Don't mess with mother nature

Ambassadör
League of Legends
Don't mess with mother nature

Välutvecklade floders naturliga liv innebär att säsongsvisa översvämningar ofta sker på flodplanet. Floderna bygger därför upp naturliga flodvallar som skyddar det omgivande flodplanet, vars marknivå ligger strax ovanför flodens normalvattennivå.

För att slippa dessa översvämningarna bygger människorna bättre och högre skyddsvallar i områden där översvämningar är vanligt. Detta medför att floden behåller sin vattennivå och ännu högre och bättre skyddsvallar krävs nedströms. Detta leder i sin tur till att materialet som sedimenterar i floden lägger sig på botten och höjer floden. självklart ökar då flodens vattennivå så att människan behöver bygga ännu större skyddsvallar. På flera ställen i världen har detta lett till att flodens vattennivå ligger över flodplanet.

Som exempel kan vi ta Gula floden i Kina där man har byggt skydds vallar i tusentals år. På vissa ställen i Gula floden är det inte bara flodens vattennivå som ligger över flodplanet utan även dess botten. Kravet på att dessa skyddsvallar är extremt högt och säkerhetskravet kommer öka stadigt.

Så går det om man försöker jävlas med modernatur.

#blogg

1
Skriv svar