Goda gärningar ska bestraffas!

Medlem
Goda gärningar ska bestraffas!

<center><img src="http://www.superplay.se/medlem/bilder/_imgu.php?m=0&i=7187" width=480>
</center>
<b>Peter Molyneux</b> har rätt.

Ja, du hörde vad jag sade. Peter Molyneux må, å sitt <b>Lionheads</b> vägnar, ha spelbranschens absolut största käft, men med <i>Fable 2</i>:s designfilosofi bevisar han och hela studion att de ta mig fan vet vad ett rollspel handlar om - och att inget annat rollspel ens har försökt. Nej, inte ens mitt älskade <i>Baldur's Gate 2</i>, eller <i>Neverwinter Nights</i>, eller <i>Deus Ex</i> eller... <b>Inget rollspel har på allvar gett dig valet att spela som ond eller god</b>.

Vad menar jag nu med det, undrar du förstås lite indignerat. I <i>Deus Ex</i> fick man ju skjuta bad guys som sedan visade sig vara goda, och i <i>Mass Effect</i> kan du hjälpa folk eller sparka dem på kuken. I action/lightrollspelet <i>Bioshock</i> (jag har aldrig varit någon anhängare av teorin att rollspel kräver siffermängder och färdigheter, utan snarare krävs det att du spelar en ROLL av något slag - därav namnet, fattar la du) kan du välja att rädda eller kallblodigt mörda zombifierade småflickor. Visst, det finns ett slags val i många spel, men min poäng är inte att du inte får välja, <b>poängen är att det inte spelar någon roll vad du väljer!</b> Att välja att råna någon, eller hjälpa någon som blir rånad, i verkliga livet har konsekvenser. Rånaren får pengar, den som ställer upp och hjälper offret kan bli allvarligt skadad och får garanterat inget annat än offrets tacksamhet som belöning. Så här funkar det inte i spel, och oftast är det till min avsmak tvärtom: de onda överöses med guldpengar och kärlek (eller åtminstone en användbar fruktan), och den som väljer att sälla sig till killarna med vita hattar överöses OCKSÅ med guldpengar och kärlek. Det här är felet med de moraliska dilemman som klistrats på storyn i alla spel till dags dato - inga som helst konsekvenser!

Om du väljer att döda småflickor i <i>Bioshock</i> eller att rädda dem har ingen som helst effekt på din spelupplevelse, och de flesta väljer därför att vara goda. Och likadant är det i alla andra spel som existerar, <b>den goda vägen är inte bara den rätta, den är också minst lika enkel och har samma belöningar som den onda.</b> Det är här Lionhead Studios och deras <i>Fable 2</i> kommer in. De har helt enkelt insett att <b>det ska göra ont att vara god.</b> Om du osjälviskt hjälper folk utan att vänta dig någon belöning, kommer du i <i>Fable 2</i> antagligen bli obehagligt överraskad av det faktum att du inte FÅR någon belöning. Vilket är helt i sin ordning, men ändå raka motsatsen till de konsekvenser av vårt handlande vi är vana att se i spel. Om du väljer att döda den där banditen och ta hans svärd har du nu ett skitcoolt svärd du inte hade förut. Om du istället väljer att skona honom har du en liten varm känsla inombords, men ingen fysisk belöning. Och det är det här som är det geniala.

Du kommer kanske att hata det, JAG kanske kommer att hata det, men det spelar ingen roll - det är så här ett rollspel ska vara. Om du väljer minsta motståndets väg kommer du förr eller senare att få folk att hata dig, och det är inte lätt att ständigt vara god, precis som i verkligheten. Jag är medveten om att jag antagligen kommer att bli vagt besviken på <i>Fable 2</i> av andra anledningar, men den här enda grejen gör att jag knappt kan vänta tills jag får lägga vantarna på det och prova om jag verkligen är så god som jag hoppas - <b>det här kan bli ett spel som separerar de snälla från de mjäkigt elaka!</b>

<span style="background-color:yellow">Bonus: Så här i efterhand kommer jag på att <i>Postal 2</i> faktiskt hade ett spelsystem där du behandlades som skit om du INTE körde upp k-pistar i anus på katter och slaktade folk med din improviserade ljuddämpare. Men eftersom det spelet är så fruktansvärt dåligt tänker jag inte ändra uppfattning - inget spelbart spel har försökt sig på ett äkta moraliskt dilemma förrän nu.</span>

#blogg

Goda gärningar ska bestraffas!

Jag håller med fullständigt. Så här ska det vara.

