Medlem
Buzkashi

Buzkashi är en sport för män.

Sporten påminner mycket om polo, spelarna använder hästar för att ta sig fram på planen för att ta poäng genom att få "markören" till en målzon.
Sporten kallas även för kokpar i Kazakstan eller kok-boru i Uzbekistan. Namnet buzkashi används främst i Afghanistan.
Sporten är flera hundra år gammal och sägs härstamma från Ghengis Khans tid då den kan ha använts som krigsträning.
Varje lag kan bestå av 40-50 spelare till häst och med lite tjocka kläder som skydd.
Endast stora män över 30 år får deltaga i spelet som kan bli ganska våldsamt. Till exempel får hästarna bitas och sparkas och spelarna utrustas med piskor som inte bara används mot hästen.
Spelplanen är på 0,8 hektar och spelet kan pågå i flera dagar förutom under mer anordnade tävlingar då en fastställd tid sätts.
Två olika varianter finns av spelet, Tudabarai och Quarajai. Tudabarai går ut på att man ska rida sig fri från de andra spelarna med "markören" i behåll.
Quarajai går istället ut på att rida runt en flagga med "markören" och sedan kasta den i en "Rättvisans Cirkel" för att ge poäng till laget.

Hästarna tränas i fem år innan dom kan delta i spelet. Dom spelare som blir mästare i spelet kallas "chapandaz".

Den så kallade "markören" utgörs av ett get eller kalvkadaver, oftast har man avlägsnat huvudet och även benen. Kadavret får ligga i vatten i ett dygn innan spelet för att göra det mer tåligt och för att öka svårigheten på spelet tillsätts ibland sand för att göra kadavret tyngre. Kadavret väger som oftast 40 kg och kan användas i matcher som sträcker sig i flera dagar. Getkadaver används mindre sällan då kalv håller bättre under dom längre matcherna. Kadavret får inte fästas vid sadeln eller spelarens kropp.
Talibanregimen förbjöd sporten för att den var "omoralisk", men tack och lov är den idag tillbaka igen...

"Markören"

<object width="486" height="275"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_UB3eA8B4qI?fs=1&amp;hl=sv_SE"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_UB3eA8B4qI?fs=1&amp;hl=sv_SE" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="486" height="275"></embed></object>

Så nu är det bara att luta sig tillbaka och hoppas på att EA ska producera "Buzkashi 2011". Perfekt för nya PS Move...

#blogg

1
Skriv svar