Det är kul på kvällen

Medlem
Det är kul på kvällen

Fotografera alltså! Bara att plocka fram stativ och trådutlösare och ge sig ut på stan. Man kan verkligen få helt fantastiskt fina foton och ofta blir det bilder som inte gemene man har hemma utan lite mer speciella och unika bilder. På natten kommer verkligen alla färger till sin rätt när den svarta himlen ger en bra kontrast i bilderna. Har man dessutom som i Malmö (Stockholm också för den delen) en massa vatten att tillgå så kan det som i bilerna nedan ge en trevlig effekt med reflektioner.
För att få vattnet sådär mjukt och luddigt bör man köra på långa slutartider. Båda dessa bilderna har över 20 sekunders exponering. Det kräver så klart ett bra och stabilt stativ och allra helst också en trådutlösare. En trådutlösare är som en sladdbunden handkontroll till kameran och den kommer till sin rätt under riktigt långa exponeringar då du inte vill ha något skak i kameran av att du varit och pillat på den. Man tänker ju att det lilla trycket man gör på avtryckaren inte skulle märkas men det gör det! Använder man dessutom spegeluppfällning så ser man också skillnad i skärpa. Spegeluppfällning heter det när man i förväg fäller upp spegeln och blottar sensorn. Allt är alltså för att minska skakningar i kameran till ett minimum, för att få så skarpa bilder som det bara går.

<a href="http://www.flickr.com/photos/29699099@N02/5052365156/" title="Malmö bridge w lighthouse by manuel ek, on Flickr"><img src="http://farm5.static.flickr.com/4133/5052365156_38e045d056_z.j..." width="404" height="640" alt="Malmö bridge w lighthouse" /></a>

Båda bilderna är tagna med min nya 24mm Tiltshift-objektiv även om det inte märks så tydligt på den här första. Den nya optiken är otroligt användbar och jag gillar den mer och mer!

Nästa bild ser ni att jag varit och skruvat ganska hårt på objektivet för att få till ett väldigt kort skärpedjup bara på huset näst längst till höger i bild.

<a href="http://www.flickr.com/photos/29699099@N02/5051742875/" title="Malmö harbour tiltshift by manuel ek, on Flickr"><img src="http://farm5.static.flickr.com/4126/5051742875_055163231f.jpg" width="500" height="278" alt="Malmö harbour tiltshift" /></a>

Kimmo och jag var rejält påklädda då det blåser näst intill stormvindar här nere i Skåne. Trots vindtäta jackor och underställ så frös vi båda efter någon timma. Det är riktigt höstväder just nu med kalla vindar och mörker som kommer tidigt på eftermiddagarna. Jag gissar att vi kommer ge oss ut fler gånger under vintern med våra stativ och trådutlösare, det är ruskigt kul och ganska mysigt att smyga omkring i mörkret och fånga det vackra ljuset från staden! Alla borde prova

#blogg

Medlem
Det är kul på kvällen

Riktigt fina bilder! Tyvärr är dina bilder tydligen förbjudna här i Kina och staten har spärrat dem, så jag måste mecka med en proxy för att kunna se dem.

Medlem

Ja jag har ofta problem med kinesiska säkerhetstjänsten... av nån anledning gillar de inte min konst haha... skumt!
Tack i alla fall för din kommentar, det värmer här i höstrusket

1
Skriv svar