitt oförlåtande gameplay. Jag har själv nyligen spelat igenom remaken av #Prince of Persia Classic på XBLA, som också är extremt oförlåtande (man kan räkna med att dö minst 10 ggr per bana), men som ändå håller kvar en. Det finns uppenbarligen incitament att nöta vidare och övervinna spelet.

Spelen nu för tiden har en helt annan grundprincip för att vara utmanande och samtidigt hålla kvar spelaren. Man ska snarare överlista spelet än att nöta ihjäl det. Det är mycket större tyngdpunkt på att lista ut en klurigare bossmekanik, än att vara flink i fingrarna. Dessutom försöker man göra upplevelser som faktiskt berättar en historia och engagerar känslomässigt. Huga!

Jag försöker inte säga att något är bättre eller sämre. Det fanns definitivt ambitioner att göra ett riktigt berättande även för 20 år sedan, och jag hoppas att det finns ambitioner nu för tiden att göra bra gameplay och inte bara berätta fina historier...

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?m=0&i=42247" width="400" />
Ninja Gaiden Sigma sägs bli ännu svårare, bra eller anus?

#blogg


signatur

Patrick
Producer@DICE

Skägg.
10 Chambers
Det var svårare förr

Amen to that. Hur många gamla NES-spel har man klarat egentligen? Tycker att attityden ändrades redan till 16-bitarn, många spel kunde spelas igenom på en timme.


signatur
Inaktiv

Bra skrivet! Har gått i liknande tankar själv. Finns det t.ex. något nyare spel som inte innehåller någon form av sparfunktion?

1
Skriv svar