Medlem
2011-1

Ja så var första fakturan iväg för året. Jag är fortfarande lite stolt över att jag "vågade" göra det jobbet i lördags. Har ju aldrig plåtat event förut och visste mycket lite om hur jag skulle förhålla mig till allt som händer på en sådan tillställning.
Bara pressen på mig att ha en röd matta där alla gäster ska posera och fotograferas kan ju göra även den bäste lite knäsvag

Jag kan säga att jag hade rejält ont i magen och var nästan lite skakis innan jag skulle cykla iväg mot Hilton Hotel. Fast väl på cykeln var jag bara fokuserad och nervositeten hade omvandlats till kreativitet och beslutsamhet! Jag hade bestämt mig för att det skulle gå bra och för att jag skulle ha roligt samtidigt som jag lärde mig något nytt.

Så blev det ju också, tack vare ett bra gäng som höll i själva eventet. Jag fick min egen assistent eller vad man ska kalla henne, hon hjälpte i alla fall till mycket vid röda mattan och såg till att gästerna hamnade på rätt plats och inte för många åt gången. Ett stort tack till dig, jag fick aldrig ditt namn men utan dig hade det varit betydligt svårare och svettigare för mig! Tack!

När alla gästerna var plåtade på den röda var det ju dags att ta sig in i själva festlokalen. Nedsläckt och med spotljus i konstiga färger innebar det ännu fler utmaningar. Jag körde mycket blandljus, lite längre slutartider men med en upplättningsblixt. Det blev bra i många fall men jag har nog sorterat ut ca 100 bilder av 600 som blev rejält oskarpa på grund av skakningsoskärpa. Där har jag lite att öva på känner jag, det där med att hitta en balans i blixtljuset för att inte tappa allt befintligt ljus är en svår sak att mästra.

Eftersom jag inte kan bjussa på några bilder från lördagen så får ni några från i kväll istället

<a href="http://www.flickr.com/photos/29699099@N02/5487068414/" title="Akira, Sigma 85mm/1.4 red-green fringe by manuel ek, on Flickr"><img src="http://farm6.static.flickr.com/5053/5487068414_cce205b272.jpg" width="500" height="500" alt="Akira, Sigma 85mm/1.4 red-green fringe" /></a>
Här ser ni ett mycket bra exempel på vad som kan hända i svåra förhållanden. Den röda och gröna tonen i pälsen kommer från något som kallas chromatisk aberation. Det går i vanliga fall att ta bort i Photoshop, men jag lyckades inte här. Kanske för att det är svart päls och blixt rakt på som gör att det blir för mycket för att kunna gömma i efterbehandlingen. Skulle jag ha bländat ner något steg här så hade problemet försvunnit. Det här kan vara något att tänka på då man köper optik, bara för att den är ljusstark behöver inte det betyda att den presterar särskilt bra på största bländaren. Nu är inte Sigma värre än någon annan, direkt, men visst hade man kunnat önska bättre kontroll över CA'n.

<a href="http://www.flickr.com/photos/29699099@N02/5486497565/" title="Akira, Sigma 85/1.4 @ f1.4 by manuel ek, on Flickr"><img src="http://farm6.static.flickr.com/5092/5486497565_c0d512ff89_z.j..." width="427" height="640" alt="Akira, Sigma 85/1.4 @ f1.4" /></a>
Likadant här, om du tittar på grenarna i trädet så ser du både grönt och rött/lila. Irriterande minst sagt men tyvärr något man får leva med på riktigt ljusstark optik, i större eller mindre grad.
Ett enkelt knep för att komma undan är att blända ner något, men då tappar man liksom poängen med att betala en massa tusenlappar för ljusstark optik.
Det kan också skilja något mellan olika exemplar, fråga mig inte varför, men jag ska testa den "nya" optiken, den som jag faktiskt ska köpa. Likadan optik men ett annat ex. Det har inget med CA'n att göra, utan med att det knäpper i fokuseringen.

Tack för i kväll.

#blogg

1
Skriv svar