Xbox 360 = souvenirshop

Medlem
Xbox 360 = souvenirshop

<img src="http://trydling.wordpress.com/files/2009/08/avatar-marketplac..." width=400>
Kom och köp! Billigt! Bara för dig, kompis!

Så var den hajpade (av Microsoft) sommaruppdateringen av Xbox 360 här. De stora nyheterna från E3-presentationen dröjer dock till ett senare, ännu ej tillkännagivet, datum. Så: inget Lastfm, Facebook, Twitter eller Netflixlevererat filmtittande i HD än, alltså.

Det vi får nu är istället kläder och leksaker till våra avatarer. En Star Wars-kostym för 420 Microsoftpoäng. Ett par Adidasskor för 160. En <em>Monkey Island</em>-outfit för 240. Xbox-dashboarden har förvandlats till en störig souvenirshop där gatuförsäljare försöker prångla på oss skitprodukter.

Jag har ett meddelande till Adidas: om ni vill att jag ska bygga ert varumärke är det <em>ni</em> som ska betala <em>mig</em> pengar. Men det är väl bara att gratulera mäklaren Microsoft, som förmodligen tjänar pengar i alla två led i de här affärerna: först från innehavaren av varumärket, sen från den okritiske gamern som köper låtsaskläderna. Att de här extraintäkterna som inte kan kräva mycket merarbete från Microsoft skulle gå tillbaka till oss användare i form av en billigare Live-tjänst är antagligen för mycket att hoppas på.

Men allt är inte av ondo. Från och med nu kan spelutvecklare välja att ge bort avatarkläder och attiraljer via sina spel. Som ett slags bär- och synbar achievement. Jag gillar den tanken. Och jag hoppas innerligt att spelutvecklarna inser att det bygger på snacket om deras titlar om avatarena går omkring i deras spelkostymer. Att ingen redan så här i öppningsskedet bjuder på något fräscht föremål från sin spelkatalog känns som tjänstefel från samtliga PR-avdelningar. Om jag jobbade på Microsoft med lanseringen av <em>Halo 3: ODST</em> hade jag förstås släppt en ODST-hjälm till noll kostnad till alla 360-gamers. Goodwill och gratis marknadsföring på samma gång, liksom. Att tro att vi gamers tycker det är en schysst deal att pröjsa 50 spänn för nöjet att hjälpa till att bygga hajpen inför releasen är magstarkt.

Gladare blir jag av Games on Demand-tjänsten. 20 stycken Xbox/Xbox 360-spel som kan köpas direkt till hårddisken. Bland de första 360-titlarna finns inga direkta nyheter, men <em>Mass Effect</em> och <em>Oblivion</em> för 349 kronor styck känns ju helt okej om man inte redan spelat dem.

Problemet här är att tjänsten utgår från att man har hårddiskutrymme ledigt. Många sitter med standarddisken på ynka 20 gigabyte. Och fortfarande tycker Microsoft att tolv frakking hundra spänn är rimligt för 120 gigabyte? Att man inte erbjuder det tiodubbla för den pengen är skandal. Att det inte ens<em> finns</em> större hårddiskar att tillgå för den som mot förmodan är beredd att lägga ut ännu mer pengar är också skandal. Jag vet inte hur man kan påstå att Xbox 360 är en current gen-maskin utan att erbjuda rimliga hårddiskstorlekar. Extra störigt är det med tanke på att det man använder till maskinen är helt vanliga 2,5-tumshårddiskar som råkar ligga i ett plasthölje som man inte kan öppna utan att bryta garantin. Höljets enda uppgift är att förhindra att vi spelare ska kunna köpa riktiga hårddiskar till marknadsmässiga priser. Ibland är allt folk skriver om Microsoft på nätet sant.

Så. Om Microsoft vill att jag ska köpa 360-spel till min hårddisk. Eller att jag ska köpa fler låtar till <em>Rock Band</em> och <em>Guitar Hero</em>. Då får man illa kvickt ta fram en hårddisk som inte låtsas att det är 1995. Men det är klart. Mycket tyder på att Microsoft egentligen inte vill något av det där. De ser hellre att jag köper låtsaskläder för pengarna. Och de tar ju tack och lov inte upp särskilt mycket hårddiskutrymme.

Jag tycker samma sak på Wordpress.

#blogg


signatur

Vincere vel mori.

Xbox 360 = souvenirshop

Väl rutet, Tommy. Jag lackar också ur på Microsoft!

Men schysst att de äntligen ger oss något för alla achievements. Får man inte redan grejer till Home om man baggar trophys på PS3?


signatur

Kittens are for real!

Medlem

Tack Jonas! Och jo, man kan få lite stuff till sitt hem i Home på PS3. Men varför skulle man hänga på Home?


signatur

Vincere vel mori.

1
Skriv svar