Solsystemet något tillplattat

Medlem
Solsystemet något tillplattat

SAXAT från DN, man blir lite orolig vad vi lever i. Lever vi i en bubbla? Ja läs själva. BTW. Vad är utanför denna bubbla..man blir lite skrämd minst sagt.

Solsystemet är inte runt som ett klot, utan mera tillplattat i formen. Det visar rymdsonden Voyager 2. Den har nu efter över trettio års färd hunnit fram till solsystemets yttersta gränsområden, den chockvåg där solvinden bokstavligt talat "går in i väggen".

Gränsen kallas för termination shock. Där saktas solvinden abrupt av, från överljudshastighet till en hastighet som är långsammare än ljudvågors.

Voyager 2 passerade termination shock på ett avstånd av 84 astronomiska enheter (en enhet motsvarar avståndet mellan solen och jorden).

För fyra år sedan passerade det identiska systerskeppet Voyager 1 termination shock i en annan riktning. Där låg gränsen 94 astronomiska enheter bort.

Voyager 1 och 2 sändes upp 1977. Det ursprungliga syftet var att undersöka de avlägsna planeterna Jupiter och Saturnus. Sonderna utrustades med kärnkraftsdrivna motorer, eftersom solenergi inte fungerar så långt ute i solsystemet.

Sitt egentliga uppdrag klarade Voyager 1 och 2 av redan i början av åttiotalet. Sedan har de fortsatt sin resa mot solystemets utkanter. Och hela tiden har de sänt data tillbaka till jorden.

I torsdagens nummer av tidskriften Science rapporterar fem forskargrupper vad Voyager 2 har hittat på sin väg över terminalchocken.
Den viktigaste upptäckten är att termination chock inte är formad som en sfär runt solen, utan tillplattad på vissa ställen och utsträckt på andra, kanske på grund av lokala magnetfält.

Nu befinner sig både Voyager 1 och 2 bortanför termination shock i en region kallad heliosheath. Här är solvinden långsam men turbulent, eftersom den påverkas av vinden från andra stjärnor.

Om några år kommer sonderna att nå den så kallade heliopausen. Där upphör solsystemet helt. Solvinden dominerar inte längre. De andra stjärnornas inflytande är lika stort.
Heliopausen ligger sannolikt 100 till 150 astronomiska enheter bort. Det är oklart om Voyager 1 och 2 kommer att hinna fram till heliopausen innan instrumenten upphör att fungera.

#blogg


signatur

- I mean gaming journalists look bad just writing about stuff, but when you put them in front of a camera...a whole new dimension of bad is created.

Medlem
Solsystemet något tillplattat

Tufft. Diggar sånt här.

Liten film: http://youtube.com/watch?v=0KU9YlWAGeI


signatur

På Internet kommunicerar vi mestadels med text. Om du således skriver som en idiot får du finna dig i att bli betraktad som en sådan.

Medlem

Solsystemet ja... utanför det finns det fler solsystem som bildar en galax. Flera galaxer bildar i sin tur universum vilket är oändligt. Det är där man börjar bli galen, ogreppbart för oss människor. En rolig (om inte sann?) detalj är att hela universums massa, komprimerad utan mellanrum, blir lika stor som ett knappnålshuvud.

Har oxå hört att det finns 10^80~ atomer i universum, korrekt antal sökes.


signatur

Tempus fugit.

1
Skriv svar