På tal om E3 igen...

Medlem
På tal om E3 igen...

FZ rapporterade nyligen om att EA's VD John Riccitiello är väldigt missnöjd över hur dagens E3 är och citeras med att E3 bör antingen gå tillbaka till den gamla modellen eller slopas helt och fokusera sig på privata shower.
Det är väl värt att påpeka att denna kritiken kommer upp efter varenda E3 nu på senaste tiden och inget görs åt det. Men det träffar ju ändå ganska nära. Innan E3 i år så kommer det ett flertal nyheter som sade att vissa företag står över E3 och Microsoft meddelade om jag inte minns fel innan E3 att de inte skulle fokusera på PC Spel. Något som märktes bland annat i deras presskonferans och deras utbud. Visst var inte PCn helt borta på E3 då andra företag visade upp vad de hade att erbjuda i framtiden till PCn. Men att MS som har tidigare sagt att de försöker stödja PC spel alltmer via Games for Windows att plötsligen avstå med PC spel säger något om mässan bristande betydelse i industrin. Det återstår dock att se ifall vi kommer få se en tillbaka gång till den mer flashiga versionen av E3 eller om alltfler publicister och utvecklare bestämmer sig för att fokusera sig på privata shower. Blizzard är mer eller mindre redan där med både den stationära Blizzcon i Kaliforninen och World Wide Invetational som har körts på ett flertal olika platser i världen och använder de främst för att släppa sina stora nyheter istället för E3 eller andra mässor. (En WWI i Sverige hade varit lite kul faktiskt. Inte så troligt att det händer kanske.)
[n=26375]

Men samtidigt så har Nintendos VD Satoru Iwata försvarat E3 som ett utmärkt verktyg att komma ut till den stora massan. Vilket stämmer för att E3 är välkänt bland den normala pressen, vilket var uppenbart med Aftonbladets täckning av mässan och likaså har lokaltidningar haft nyheter om E3. Så nyheter som släpps där har en större chans att bli mer uppmärksammade bland den allmäna publiken som kanske går in på specialiserade sidor eller läser speltidningar så ofta. Det är ju dock lite synd att de flesta företagen väljer att inte använda E3 som ett massivt PR verktyg för att samla på sig större uppmärksamhet för sina produkter. Nintendo hade mycket väl kunnat dra åt sig massiv uppmärksamhet om de hade valt att vissa upp ett nytt Metroid eller Zelda spel eller liknande på mässan. Istället fick vi ett Nintendo som gick i samma område och försöka främja den öppna spelarmarknaden istället för att locka med något nytt och mer intressantare än Wii Music och Resort. De må vara intressanta men vad Wiin behöver är något med lite med tryck i sig. De är på god väg med Mad World som ser väldigt intressant ut men i allmänt så verkar de förlita sig på enkla massproducerade spel eller konverteringar ifrån andra konsoller.
[n=26295]

Saken är ju dock att alla konferanserna hade samma problem med att de inte direkt visade upp nått stort. Sony försökte med God of War 3 trailern och MAG. Men de visade aldrig något specifikt ifrån själva spelen utan bara konfirmerade att de var på väg oavsett hur länge än det kommer att ta. Sony mer eller mindre viftade en godisbit framför en och oavsett hur man än försöker så kan man inte ta den med de trailerna. Microsofts avslöjande av FF13 var väl den enda stora förvåningen annars var det mest uppföljare som visades och inget direkt nytt och spännande. Hade antingen Nintendo/Sony/Microsoft visat något nytt och spännande så hade vi kanske fått se en E3 på tillbakagång som en av de större mässorna för spel. Istället fick vi återigen ett E3 som smått kan summeras upp med ett meh. Avsaknad på nått stort och spännande och bara visning av vad vi redan har sett annanstans. Spelen som visades må vara intressanta (och jag planerar att införskaffa ett flertal av de som visades där) men det saknades en gnista så att säga.

#blogg


signatur

Kokade Åsikter, tillgänglig både på Svenska och Engelska.

1
Skriv svar