Whispers in Akarra - Del 4 av 5: Bränslet tar slut

Medlem
Whispers in Akarra - Del 4 av 5: Bränslet tar slut

Det händer fortfarande att gamla Akarra-spelare frågar mig varför jag stängde ner spelet. Jag brukar svara att det var för att jag inte hade tid, vilket är sant, men det är förstås lite mer komplicerat än så.

En viktig anledning var att det inte var så roligt längre. Spelet hade blivit mer populärt än någonsin, det hände till och med att det var fler än 100 personer som spelade samtidigt, men detta var tyvärr även ett stort bekymmer. När det är så många spelare så kan inte alla vara kompisar med alla, och allt som oftast fick jag agera polis och domare i dispyter som olika grupper hade. Det medförde också att jag började dra mig från att logga in på chatkanalerna, för så fort jag visade mig så fick jag ett antal privata diskussioner att hantera. Det kunde vara klagomål, buggrapporter, förslag på förbättringar eller helt enkelt bara att de ville chatta lite med "han som bestämmer allt". Det skapade också en hel del konstiga situationer för mig, för alla upplevde mig som "deras kompis" (eftersom de visste vem jag var), medan jag hade svårt att hålla ordning på vem som var vem.

Ett annat problem var att mängden arbete det krävdes att driva spelet var i dålig proportion till hur mycket man bör lägga ner på ett obetalt fritidsprojekt. Detta drev på konflikterna i spelet, för jag hann inte bygga ut världen i samma takt som världen befolkades. Det blev det trångt på de "bra" ställena, och spelarna började själva införa regler för hur man fick bete sig. Ett ökänt exempel är en borg som kallades "Eastern Gate", där strikta regler uppfördes (på forumet, inte av mig):
<table border="0"> <tr> <td align="center"> <a href="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_gate.jpg"> <img src="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_gate_mini.jpg"> </a> <br> Eastern Gate. Delaque's fina borggrafik känns mystiskt out-of-place...
</td>
</td> </tr> </table>
Det fanns dock fler problem i spelet som jag själv hade skapat. Bland annat byggde spelet på en i grunden ganska dålig design av regelsystemet. Jag nämde i del 2 att en av grundstenarna var att alla karaktärer och varelser skulle ha "soul colors" som interagerade med varann. Denna detalj blev aldrig som jag hade tänkt mig, och fick med tiden mindre och mindre reell effekt. Det var visserligen kul att se hur spelarna försökte lista ut vad de olika krafterna var bra till, men oftast ställde de bara till med besvär och kändes "påklistrat" och abstrakt.

Till slut så insåg jag att jag inte ville hålla på längre, och bestämde mig för att lämna över projektet i samband med att jag flyttade till Malmö. Tyvärr så missbedömde jag den nye projektledarens förmåga att hantera spelet. Medans min glädje hade varit att se användarna utforska världen och lista ut dess hemligheter, hade han samma inställning som en spelare och såg glädjen i att "vinna" i spelet. Han skapade bland annat fuskföremål till sig själv, vilket hade negativ effekt på motivationen hos de andra medlemmarna i projektet (de som ritade grafik, kartor etc). Jag kommer skriva lite om detta i del 5 också, för det har även påverkat vissa av shardsen.

När projektet rann ut i sanden tog jag tillbaka det och drev det i några månader (till februari 2004). Under julen 2003 hade Vraket ritat tomtekläder, så vi sprang runt och delade ut julklappar till de som var snälla... Och det är detta jag vill avsluta inlägget med: även om projektet hade bekymmer så hade vi oftast skoj! Nedan kan ni se ett antal skärmdumpar jag har valt ut, och om ni kikar i chatten så ser ni hur ofta någon ropar "lol" eller på annat sätt verkar roa sig
<table border="0"> <tr> <td align="center"> <a href="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_cave.jpg"> <img src="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_cave_mini.jpg"> </a> <br> Vi är och letar spindlar i en fuktig grotta
</td> <td align="center"> <a href="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_wolves.jpg"> <img src="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_wolves_mini.jpg"> </a> <br> Sleeping with Wolves
</td> </tr> <tr> <td align="center"> <a href="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_rabbits.jpg"> <img src="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_rabbits_mini.jpg"> </a> <br> Massor av kaniner! (Nästan som i Malmö!)
</td> <td align="center"> <a href="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_skeletons.jpg"> <img src="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_skeletons_mini.j..."> </a> <br> Aaaah! Skelett!
</td> </tr> <tr> <td align="center"> <a href="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_santa.jpg"> <img src="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_santa_mini.jpg"> </a> <br> Jultomten står och pratar med Humbletwig (observera jultemat, minns tyvärr inte vem som ritade det)
</td> <td align="center"> <a href="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_tree.jpg"> <img src="http://www.oxeyegames.com/offsite/akarra/end_tree_mini.jpg"> </a> <br> Humbletwigs dialogruta innan man har lärt sig språket
</td> </tr> </table>

#blogg

Inaktiv
Whispers in Akarra - Del 4 av 5: Bränslet tar slut

Ur min synvinkel tycker jag du gjorde ett helt rätt beslut att dra dig ur. Akarra växte ur kläderna. Som utvecklingen såg ut hade det slutat med ett grinigt community i en för liten och för hastigt skapad värld. Det var inget hobbyprojekt längre.


signatur

oxeyegames.com/harvest/

Medlem

Mjo... Det hade inte funkat så bra att bara låta servern vara heller. Bättre att sluta när man är på topp Ex-Akarra har dessutom lagt ner lite tid på att hålla spelet vid liv också.

1
Skriv svar