Frihet - meningslöst utan konsekvenser

Inaktiv
Frihet - meningslöst utan konsekvenser

Eftersom det var ett tag sen jag faktiskt skrev något om spel, och Fragzone ändå är en spelsida, så känns det som hög tid för ett inlägg i ämnet. Varför inte diskutera lite speldesign?

<img src="http://www.fz.se/bilder/arkiv/7/7glon02fju64set9xc38khw51zvpr...">
Grand Theft Auto III handlar mycket om att reda ut sina meningsskiljaktigheter med polisen

En typ av spel som blivit väldigt populär på sistonde är "sandboxaction"-genren, som i princip består av #GTA och dess många kopior. Det som framhävs som dessa spels främsta kvalitéer är den mängd frihet som spelaren ges - man är i princip fri att utforska hela kartan, det finns mycket att förstöra och många olika sorters fordon att "låna". Dock har den här typen av frihet aldrig riktig tilltalat mig. Varför?

Lyckas du få tag på en häftig bil krävs det bara en dåligt tagen kurva för att den ska bli totalkvaddad. Dock är det ingen stor förlust, då det bara krävs några minuters letande för att hitta en ny, exakt likadan bil. Bestämmer du dig för att ägna dig åt lite asocialt beteende genom att skjuta folk på gatan är det värsta som kan hända att det slutar med en tur förbi polisstationen. Det känns befogat att ifrågasätta ett rättssystem där straffet för massmord består av en tillsägning och att polisen tar ens vapen. När du väl släppts ut så flyr folk inte vid din blotta åsyn, utan fortsätter att - precis som innan - gå rakt in i dig medan de planlöst vandrar runt på stadens gator.

Spelaren har, som sagt, väldigt stor frihet i vad hon kan välja att göra, men vad spelar det egentligen för roll när inget av det ger några bestående konsekvenser? Varför skulle jag vilja spara mina bilar i ett garage, när det enkelt går att få tag på likadana bilar överallt i spelet? Varför ska jag bry mig om jag är efterlyst av polisen om det ändå inte händer någonting allvarligt när de får tag i mig? Total frihet i en värld man inte kan påverka är som en dyr elgitarr utan förstärkare.

<img src="http://www.fz.se/bilder/arkiv/y/y5bp46mc0l9d18jknvtsf2qa3iezo..." width="400" height="300">
Robotar tröttnar aldrig på HAL 9000-skämt

#Fallout är ett exempel på ett spel som också erbjuder spelaren ett stort mått av frihet, men där man måste stå till svars för sina val. Du kan utforska spelvärlden hur du vill, men hela tiden med livet som insats - råkar du ta dig för långt ut i ödemarken kan du råka på något riktigt stort och styggt, vilket antingen kan innebära häftig utrustning eller en tur till Load Game-skärmen, beroende på hur förberedd du är. Precis som i #GTA kan du dra dina vapen och börja skjuta vilt omkring dig närhelst du vill, men till skillnad från #GTA så har blodsspillan i #Fallout ofta allvarliga konsekvenser. Tar du livet av en karaktär som är viktig för handlingen får du svårt att klara spelet, och en lynchmobb kommer att jaga ut dig ur staden.

Inte nog med att #Fallout har en lite mer sympatisk syn på människoliv och vad som är rätt och fel - att dina handlingar faktiskt har konsekvenser gör att spelvärlden känns mer levande, vilket gör den betydligt intressantare att utforska.

Frihet utan konsekvenser känns inte som riktig frihet, utan gör snarare spelaren till ett spöke i en värld hon inte har makt att påverka.

#blogg

1
Skriv svar