Men så tycker jag kanske att man kan få en ganska mysig belöning om man kör igenom spelet och har varit riktigt jäkla spygod. Typ att Gud kommer ner och nyper en i kinden.


signatur

Kittens are for real!

Medlem

Visst, efter spelet är det förstås okej att få sin rättmätiga belöning, men under tiden man spelar mesas och pjoskas det alldeles för mycket med spelare som väljer att vara slentriangoda.

Läst precis en stor artikel om Fable 2 i ett engelskt magasin - och drabbades av exakt samma eureka-moment - klart det ska göra ONT att vara GOD. Smart, där.

Inaktiv

Man fick ju faktiskt olika mängd ADAM att spendera i Bioshock, beroende på om man var ond eller god. Skillnaden blev iofs inte så stor när Tennenbaum började dela ut presenter för ens godhet...

Medlem

Jag vill hävda att det inte var någon skillnad alls. Jag blev gruvligt besviken när jag insåg att det inte fanns någon anledning att ha ihjäl de små liven, eller för den delen någon anledning att rädda dem.

Var det inte samma studio som i Fable ulovade att om man trampade på en blomma så skulle det få betydelse senare i spelet?

Och är inte Peter en av de mest okända spelutvecklare som lovar himmel och guld till alla men som fan knappt kan skapa jord att dela ut till de besvikna köparna som inser att de inte fått ett vitten?

Skulle inte det systemet ni snackar om redan ha infinnits sig i Fable?

Varför skapa en hype då det kommer från den mest ökände lögnaren bland spelföretag som lovar mycket och håller väldigt litet?

Oh well. Hoppas ni blir glada då det kommer. Finns ingen chans i helsike att jag ställer upp på att vara springpojke åt andra utan belöning ens!!

edit - Förresten, du har inte spelat Soul Nomad hör jag!! Där man verkligen går igenom spelet som en riktig onding och får ett helt annorlunda slut än vad det tidigare upplevts.


signatur

otoboku.se - english is fun
deculture.se - Den enda webtidningen om anime, manga, tv-spel och visual novels på svenska

Medlem

Jo, det är ju därför jag skriver att jag antagligen kommer att bli besviken på något sätt ändå - springpojksuppdrag är ett bra exempel på sånt jag inte vill se i Fable 2 - men Lionheads designfilosofi är så nydanande att jag verkligen tror att Fable 2 kan bli något helt nytt, åtminstone när det gäller moraliska val och deras konsekvenser.

Om vi inte snackar springpojksuppdrag i ett västerländskt RPG, vad snackar vi då? Finns ju vad jag minns inte mycket annat som utgör V-RPGn.

Då måste storyn vara väldigt stor samt innehålla alla tänkbara lösningar för hur man löser problemen.

Och annat. Tyvärr ser jag inte att någon av företagen eller ens maskinerna idag klarar av en sådan "fri" upplevelse.


signatur

otoboku.se - english is fun
deculture.se - Den enda webtidningen om anime, manga, tv-spel och visual novels på svenska

Inaktiv

Overlord: Nu är det ju inte Fable 2 i sig som Mats talar sig varm inför utan ett initiativtagande, som om det sköts rätt kommer att ge ordet rollspel en helt ny innebörd.
En hel hop med pengar och vapen kanske inte spelar så stor roll om alla hatar dig, ingen vill handla med dig och du hela tiden måste spana över axeln efter folk som vill ha ihjäl dig. Att vara god är ju i verkligheten en långsiktig investering och man kan ju hoppas att det är det som Lionhead har förstått.


signatur

Now where's your fucking god?!

jumpman82: Jag vet det. Det som dock känns väldigt dumt är att det är den störste prataren och lögnaren som sagt det. Och som sagt vad jag vill minnas känns det bara som Fable all over again. Minsta rörelse, minsta val du gör har betydelse för framtiden.

Sedan då det väll släpptes så var det som nästan vilket annat RPG som helst.

Om man nu spelar som ond så bör man ha krafter att använda sig av, vilket inte gör det speciellt troligt att man behöver se sig om över axeln eftersom de som kanske följer efter vet att om man ser någon är de döda.

Skräck är ett fruktansvärt vapen att använda.

Att vara god innebär att man får vara springpojke åt andra utan att tjäna någonting på det utom kanske om man har tur så får man ett "tack så mycket".

Men jag rekomenderar även dig att spela Soul nomad och se den "elaka sidan" av spelet.


signatur

otoboku.se - english is fun
deculture.se - Den enda webtidningen om anime, manga, tv-spel och visual novels på svenska

Medlem

Om det verkligen blir så ser i alla fall jag fram emot det.

1
Skriv svar