Rock Band-cirkusen drar igång igen, nu med instrument!

Medlem
Rock Band-cirkusen drar igång igen, nu med instrument!

Uppdatering 2: Electronic Arts mailade mig: instrumenten finns i Sverige, från och med imorgon. Så här skriver deras pr-ansvarige Christian Kullman:
"The Beatles Rock Band-instrumenten kommer självklart till Sverige, och de kommer att finnas i butik från och med imorgon. I Sverige är det El-Giganten, GameStop och GAME som kommer att sälja instrumenten, samt "Band in Box"-paket med spelet inkluderat. Allt detta kommer att finnas i ett begränsat antal.

Prisuppgifterna för detta är:
* Limited Edition Premium Bundle till Xbox 360/PS3/Wii: SEK 2199
(I Limited Edition Premium Bundle ingår spelet, trummorna, mikrofon, mikrofonstativ och basgitarr)
* Rickenbacker 325-gitarr till Xbox 360/PS3/Wii: SEK 1099
* Gretsch Duo Jet-gitarr till Xbox 360/PS3/Wii: SEK 1099
* The Beatles: Rock Band mjukvara till Xbox 360/PS3: SEK 699
* The Beatles: Rock Band mjukvara till Wii: SEK 599"

Fel av mig, alltså, som drog den förhastade slutsatsen att Webhallen rimligtvis borde saluföra instrumenten om de finns här i Sverige. Originalinlägget följer nedan:

Så var <em>Rock Band</em>-cirkusen igång igen.

Ni som känner mig vet att jag älskar<em> Rock Band</em>-spelen. Ända tills <em>Guitar Hero: Metallica</em> gjorde entré ansåg jag att <em>Rock Band</em> var överlägset<em> Guitar Hero</em>-serien.

Det jag inte älskar är <em>Rock Bands</em> europeiska "lanseringar". Snabbresumé: ettan kom till Europa ett år för sent, samtidigt som USA fick tvåan. Tvåan kom till Europa ett år senare, fast då utan instrument -- de har fortfarande inte kommit hit, och kommer aldrig göra det (när jag artigt frågade Harmonix egen pr-ansvarige face to face på ett event i London vägrade han svara).

Och nu då? Tja, inför <em>Beatles: Rock Band</em> hälsar Electronic Arts till Svenska Dagbladet (där jag recenserar spel) att de inte skickar ut recensionsskivor, vilket de visst gör (till bland annat Game Reactor och Super PLAY). Däremot var vi välkomna till EA:s kontor för att spela i två timmar. Inte två dagar, <a href="http://trydling.wordpress.com/2009/09/07/odst/">som när man spelar <em>Halo 3: ODST</em> hos Microsoft</a>. Inte en dag. Två timmar. På den tiden kan ingen seriös journalist göra spelet rättvisa, så vi tackade nej och får snällt vänta tills spelet släpps i butik. Två dagar innan release har distributören alltså inga skivor till övers. Så mycket för den idén att göra en ambitiös samlingsartikel i SvD om Beatles, deras cd-släpp och det nya <em>Rock Band</em>-spelet. Jag tänkte att ni kanske ville veta varför <em>Guitar Hero 5</em> <a href="http://trydling.wordpress.com/2009/09/03/gh5/">(grymt spel, förresten!)</a> får regera i ensamt majestät i torsdagens recensionsblock.

Och just det -- EA har bara en enda uppsättning av Beatles-instrumenten till förfogande. Att det är en av världens (i USA) största spelserier som går via världens näst största spelutgivare/distributör betyder liksom ingenting. Vilket osökt leder till ett antal frågor:
<strong>1)</strong> Hur ska man ska vända trenden där <em>Guitar Hero</em> utklassar <em>Rock Band</em> på topplistorna?
<strong>2)</strong> Finns det instrument så det räcker i butikerna när spelet släpps på onsdag?
<strong>3)</strong> Varför har man en pr-anställd om man inte kan förstå nyttan med publicitet?
<strong>4)</strong> Ska den europeiska <em>Rock Band</em>-farsen någonsin få ett slut?

Uppdatering i realtid: På Webhallen kommer man bara sälja spelskivan, inte de Beatles-brandade instrumenten. De finns uppenbarligen inte i Sverige än (annars borde Webhallen i kraft av sin storlek som ÅF ha fått åtminstone några exemplar?). Så nej. Farsen tar inte slut. Men hatten av för Harmonix, MTV Games och EA som mitt i allt visar på en imponerande konsekvens i sitt handlande kring varumärket.

Likt många goda skämt bygger även detta på upprepningshumor. Läs gärna mina tidigare blogginlägg om alla upprepade fel kring <em>Rock Band </em>(i inverterad kronologisk ordning):
<strong>7 aug 2009</strong> <a href="http://trydling.wordpress.com/2009/08/07/gitarrer/">En jämförelse mellan alla officiella musikbandgitarrer -- förutom en av de förmodat bästa, eftersom den inte existerar i Europa.</a>
<strong>28 jan 2009</strong><a href="http://www.superplay.se/bloggar/vincere_vel_mori/p=13681"> Mitt öppna brev till Harmonix om min frustration kring deras hantering av sina europeiska fans (inget svar hittills, även om en person på EA:s svenska kontor reagerade).</a>
<strong>5 dec 2008</strong> <a href="http://www.superplay.se/bloggar/vincere_vel_mori/p=12229">Lyxtrummorna jag köpte eftersom de officiella Rock Band 2-instrumenten aldrig släpptes, trots löften (som i "officiell pressrelease") om att de skulle komma hit.</a>
<strong>9 sep 2008</strong> <a href="http://www.superplay.se/bloggar/vincere_vel_mori/p=9425">Om valet att skaffa GHWT istället för den osäkra väntan på Rock Band 2.</a>
<strong>16 juli 2008</strong> <a href="http://www.superplay.se/bloggar/vincere_vel_mori/p=7725">Ilskan över förseningen av det första Rock Band i Europa.</a>
<strong>30 juni 2008</strong> <a href="http://www.superplay.se/bloggar/vincere_vel_mori/p=7110">Ett första skitargt inlägg om bristen på besked kring europeiska lanseringsdatum för Rock Band och Rock Band 2 -- på den här tiden trodde vi lite naivt att man skulle hoppa över ettan och lansera tvåan samtidigt i USA och Europa. Istället gjorde man det intressanta valet att släppa ettan här samtidigt som tvåan var aktuell i USA.</a>

#blogg


signatur

Vincere vel mori.

1
Skriv svar