Operatörer kan krävas kontrollera mer

Inaktiv
Operatörer kan krävas kontrollera mer

Enligt IDG har Beatrice Ask (m), tillika Sveriges justiteminister, klämt fram i en svensk datortidning att hon anser att nätoperatörer borde ta ett större ansvar när det gäller spridning av olagligt material över internet. Tydligen verkar de nätoperatörer som IDG intervjuar, med anledning av Asks uttalande, inte sluta upp fullt ut bakom justitieministern. Att ytterligare förhindra barnpornografins spridning verkar det råda mer eller mer konsensus kring. Men att hindra saker i "den gråa skalan med upphovsrätt, varumärkesintrång, uttalanden i chattar och så vidare" råder det mer avighet emot, tycks det.

För visst är det knepigt det här. Att nätoperatörer själva skall tvingas övervaka trafiken i sina egna nät och vidare kanske hindra folk att använda det bredband vilket de genom den himmelska "flat raten" kan dra hem filmer, spel och musik utan att betala något annat än till operatörern, verkar helt orimligt. För vad är det som gör att medelsvensson i Sverige efterfrågar en 100/100-lina? Är det verkligen fågelskådare och andra entausiaster som är bredbandsoperatörernas verkliga målgrupp? Eller är den "gråa skalan" ett mått på hur olagliga användare i verkligheten tillåts vara utan att polis eller upphovsrättsmän kommer åt dem, som är det som gör piraten till en intressant konsument?

I akt och mening är jag inte emot fildelning, men jag anser samtidigt att de som skapar något som film, musik, spel etcetera också är berättigade att få betalt för sitt alster. Min kritik ligger också mot upphovsmännen, eller möjligen distributörerna, som inte under bredbands-ålderns tio år lyckats skapa några bra kanaler för spridning av sina alster. Valves Steam är ett steg i rätt rikting, anser jag, men de är tyvärr en av få bra tjänster och ibland är priserna omotiverat höga.

Det handlar alltså i slutändan om ansvar. Vi som konsumenter måste ta vårt ansvar och söka oss till lagliga kanaler och sponsra dem med våra pengar för att visa att det finns pengar att göra på nätet. Nätoperatörerna (telia, bredbandsbolaget, com hem med flera i Sverige) måste göra sitt och ta bort flat raten, för det ensamt är en faktor som nära uppmanar till nedladdning av stora filer i stora kvantiteter. Mitt förslag är att industrin och operatörerna samarbetar: bort med flat rate och in med en roayalty på varje nedtankad GB till ett spridande organ som sprider pengar till spel, program, musik och filmskapare.

#blogg


signatur

sibbor: [...]eller hävdar att 60GB PS3 skulle vara en svart, tung, het stekpanna...
Min Blogg: Noir

Medlem
Operatörer kan krävas kontrollera mer

Man får inte glömma bort vikten av piratkopiering heller. Det nämns alldeles för sällan, men är en av de viktigaste punkterna för att piratkopieringen bör få finnas kvar. Tas piratkopieringen bort helt och hållet, finns det ingenting för media-industrin att konkurera mot rent prismässigt. En ensam leverantör av något, höjer gärna priset för att tjäna mer, och att girighet är en av de fundamentala pelarna hos media-branchen är väl knappast något nytt

Fildelningen är här för att stanna. Det man kan göra är att anpassa sig och sänka priser för att öka sin försäljning - vilket inte leder till mindre inkomster. Redan idag ökar filmbranchen sina intäckter trots att de påstår sig gå i förlust. Förlust är ett knepigt ord som används på helt fel sätt. Får ett filmbolag vinster på 10 miljarder ett år, och de bara drar in 9 miljarder året efter, anklagar de självklart piraterna för att de gått 1 miljard i "förlust". De bryr sig inte om att de inte haft lika bra storfilmer som året innan, eller något sådant. Jaja, ska sätta mig i photoshop nu.

Inaktiv

Jag håller med på punkten att förlust och minskade intäkter används på, ibland, vilseledande sätt. Dock handlar det enligt mig om ansvar för vad man gör och en ny generation internet-användare ser ofta på piratkopior som det enda tänkbara alternativet. Sådan moral är det industrins, operatörerarnas och inte minst allas vår uppgift att motarbeta för att i längde gynna kulturindustrin (ska dock inte bortse från programutvecklare osv med).


signatur

sibbor: [...]eller hävdar att 60GB PS3 skulle vara en svart, tung, het stekpanna...
Min Blogg: Noir

Medlem

Absolut. Dock är det svårt få igenom en sådan vinst för alla(?) genom att låta operatörer bekosta detta genom en avgift på kunders bandbredd - lite samma problem som med kassettavgiften. Det fungerar på papper att samla in pengar och dela ut, men i verkligheten så går det inte. De enda vinnarna blir de stora bolagen som redan går med vinst. Inte de mindre kända, som blir utan del av kakan (och dessutom kanske allra mest behöver den). Den enda lösning jag ser, är att bolagen anpassar sig efter dagens teknik och börjar lägga alla pengar på att utvecklas istället för att, som idag, jaga fildelare. Kan de inte anpassa sig efter dagens teknik, så tycker inte jag att de har något att säga till om. Lite som att försöka sälja flinta och stål, och blint envisas med att tändstickor stjäl deras marknad.

Medlem

En avgift liknande kassettavgiften är en fin tanke, men skulle aldrig fungera i praktiken. Vem avgör vem som ska få del av kakan? Det är ganska många parter som ska ha del av kakan, både från medie-/underhållningsbranschen och mjukvarubranschen. Om man nu skulle dela på kakan proportionellt mot mängden data som tankas skulle nog porrbranschen få det mesta


signatur

Patrick
Producer@DICE

1
Skriv svar