Filmrecension: Harry Potter and the Deathly Hallows: Pt.1

Medlem
Filmrecension: Harry Potter and the Deathly Hallows: Pt.1

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Då börjar vi närma oss slutet av Harry Potter serien då det bara återstår en "halv" film kvar. I juli nästa år släpps den allra sista delen. Det känns ganska tråkigt då jag har växt upp med Harry Potter, precis som skådespelarna själva. Jag har sett alla filmerna på bio, köpt alla filmer på DVD/Blu-Ray, läst alla böcker och hade t.o.m actionfigurer av flera karaktärer och varelser från filmerna som mindre. Idag är man inte alls lika mycket "inne" i HP, men det känns fortfarande tråkigt att serien ska ta slut. Precis som allt annat också gör förr eller senare.

Så hur var filmen?
Den var bättre än jag hade förväntat mig, och jag hade ganska höga förväntningar. Anledningen till mina höga förväntningar var att dom hade delat upp den sista boken till två filmer, och därför förväntade jag mig att nästan allting i boken skulle finnas med på film. Och det tycker jag att David Yates har lyckats med. Jag kände igen väldigt mycket från boken och miljöerna såg oftast ut som jag hade föreställt mig då jag läste boken.

Den här filmen är mörkast av dem alla. Det är ingen frågan om saken. Det är inte längre en barnfilm som det en gång var. Skådespelarna växer upp precis som filmerna. Man får se folk dö, man får se blod och så utspelas filmen i mer skräckinjagande miljöer. Det betyder dock inte att filmen är grå, regnig och tråkig rakt igenom, utan filmen innehåller också ljusa vinterdagar, stora färgglada fält och annat mys.

Filmen var väldigt välgjord och effekterna likaså. Oftast märkte man inte ens av att effekterna var datoranimerade. Men det fanns såklart några mindre bra effekter, men filmen hade ju inte lika stor budget som Avatar hade, så man får se den för vad den är.

David Yates har lyckats att förklara det mesta, om inte allt, från boken på ett väldigt smart och effektivt sätt. Scenen då "Dödsrelikerna" förklarades gillade jag skarpt. Det var så snyggt, smart och oväntat. Jag tänker inte avslöja mer än så.

Jag har alltid haft lite svårt för Daniel Radcliffe's krystade skådespeleri måste jag erkänna. Men han är verkligen på bättringsväg i den här filmen. Resten av skådespelarna har jag alltid gillat, och alla bara förbättras för varje film. Man får se nya "kvaliteter" hos skådespelarna under de mer känslosamma och starka scenerna i den här filmen då serier börjar närma sig sitt slut. Vilka scener det är tänker jag inte heller avslöja.

Det här är ett äventyr och en historia i väldigt hög kvalitet. Både i textform och på film. Man bör varken ha läst boken eller vara ett stort Harry Potter fan för att förstå handlingen. Men den bästa upplevelsen tror jag att man får om man har läst boken. För jag föredrar personligen att skapa mina egna bilder då jag läser och sedan jämföra dem med hur regissören har tolkat det hela. Min och regissörens tolkning matchade ganska exakt i filmatiseringen av "Harry Potter and the Deathly Hallows" måste jag säga.

Betyg: 4/5 | 8/10 | [Mycket bra]

#blogg


signatur

"No one will be left to prove that humans existed". - Dave Mustaine

1
Skriv svar