Spel och konst

Inaktiv
Spel och konst

Frågan om huruvida spel är konst är egentligen lika onödig som den är uttjatad och jag ska förklara varför.

Först och främst måste dock frågan "vad är konst?" avhandlas.
Det har gjorts otaliga försök att definiera begreppet "konst" och även om några av dem låter bra, så leder de inte någon vart, utan konstbegreppet är och förblir en tolkningsfråga vars betydelse varierar från person till person. För varierar gör den. Somliga gör en väldigt snäv tolkning och lägger i princip bara in så kallad bildkonst (målningar, skulpturer etc) i begreppet. Andra anser att allt kan betraktas som konst.
Ett typexempel är Dan Wolgers, som i samband med en konstutställning fick låna ett par bänkar av konsthallsintendenten. Wolgers bestämde sig emellertid för att signera bänkarna och auktionera ut dem, för vilket han stämdes (dock inte av konsthallen, utan av två privatpersoner) för bedrägeri och tilldömdes ett skadestånd på totalt
2 400 kr, varpå han även signerade det oöppnade domslutsbrevet, ramade in det och sålde det för tjugo papp. Är det konst? Som sagt, det beror helt och hållet på hur konservativ man är och vad man väljer att lägga in i konstbegreppet.
En öppensinnad konstbetraktare anser oftast att den huvudsakliga konsten inte nödvändigtvis ligger i själva verket, utan snarare i de tankar, känslor och funderingar, som verket ger upphov till. Vad Wolgers hade för syfte (om han ens hade något) med sitt förfarande kan man bara spekulera kring och det är just spekulationen som härbärgerar konsten och precis som vad det gäller all annan konst är det upp till betraktaren att avgöra vad den konsten består i. Och om man väljer att avfärda Wolgers verk som något annat än konst betyder det bara att man har låtit bli att spekulera kring det.

Så, är spel konst?
Till att börja med finns det mig veterligen inte någon utvecklare som propagerat för att deras spel ska betraktas som konst, snarare är de väldigt restriktiva med att benämna dem som något annat än ren underhållning, även om det finns några som inte riktigt bryr sig om i vilket fack deras spel placeras.
Å andra sidan behövs knappast upphovsmännens tillåtelse för att man ska kunna betrakta deras produkter som konst. Det räcker med att titta på vår egen Moder Natur, som i alla tider betraktats som ett enda stort, levande konstverk - och då vet vi inte ens vem "upphovsmannen" är - för att inse detta.
Mot den bakgrunden förstår man att spel kan betraktas som konst, men att de inte nödvändigtvis är konst, helt enkelt eftersom "skönheten ligger i betraktarens öga".

#blogg


signatur

Now where's your fucking god?!

1
Skriv svar