Rätt så retro: Jackie Chan's Action Kung Fu

Medlem
Rätt så retro: Jackie Chan's Action Kung Fu

Alltsedan sitt stora genombrott i kung fu-rullarna Snake in the Eagle's Shadow och Drunken Master har mångsysslaren Jackie Chan varit en megastjärna världen över. Detta har, bland mycket annat, lett till att hans namn prytt ett antal spel av vilka det första var Jackie Chan's Action Kung Fu till NES och TurboGrafx-16.

Spelet gavs ut av Hudson Soft, företaget bakom populära titlar som Bomberman och Adventure Island, och kom till Europa 1991 men nådde aldrig Sverige. NES-versionen skiljer sig från den till Hudsons egen TV-spelsmaskin TurboGrafx-16 (mer känd som PC Engine i Japan) på en rad punkter, bl.a. gällande banlayout, fiender och spelmekanik.

Spelet fick tyvärr ingen skandinavisk release.

Storyn kretsar kring en fantasiversion av titelpersonen. Jackie och hans syster Josephine är två kinesiska kung fu-mästare som beskyddar landet från ondska. En dag blir de attackerade av den grönhyade magikern Prince of Sorcerers som kidnappar den kvinnliga halvan av syskonparet. För att rädda henne måste Jackie sparka och slå sig fram genom fem nivåer fulla av dödliga faror.

Jackie Chan's Action Kung Fu är ett sidoscrollande plattformsspel av standardsnitt. Man förflyttar sig med handkontrollens styrkors, hoppar med A-knappen och utför attacker med B-knappen. Det simpla kontrollschemat gör att man snabbt kommer in i spelet.

Han är antingen väldigt glad eller väldigt nödig.

Spelet har en lättsam framtoning med färgglad grafik i en humoristisk tecknad stil. Visuellt sett är allt tydligt och många av figurerna, inklusive huvudrollsinnehavaren, är stora och lätta att urskilja. Detta bidrar till att det sällan blir grötigt på skärmen.

Den ondskefulle prinsens lakejer utgörs av en brokig skara. Vissa anfaller med svärd, andra med spjut, pilar, stenar, nunchucks och liknande vapen. Det finns även en mängd olika djur bland undersåtarna. Grodor, fiskar, fåglar, möss och tigrar är några exempel på representanter från djurriket som gör sitt bästa för att stoppa spelarens framfart.

Fienderna bekämpas medels slag och sparkar. Det finns tre grundläggande attacker att tillgå; låg spark, knytnävsslag och hoppspark. Utöver dessa får man ibland tillgång till ett begränsat antal extra kraftfulla specialattacker.

Jackie går loss på svärdsvingaren med en rak höger.

Besegrade fiender lämnar efter sig gröna klot. Plockar man upp 30 sådana får man ett extraliv. Det går också att samla på sig extraliv och annat godis på speciella bonusbanor. Dessa kommer man åt genom att nudda vid en liten klocka som dyker upp på vissa platser. Bonusbanorna är tidsbegränsade och kan t.ex. gå ut på att hoppa mellan så många plattformar som möjligt samtidigt som skärmen scrollar automatiskt.

Man börjar spelet med fem liv och full hälsa. Om hälsan dräneras helt förlorar man ett liv plus alla insamlade klot och eventuella kvarvarande specialattacker. Man får sedan välja mellan att fortsätta där man var eller börja om från början. När samtliga liv är förbrukade är spelet över. Det finns inga koder eller andra sparfunktioner så vill man spela igenom hela spelet måste det göras i en sittning.

Statusraden visar att 6 specialattacker i form av rundsparkar återstår.

Det finns som sagt fem nivåer och varje nivå är uppdelad i flera sektioner. En del av dessa scrollar automatiskt men för det mesta fungerar det som vanligt där man rör sig i sidled och ibland även uppåt eller neråt. Hindren längs med vägen består av vattendrag, vassa spikar, plattformar som rör sig och mycket annat.

I slutet av varje nivå väntar dessutom en boss som måste besegras för att man ska kunna gå vidare. Likt många andra spel gäller det att finna dennes svaga punkt och sedan anpassa sina attacker mot den efter hans rörelsemönster.

Denna ilskna staty agerar slutboss på första nivån.

Sammanfattningsvis är detta ett välgjort och roligt spel. Med klar och tydlig grafik, trallvänlig musik, enkel kontroll och bra variation på nivåerna är Jackie Chan's Action Kung Fu ett utmärkt alternativ när man känner för lättsam underhållning. Söker man utmaning bör man dock välja något annat då svårighetsgraden är relativt lågt satt.

#blogg

Skribent
Rätt så retro: Jackie Chan's Action Kung Fu

Intressant läsning, tack!

Bra blogginlägg... Jag föredrar filmerna, har dem alla


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem

Kul att ni gillade det.

@walter_iego:
Ja, han gör sig nog bäst på film.

1
Skriv svar