Yuen Biao

Medlem
Yuen Biao

Xià Lìng-Zhèn (Hsia Ling-Jun) föddes den 26:e juli 1957 i Hong Kong. Blott sex år gammal skickades han till Pekingoperaskolan China Drama Academy där han fick namnet Yuen Biao (Lilla Tigern) efter skolans ägare Yu Jim-yuen. I tio år genomgick Biao den hårda och disciplinerade träningen. Han visade sig ha talang för akrobatik och blev medlem i gruppen The Seven Little Fortunes som bestod av skolans mest lovande elever. Bland dessa fanns de framtida storstjärnorna Jackie Chan och Sammo Hung med vilka Biao knöt ett starkt band. Andra medlemmar inkluderade bl.a. Corey Yuen och Yuen Wah som båda gick vidare till framgångsrika karriärer inom film.

Efter att ha lämnat skolan följde Yuen Biao samma bana som flera av de andra och tog jobb som stuntman och statist. Han medverkade i en mängd filmer, bl.a. Bruce Lees Fist of Fury och Enter the Dragon, och blev uppmärksammad för sin förmåga att utföra de mest komplicerade och svåra stunt.

Under slutet av 70-talet och början av 80-talet tog hans karriär ett stort steg framåt, mycket tack vare ett flertal samarbeten med sina vänner Jackie och Sammo. Han dök i betydande roller i filmer som The Young Master, Zu: Warriors From The Magic Mountain, Project A, Wheels On Meals, Millionaire's Express, Eastern Condors och den kanske bästa av filmerna med de tre "bröderna", Dragons Forever. Sin första huvudroll fick han i filmen Knockabout tillsammans med Hung och följde upp denna med The Prodigal Son och The Iceman Cometh där hans motståndare gestaltades av Yuen Wah.

Efter dessa framångar började Biaos populäritet tyvärr dala. Han spelade mot Jet Li i succén Once Upon a Time in China men flertalet av hans scener klipptes av någon anledning bort. Hans agerande i thrillern On the Run hyllas av många som hans bästa men filmen floppade och hans egenregisserade A Kid from Tibet gick samma öde tillmötes. Detta har följts av en rad actionfilmer i lågbudgetsektionen. På senare år har han koncentrerat sig mer på TV-produktioner med roller i serier som Real Kung Fu och Wing Chun. Han har också synts i små biroller i några Jackie Chan-filmer.

Personligen tycker jag det är beklagligt att Yuen Biao aldrig fick samma uppmärksamhet utanför Asien som Jackie och Sammo. Fysiskt är han otroligt skicklig och det han saknar i karisma tar han igen i och med att han är en duktig skådespelare och kan bära en dramatisk roll. Av de intervjuer jag sett verkar han dessutom vara en trevligt och jordnära person privat. Gillar man action och kung fu-filmer i Hong Kong-stil rekommenderar jag ovan nämnda filmer varmt.

#blogg

Yuen Biao

Visst är han grym och charmig, men han verkade aldrig vilja ta för sig som Jackie eller Samo...


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

I filmen ser man också var Tony Jaa har hämtat mycket...


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem
Skrivet av walter_iego:

Visst är han grym och charmig, men han verkade aldrig vilja ta för sig som Jackie eller Samo...

Nej, han var aldrig riktigt lika karismatisk och framåt som dessa två herrar och det påverkade nog hans framgång till stor del. Skicklighet räcker (tyvärr) sällan och en tillbakadragen personlighet privat gör knappast saken bättre.

Sedan ska man givetvis inte förringa hans bedrifter. Tillsammans med Chan, Hung och de övriga var han trots allt med och utvecklade den moderna actiongenren till vad den är idag.

Skrivet av walter_iego:

I filmen ser man också var Tony Jaa har hämtat mycket...

Håller med om det. Av det jag sett av Tony Jaas filmer så är det tydligt att han tagit mycket inspiration från filmer från den tiden.

1
Skriv svar