Skoskandalen som föll på eget... snöre

Inaktiv
Skoskandalen som föll på eget... snöre

Om det inte vore för det där otroligt underliga snacket om Eto'os flytt till Långtbortistan skulle det vara ganska lätt att utnämna sommarens lustigaste och skummaste internetskandal. Det här handlar om en olympiskt landslag som har miljoner skäl att göra allt för en guldmedalj.

Det amerikanska basketlandslaget har ju fått se sig omsprungna av ett helt gäng europeiska nationer de senaste VM- och OS-turneringarna, och för att jobba ikapp det gamla goda -92-Dream-prefixet krävs det att man kliver upp och visar att USA inte har världens bästa basketliga bara tack vare importerna (säg hej till engelska fotbollslandslaget!). Det här är inte bara viktigt för stjärnbanérets anseende och den amerikanska återväxten av ung talang (som väl egentligen inte alls är hotad - i möjlig motsats till den engelska fotbollstalang-poolen) - utan också, kanske framför allt, för sponsorerna. För om man bortser från den enorma omsättning som NBA-ligan genererar i biljettintäkter, tv-rättigheter och merchandise kvarstår ett ekonomiskt intresse som mer än något annat investerar också i de olympiska spelen - skoföretagen.

<img src="http://oddsandsods.files.wordpress.com/2008/07/usa_basketball...">
Basketlandslaget som representerar USA i de olympiska spelen

Nike är inte bara officiell sponsor av laget (vilket framför allt representeras av lagdräkt), utan sponsrar också samtliga spelare individuellt (vilket främst syns på spelarnas skor). Det var ungefär här skon började klämma (förlåt) för en sportbloggare borta på CNBC. I ett inlägg som publicerades för ett par veckor sedan pekade han nämligen på landslagets pressfoto - och lite särskilt på Orlando-stjärnan Dwight Howard.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Oiwwnb3_U0o&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Oiwwnb3_U0o&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Ja precis, den Dwight Howard

Om man ser på fotot en gång till så ser man att lagets coach (jag tänker inte ens försöka stava hans namn) placerat sin fot framför Howards fot. Tittar man på Howard själv ser man att han, som ende spelare, täcker för Swoosh-loggan på sina shorts. Konspirationsteorin går ut på att fotografen medvetet placerat Howard på "fel" plats (om man går efter tripp-trapp-trull-regeln resten av uppställningen verkar gå efter) för att täcka över hans skosponsor samtidigt som Howard reppar genom att täcka för Nike-märket. CNBC-bloggaren menade att det berodde på att Howard var sponsrad av Adidas - Nikes absolut största konkurrent i Asien. Allt brister dock på att Howard nyss bytt sponsor till Nike-ägda Converse, och dessutom inte täcker för Swooshen på axeln.

Jag vill helst hålla kvar vid tanken om konspiration, även om just den här är full av hål. Det känns lite mer spännande - särskilt med Nikes viktiga Hyperdunk-lansering och pressen på årets "Dream Team"-version (som för övrigt ser sanslöst bra ut, trots att man saknar folk från mästarlaget Celtics). Och ja, så var det ju det där med vad Jordan gjorde med den amerikanska flaggan vid medaljutdelningen 1992...

<img src=http://mikeresponts.files.wordpress.com/2008/07/jordandreamteam.jpg?w=447&h=278>
Hans Airness täcker över Reebok-loggan med en flagga under medaljutdelningen efter originaluppsättningen av Dream Team krossat en hel värld

(Här är en NY Times-artikel som behandlar Jordan-skandalen men som känns läskigt relevant än idag, 16 år efter att den publicerades)

#blogg


signatur
1
Skriv svar